Blog

Wandelen op Marker Wadden: florerende natuur met alleen winnaars

Ze zijn er (nog): plaatsen waar je als mens gast bent in de natuur. De Marker Wadden is zo’n plek. Natuur in optima forma, en met enkel winnaars: het water omdat de slib is opgespoten, vogels omdat ze zich er thuis voelen en wij omdat we er op bezoek mogen.

De Marker Wadden staan al een flinke tijd op mijn lijst en nu moet het er maar eens van komen. Excuses waren er al niet, maar nu vakantie in eigen land hoogtij viert, zien mijn partner en ik geen reden meer om niet te gaan. Dat doen we met een goede vriend en zijn kinderen.

Natuurmonumenten
We starten met het reserveren van een plek op de veerboot van Natuurmonumenten, die vertrekt vanuit de Bataviahaven in Lelystad. Helaas is het huidige seizoen voorbij en kun je vanaf 1 maart weer mee. Maak dus vast een notitie in je agenda. Je kunt ook kiezen voor een eigen zeilboot of een georganiseerde chartertocht.

Het zal je niet verbazen, maar de Marker Wadden zijn alleen te bereiken via het water. Het is een boottocht van ongeveer drie kwartier enkele reis. Je kunt kiezen voor een ochtend- of middagvaart.

Een halve dag is ruim voldoende om het eiland – vier van de vijf zijn niet toegankelijk – te bezoeken, maar nadeel is wel een beetje dat je toch op de tijd gaat letten, omdat je op tijd weer bij de boot moet zijn. Geniet van je verblijf op het schip, want de vaarroute is hartstikke mooi en leuk.

Markermeer
De eerste plannen voor de Marker Wadden komen uit 2011. Door een deken van slib op de bodem van het Markermeer komt de natuur er in het gedrang. Met dat slib zijn vijf kunstmatige eilanden gerealiseerd en vanwege het succes wordt inmiddels gewerkt aan de eilanden zes en zeven.

Sinds 2018 is het toegankelijk voor bezoekers en sinds 2019 varen er veerboten. In mei dit jaar schrijft Natuurmonumenten dat de eerste vijf eilanden gereed zijn en dat ‘daarmee een droom van Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat werkelijkheid is geworden’. Het is één van de grootste natuurherstelprojecten van West-Europa waarbij met slib, klei en zand eilanden zijn aangelegd.

Natuurlijke oevers
Met als resultaat een paradijs voor natuurliefhebbers en vogels. In het hart van ons land is een landschap met slikken, kwelders, duinen en rietmoeras ontstaan. De waterkwaliteit is er door verbeterd, maar het heeft ook geleid tot een groei van de biodiversiteit en een eigen voedselketen op en rond de eilanden.

De sleutel tot het natuursucces in de Marker Wadden is volgens Natuurmonumenten de aanleg van nieuwe oevers en ondieptes. ‘De natuurlijke oevers zorgen voor helderder water en maken het mogelijk dat slib kan bezinken. Het heeft aantoonbare positieve effecten op de ontwikkeling van voedingsstoffen in het water. Er ontwikkelen zich algen, onderwaterdiertjes, schelpdieren, insecten en planten.’

Vogels
Het gevolg daarvan is dat vissen en vogels massaal afkomen op deze nieuwe en voedselrijke archipel. Omdat we met een kenner op stap zijn, zien we tijdens ons bezoek een keur aan vogelsoorten.

Uiteraard hebben we daarvoor een verrekijker nodig, maar ook met het blote oog kunnen we ons tegoed doen aan de pracht en praal. Wat je tegenkomt, is uiteraard afhankelijk van het seizoen en een dosis geluk.

Uitkijktorens
Die vogels zie je als jij je over het eiland beweegt, maar er zijn ook hutten en schermen gemaakt. Uitkijktoren de Steltloper bijvoorbeeld. Gerealiseerd op het hoogste punt van het eiland en daardoor kun je bij mooi weer kijken tot aan Enkhuizen en Almere. Je ziet de Marker Wadden en geniet van het Markermeer.

Breng zeker (ook) een bezoek aan vogelkijkhut Duikeend. Duikeenden zoeken hun voedsel voornamelijk duikend onder water. Onze bonus is een jonge visdief die zittend op een tak een visje krijgt gevoerd van één van zijn of haar ouders.

Wandelroutes
Over het eiland lopen drie wandelroutes: de kustroute van 7,2 kilometer, de vogelvluchtorute die ongeveer half zo lang is en de 4,2 kilometers tellende Vlinderroute. Je brengt voldoende tijd door op het eiland om de langste wandeling te doen, al hangt dat uiteraard af van de momenten die je doorbrengt in de hutten of achter de schermen en wat je ziet aan vogels.

Met de kustroute loop je langs de buitenrand van het eiland en kom je onderweg twee vogelkijkhutten tegen. Ben je op tijd terug, kies dan voor het beklimmen van de Steltloper. Wie kiest voor de Vogelvluchtroute, maakt ‘in vogelvlucht kennis met de nieuwe natuur van de Marker Wadden’, en bezoekt eveneens twee kijkhutten. Deze route is rolstoeltoegankelijk en de hond mag aangelijnd mee tot aan Uitkijktoren de Steltloper. Super leuk is dat er veel vrijwilligers rondlopen en dat je die kunt aanspreken voor extra informatie.

Vlinders
Als wandelaar van de Vlinderroute help je mee met het onderzoek naar de vlinderstand. De route heeft twee vlinderstroken van 500 meter. Bij het begin van beide stroken start je de app Butterfly Count en houd je bij hoeveel vlinders je ziet.

Wij lopen de eerste route, maar korten deze aan het eind een beetje in. Vanwege de vele vogels die we hebben mogen aanschouwen en het feit dat we met twee kinderen op stap zijn, lijkt ons dat de beste oplossing om niet in tijdnood te komen. Op de boot terug genieten we van koffie en warme chocolademelk met iets lekkers. Dat hebben we absoluut verdiend, vinden we zelf.

Overnachten op het eiland
Wil jij jouw bezoek extra bijzonder maken, kies er dan voor om te overnachten op de Marker Wadden. Dat kan op drie manieren: met je eigen boot in de natuurhaven, op het natuurkampeerterrein van Natuurmonumenten of in een natuurhuisje.

De vier natuurhuisjes – tot maximaal 5 personen – worden geëxploiteerd door Landal. De opbrengsten van de huur komen ten goede aan het beheer en onderhoud van de Marker Wadden. Je verblijft dus niet alleen op een heel gave locatie, je steunt ook nog eens de natuur. Heb je meer goede redenen nodig?

Kamperen
Kamperen kan op een klein natuurkampeerterrein. De kosten bedragen 10 euro per nacht, maximaal drie nachten en alleen kleine, tweepersoons trekkerstentjes zijn toegestaan. Er zijn douches en toiletten, maar eet- en drinkgelegenheden ontbreken. Er is enkel een klein aantal basisartikelen verkrijgbaar bij de eilandwachters.

Eten, drinken en slapen
Overnachten is uiteraard ook mogelijk ook ‘op het vaste land’. Bijvoorbeeld bij Leonardo Hotel Lelystad City Center. Of iets verderop in Almere bij Van der Valk, Leonardo Hotel Almere City of Best Western Plus Plaza Almere.

Op zoek naar (ook) een goed restaurant? Bij restaurant Luchthaven Lelystad kun je van woensdag tot en met zondag terecht voor lunch en diner. Eveneens in Lelystad: De Gordiaan Kitchen-Bar, waar van dinsdag tot en met zaterdag diner wordt geserveerd. In Almere kun je zeven dagen per week terecht bij Boathouse en Brasserie Bakboord en in Harderwijk kun je kiezen voor Basiliek, Ratatouille, Chez Brochard of ’t Nonnetje.

Lees ook:
Nieuwe Hollandse Waterlinie: nationaal meesterwerk
Wandelen in Woold: over klompenpad van en naar de Brömmels
Wandelen bij de Oostvaardersplassen: waar natuur het won van industrie
Wandelen op Schokland: ooit een eiland in gevecht met de Zuiderzee

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: WTOL-Academy.nlKesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatLaurent Smedts ImportReitsma SeafoodNon+Ultra Coffee & More (gebruik de code CF20 en krijg 20 procent korting) en R&R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Wat jij moet weten over de Zuid-Europese smaakmaker vongole

Volgend artikel

Moderne cuisine bij Restaurant 1397 in eeuwenoud Grand Hotel De Draak

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.