Blog

Vredelievende wijn-spijscombinaties bij Restaurant O Mundo in Wageningen

Vanwege het 12,5-jarig jubileum schuift ChefsFriends aan voor een feestelijk diner in Hotel de Wereld in Wageningen. Extra bijzonder vanwege de wijnen van het Oostenrijkse wijnhuis Stiegelmar die worden geschonken. Een verslag.

In mei neemt de jaarlijkse aandacht voor Wageningen toe. Ons oorlogsverleden is nauw verbonden met deze Gelderse stad. Op zaterdagmiddag 5 mei 1945 tekenen de Duitse generaals Blaskowitz en Kitching de capitulatie in Hotel de Wereld. Nederland is bevrijd.

In hetzelfde hotel, in dezelfde ruimte én op dezelfde plaats waar de handtekening werd gezet, viert Hotel de Wereld het 12,5-jarig bestaan als horecabedrijf. Na de oorlog vervult het verschillende functies zoals een onderwijslocatie, maar in 2004 krijgt het de rol van vooraanstaand horecabedrijf terug.

Jurgen Stiegelmar
Met 14 luxe kamers, een restaurant (O Mundo) en meerdere zalen behoort het bekende horecabedrijf van Wageningen tot de betere en bekende zaken in de regio. Wij schuiven graag aan voor een jubileumdiner.

Extra speciaal is het omdat nauw wordt samengewerkt met de Oostenrijkse wijnmaker Stiegelmar, een wijnhuis in het oosten van het land op nog geen 40 kilometer van de Hongaarse grens. Wijnboer Jurgen Stiegelmar is hoogstpersoonlijk vanuit zijn wijndorp Gols overgekomen naar Wageningen om een toelichting te geven.

Na een macaron met sesamzaad en spinazieboter en een amuse van bapao gevuld met pulled pork begint een korte proeverij met wijnen van Stiegelmar. De Chardonnay Hockäcker 2013 met aroma’s van mango, perzik en ananas, en Zweigelt Ungerberg 2011 met smaken van bessen en kersen maken de meeste indruk.

De wijnen zijn in ons land verkrijgbaar bij Heeren van de Wijn in Veenendaal en Wageningen of via hun webshop (www.heerenvandewijn.nl).

We gaan aan tafel in de Grote Capitulatiezaal. Precies op de plak waar lang geleden de vrede is getekend, geven wij ons over aan een viergangenmenu met bijpassende wijnen uit de stal van Stiegelmar. De gerechten van chef-kok Dennis Richter Uitdenbogaardt zijn iets aangepast om, zoals dat zo mooi heet, te koken naar de wijnen toe. Maar het zijn stuk voor stuk klassiekers die nog steeds op de kaart staan van O Mundo, het restaurant dat sinds november 2009 een Michelinster heeft.

Aan tafel beginnen we met een amuse: een bonbon met asperge, witte chocolade en ham. Dat volgt het eerste gerecht: een geschroeide coquille met gegrilde witte asperge, groene kool, brioche, oestercress, crème van aardpeer en een bouillon van gerookte aardpeer.

Hockacker 2009 Chardonnay
De rooksmaak en de aardpeer vormen de brug naar de Hockacker 2009 Chardonnay die uit een magnumfles wordt geschonken. Het vredesverdrag tussen het eten en drinken is getekend in Hotel de Wereld!

Vervolgens ossenstaart met zwezerik met een jus van ossenstaart en ui, en rode biet. Lekker klassiek met een rode Stiegelmar-wijn die geschonken wordt op een temperatuur van 14 graden. Het is een wijn die bestaat uit 45% Zweigelt, 37% Blaufränkisch en 18% Cabernet Sauvignon. De wijn is 18 maanden op hout gelagerd.

Tussendoor vertelt wijnboer Jurgen dat het familiebedrijf sinds 1956 actief is in de wijnbouw en dat hij de vierde generatie wijnmakers is. Stiegelmar bezit in totaal 32 hectare verdeeld over verschillende wijngaarden. ‘Nederlanders staat open voor nieuwe wijnen en dat maakt het voor ons hier leuker dan wijnen aan de man brengen in traditionele landen als Frankrijk en Italië’, aldus Jurgen.

Dan een speciaal gerecht, eentje met Anjou-duif. Dit maal gelakt met daarbij aardappelkaantjes voor het krokante element, maïs, spinazie, jus en een stukje ganzenlever voor het lekkere ‘vetje’ in het gerecht. De structuurbeleving van dit gerecht combineert ideaal met de Zweigelt Ungerberg 2004.

Chardonnay Trockenbeerenauslese
De druiven voor deze wijn komen van de beste helling uit het gebied: de Ungerberg, gelegen op het zuidwesten richting het meer ‘Neusiedler See’, op nog geen driekwartier rijden van Wenen.

We maken ons op voor de grote vredestichter van de avond: een dessert met pure chocolade, passievrucht en citrus en een glas Chardonnay Trockenbeerenauslese uit 2014. De druiven voor deze zoete wijn komen van verschillende wijngaarden in de dorpen Gols en Halbturn en groeien op een bodem van grind en zwarte aarde.

Wageningen – voor de Randstedeling: op nog geen 3 kwartier rijden van Utrecht – is naast universiteitsstad ook een culinaire bestemming. Met Restaurant O Mundo in Hotel de Wereld in hartje centrum als grote eettrekker, op het 5 Mei Plein. Goed te combineren met een wandel- of fietstocht. En wie geen zin heeft om naar huis te gaan, blijft gewoon slapen in een van de luxe kamers boven in het hotel.

Vorig artikel

Sterrestaurant Perceel viert voorjaar met speciaal arrangement

Volgend artikel

Restyling Townhouse Designhotel Maastricht: ‘Nog meer thuiskomen’

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.