Nieuws

Waddengebied mooiste natuurgebied van Nederland

Het Nederlandse publiek heeft Het Nederlandse Waddengebied verkozen tot mooiste Natuurgebied van Nederland. Op de tweede plaats staat De Veluwe en Nationaal Park Hollandse Duinen eindigt op plaats 3. Het ging om een onlineverkiezing, waarbij bijna 88.000 mensen een stem uitbrachten.

Dertien Nederlandse natuurgebieden maakten kans op de uitverkiezing tot mooiste van Nederland. Zij waren geselecteerd door een jury onder leiding van professor meester Pieter van Vollenhoven.

Natuur versterken
Met de verkiezing wil staatssecretaris Van Dam de natuur versterken, mensen meer betrekken bij wat onze natuur te bieden heeft en tegelijkertijd de natuurgebieden de kans geven zich te ontwikkelen tot nationale iconen.

Boswachters
Tijdens de uitzending van De Wereld Draait Door van maandag 31 oktober werden de drie winnaars bekendgemaakt onder toeziend oog van de ‘genomineerde’ boswachters.

Iconen van de Nederlandse cultuur
Zij ontvangen alle drie een geldbedrag van 300.000 euro, en er komt een campagne in binnen- en buitenland om ze te presenteren als iconen van de Nederlandse cultuur.

Daardoor zijn ze feitelijk allemaal winnaar. Staatssecretaris Van Dam kende echter wel een volgorde toe aan de top 3.

Waddengebied
De ruim 88.000 stemmers kozen het Waddengebied (Noord-Holland, Friesland en Groningen) als winnaar (15.135 stemmen).

Veluwe en Hollandse Duinen
Gevolgd door De Veluwe in Gelderland (10.053 stemmen) en Nationaal Park Hollandse Duinen in Zuid-Holland (8.583 stemmen) als de nummers twee en drie.

Biesbosch-Haringvliet
Een eervolle vermelding van de jury was er voor NL Delta Biesbosch-Haringvliet (Noord-Brabant/Zuid-Holland). Ook dat gebied ontvangt bovengenoemd geldbedrag.

Ontwikkeling en verbetering
Daarmee kunnen ze investeren in natuurontwikkeling en in kwaliteitsverbetering, zoals het verbeteren van voorzieningen voor bezoekers.

Andere kanshebbers
De negen andere genomineerde natuurparken waren Nationaal Park Drentsche Aa (Drenthe), De Fries Wijlanden (Friesland), Nationaal Park Heuvelrug (Utrecht), Nationaal Park Nieuw Land (Flevoland), Grenspark Limburg (Limburg), Nationaal Park Oosterschelde (Zeeland), Saba en omringende zee (Saba, Caribisch Nederland), Weerribben-Wieden (Overijssel) en Van Gogh Nationaal Park (Noord-Brabant).

Vorig artikel

Video: Twente Culinair van start met groot gala

Volgend artikel

Brunch van acht gangen in tapas-style bij Wynwood Eindhoven

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.