Blog

Wandelen bij de Oostvaardersplassen: waar natuur het won van industrie

Het gekwetter van vogels en absolute stilte wisselen elkaar af. Ondertussen maakt een ringslang zich snel uit de voeten als we te dichtbij komen, lijken de konikpaarden te genieten van hun vrije zondag en speurt de zeldzame zilverreiger de waterkant af op zoek naar lunch. Welkom in de Oostvaardersplassen.

Waarom zijn we hier nooit eerder geweest? Mijn partner en ik betrappen ons erop dat we elkaar de vraag op deze zondag in juli meermaals stellen. We zijn aan het wandelen in een natuurgebied in Flevoland dat eigenlijk nooit een natuurgebied had moeten worden, maar dat wel werd en echt fantastisch is.

Nieuw Land
De Oostvaardersplassen maken deel uit van nationaal park Nieuw Land, een naam die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat. Eerst is er in 1942 het ontstaan van Nederlands nieuwste provincie en jaren later komen daar natuurgebieden bij.

En een van die gebieden hebben wij uitgekozen voor een dag wandelen. Dichter bij de natuur dan met de benenwagen kom je niet en het werkt ook nog eens heerlijk ontspannend.

Almere en Lelystad
Je kunt je ontdekkingstocht starten in zowel Almere als Lelystad. Wij kiezen voor de laatste, omdat we het gevoel hebben dat we in dat gebied als wandelaars beter aan onze trekken komen. Welke startpunt je ook kiest, zorg ervoor dat je aanrijdt via de dijk of dat je deze neemt op weg naar huis.

Wij hebben geluk: het is een stralende dag. In de ochtend reflecteert de zon op het rustige water van het Markermeer, waardoor de witte bootjes nog net wat witter zijn en het uitzicht met water tot aan de horizon fenomenaal is. En dan moet ons bezoek aan de Oostvaardersplassen nog beginnen.

Wandelroutes
Vanuit Lelystad kun je tal van wandelroutes lopen. De langste is 10 kilometer, maar we lezen op het wereldwijde web niet louter positieve reacties over deze tocht. In het bezoekerscentrum horen we van twee zeer gastvrije dames waarom: je loopt een flink aantal kilometers door de bossen van het Hollandse Hout. ‘Super mooi gebied, maar geen Oostvaardersplassen.’

Wij kiezen een voor ons beter passend alternatief: de paarse route van 7,5 kilometer en de groene route van 5 kilometer. We krijgen het advies te starten met de kortste wandeling, omdat deze favoriet is bij gezinnen en die komen gemiddeld genomen later op de dag. Hoe leuk om met zulke prettige tips je ontdekkingstocht te beginnen.

Zeearend
De route van 5 kilometer heet de Zeearend. Het is namelijk mogelijk dat je deze onderweg kunt zien. Daarvoor bezoek je de grote observatiehut. Een groot glazen gebouw met een fabelachtig uitzicht vanaf de eerste etage. Helaas nog niet rolstoelvriendelijk, maar dat gaat volgens Staatsbosbeheer snel veranderen.

Bij helder weer, en dat geluk hebben wij, heb je ruim 2,5 kilometer vrij uitzicht over de Oostvaardersplassen. Vogels in overvloed. De zeearend treffen we niet – we kunnen ook niet alles mee hebben – en we blijven niet te lang binnen, omdat het er erg warm is.

Vogels
Onderweg bezoeken we nog meer uitkijkpunten. Loop bij het tweede punt een stukje rechtdoor voor een extra kijkwand – tip van de dames in het bezoekerscentrum. Daarvoor moet je de route verlaten, maar de afstand is te verwaarlozen.

Teruglopen na je bezoek is niet per se noodzakelijk, omdat je uiteindelijk op dezelfde plek uitkomt, maar wij adviseren om dat wel te doen. Je mist anders een stuk vol met vogelgeluiden.

Konikpaarden
De paarse route is Boswachterspad ’t Lange Pad en brengt je – als je geluk hebt – naar de kudde konikpaarden. We wandelen langs rietvelden, door een wilgenbos en passeren waterpartijen met vogels. En ook tijdens deze wandeling genieten we van de weidsheid van het gebied bij een uitkijkpunt.

We treffen de viervoeters bij een van de poeltjes langs de route. Kort daarvoor schiet een ringslang de struiken in net voordat we hem of haar heel goed kunnen zien. In het gebied lopen ook heckrunderen en edelherten, die gaan we een eventuele volgende keer zoeken.

Boerenzwaluw
Bij alle kijkhutten tref je boerenzwaluwen aan. De ruimte zit vol met nesten en de zwaluwen vliegen af en aan om jun jongen te voeren. Het is af en toe even schrikken als het lijkt of de vogels via jouw kijkraampje naar binnen willen, maar op het laatste moment van koers veranderen om via een van de andere openingen naar het nest te vliegen. Een waanzinnig schouwspel.

Lunchen
Het bezoekerscentrum heeft een bescheiden maar prima horecagelegenheid. Met een kleine lunchkaart met daarop voor ieder wat wils. Wij lunchen er tussen onze wandelingen door en genieten er van een versnapering voordat we het gebied verlaten. Het terras ligt aan het water, dus je kunt daar al beginnen met genieten.

Treinen
Mocht je van tevoren op het wereldwijde web gaan kijken, laat je dan niet afleiden door de negatieve verhalen over de langsrijdende treinen. Ja, die zijn er! Absoluut. Veel en vaak ook. Maar als jij je concentreert op de pracht van de natuur, dan zijn de passerende treinen absoluut niet storend.

En neem even in gedachten dat het gebied ooit bedoeld was als industrieterrein, maar dat de natuur in al zijn pracht en praal de regie heeft overgenomen. Koester het, omarm het en – vooral – geniet ervan. Dat hebben wij ook gedaan!

Eten, drinken en slapen
Een bezoek aan de Oostvaardersplassen combineren met goed eten, goed drinken en/of goed slapen? Goed idee! Onze tips.
Restaurant Luchthaven Lelystad: van woensdag tot en met zondag geopend van 12.00 tot 21.00 uur. De Gordiaan Kitchen-Bar in Lelystad van Joëlla en Lars Dekens. Diner van dinsdag tot en met zaterdag.

Het restaurant en het terras van Boathouse in Almere zijn dagelijks geopend. Let op: maximale zittingsduur van anderhalf uur. Brasserie Bakboord in Almere combineert de klassieke met de moderne internationale keuken. Zeven dagen per week geopend. Geniet van het uitzicht over het water. Een autorit van zo’n dertig minuten brengt je in Harderwijk (Basiliek*, Ratatouille, Chez Brochard en ’t Nonnetje**).

Overnachten kan in Almere bij Van der Valk, Apollo Hotel Almere City en/of Best Western Plus Plaza Almere. In Lelystad kun je verblijven in Leonardo Hotel Lelystad City Center.

Lees ook:
Wandelen op Schokland: ooit een eiland in gevecht met de Zuiderzee

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: WTOL-Academy.nlKesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatLaurent Smedts ImportReitsma SeafoodNon+Ultra Coffee & More (gebruik de code CF20 en krijg 20 procent korting) en R&R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Restaurant in historische korenmolen lid van JRE-Nederland

Volgend artikel

Zo zet je de lekkerste ceviche op tafel: zes tips

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.