Blog

Waarom online leren belangrijk is

Is het belangrijk om kennis van druivenrassen en wijngebieden uit je hoofd te leren? Het belang van het bezit van parate kennis verschuift naar de vaardigheid, het snel te kunnen opzoeken van informatie. Ruud Weterings van Wijntraining Online neemt je in deze blog mee in de wereld van blended learning.

Parate kennis is makkelijk en bovenal nuttig. Je wilt als wijnliefhebber immers toch weten wat je lekker vindt, en wat niet. Hoe meer je van wijn weet, hoe beter je kunt uitleggen wat je nu zo lekker vindt en juist niet lekker vindt. Onderzoeken wijzen uit dat we bij de combinatie van zien, horen en interactie maar liefst 90 procent van de aangeboden informatie onthouden. Bij lezen is dit bijvoorbeeld slechts 10 procent.

Een goed e-learningprogramma speelt in op het gegeven dat de motivatie om iets te leren sterk wordt bevorderd, wanneer leren wordt gecombineerd met ‘fun’. Ook live-trainingen zijn vaak gestoeld op deze principes. Maar online kan iedereen ze benutten. Zoals onbeperkte herhaling en bijvoorbeeld het voorkomen van stress. Een combinatie van online en klassikaal is eigenlijk ideaal, het zogenaamde blendend learning.

Best use of blended learning

Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) is recentelijk de winnaar van de zilveren award in de categorie ‘Best use of Blended learning’ geworden tijdens de internationale Learning Technologies Awards in Londen. Een enorme blijk van waardering, waar we in Nederland trots op kunnen zijn. De jury roemde de slimme mengvorm van middelen en de aantrekkelijkheid van het leermateriaal.

Onderstaand de 8 basis principes voor leren in online training.

1 De kracht van herhaling

Blijvende hersenverbindingen zijn al gemaakt in zes weken. Dat gebeurt door neuronen samen te laten werken tijdens herhalende oefeningen. In online training worden verschillende werkvormen gebruikt, die herhaling en regelmatige oefening stimuleren.

2. Gebruik meerdere zintuigen

Als we met meer zintuigen leren, wordt het geleerde beter opgeslagen in de hersenen. Online leren moet dus beeld en geluid bevatten. Wijntraining Online hanteert het uitgangspunt: leren door kennis, inzicht en toepassing in verschillende werkvormen in zowel beeld als geluid.

3. Bouw voort op bestaande kennis

Nieuwe kennis die in de hersenen verbonden kan worden aan bestaande kennis, valt in een zeer vruchtbaar leerbedje. Wijntraining Online sluit daarom haar trainingen nauw aan op de theoretische kennis en dagelijkse praktijk van de deelnemer.

4. Samen leren gaat sneller

30.000 neuronen verliezen we dagelijks. Maar niet getreurd, we kunnen honderdduizend nieuwe synaptische connecties leggen. Spiegelneuronen zorgen ervoor dat wanneer we iemand een handeling zien doen, dezelfde neuronen worden geactiveerd als wanneer we het zelf zouden doen. Wijntraining Online laat daarom dus voorbeelden zien en er wordt feedback op maat geven.

5. Bewegende korte oefeningen

Wel eens geprobeerd een boek te lezen voor de tv? Dat gaat een stuk minder snel, doordat je brein zich focust op bewegende beelden. Na tien minuten dwaalt het brein ook weer af. Informatie wordt in ons brein in kleine stukjes gecodeerd en daardoor beter onthouden. Wijntraining Online traint dus in compacte hoofdstukken en maakt veelvuldig gebruik van bewegende beelden.

6. Benut het onbewuste

99 procent van je hersenprocessen voltrekken zich onbewust. Tijdens je slaap worden nieuwe geleerde vaardigheden zo snel mogelijk omgezet in vaste routines, zodat het onbewuste ze verder kan verrichten. Veel oefening betekent dat een vaardigheid snel routine wordt.

7. Voorkom stress en hulpeloosheid

Hersenen kunnen omgaan met stressmomenten tot 30 seconden en daardoor zelfs beter presteren, maar aanhoudende stress is fataal voor de ontwikkeling en motivatie. Het ontstaat als men niet op zijn gemak is, of geen controle voelt over werk en handelen. Online trainen kan gelukkig waar en wanneer de deelnemer maar wil.

8. Zelf doen en uitvogelen

Zelf uitvinden, toepassingen zoeken, verbanden leggen en betekenis geven aan wat je doet, draagt sterk bij aan het leren en de aanmaak van dopamine. Wij moedigen de deelnemer aan om zoveel mogelijk te oefenen, zowel in een veilige online omgeving als in de praktijk.

Meer weten over wijn? Dan kun je terecht bij WTOL Academy, één van de vrienden van ChefsFriends. Bekijk de mogelijkheden op de website https://wtol-academy.nl. Als ‘Vrienden van…’ is deze bijdrage geschreven in samenwerking met WTOL Academy. Ook ‘Vrienden van….’ Worden? Stuut een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Met midweek winteraanbieding naar Bij Jef op Texel

Volgend artikel

Vlees als snoepgoed: zo herken jij de beste kwaliteit

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.