Blog

Voortvarende start vernieuwde De Kersentuin in Amsterdam

Stefan van Sprang van Aan de Poel in Amstelveen mag het roemruchte De Kersentuin van nieuw elan voorzien. Donderdag 10 september was de officiële opening van het restaurant van het Bilderberg Garden Hotel in Amsterdam. De tweesterrenchef en chef-kok Wessel Ruijmgaart en hun team zorgden voor een prachtige start.

De Kersentuin in Amsterdam was jaren befaamd. Onder andere Jon Sistermans, Guus Vredenburg en Michel van der Kroft (nu tweesterrenchef bij ’t Nonnetje in Harderwijk) gaven er leiding aan de keuken en Joop Braakhekke was er – in de glorietijd – liefst dertien jaar actief als restaurantmanager en maître d’hôtel.

Van 1985 tot 1992 was het in het bezit van een Michelinster en een aantal van de huidige sterrenchefs leerde er bovendien het vak.

Stefan van Sprang
Onder hen Stefan van Sprang, die de taak heeft de grandeur van weleer terug te brengen. De tweesterrenchef van Aan de Poel in Amstelveen is aangesteld als signature chef en heeft zijn voormalige souschef Wessel Ruijmgaart de dagelijkse leiding gegeven. ‘Een topper’, aldus Stefan. Wessels rechterhand is Michel van Dijk.

Restyling restaurant
Een kleine maand geleden werd de restyling van het restaurant voltooid (klik hier voor videobeelden en interviews met Stefan en general manager Ed Jongen) en de dagen tot 10 september werden gebruikt om proef te draaien.

Nieuw logo
Gisteravond was de officiële opening, omdat nu ook de nieuwe lobby en bar klaar zijn. De inleiding werd gedaan door acteur Victor Reinier, groot fan van Aan de Poel.

Daarna onthulden Stefan en Bilderberg-topman Dries van der Vossen het door Bureau Kellerman in Ouderkerk aan de Amstel ontwikkelde nieuwe logo met daarop allerlei soorten servies.

Borden
‘Ik ben een bordenfetisjist’, aldus Stefan. ‘Ik ontwikkel vaak nieuwe gerechten en menu’s en daar wil ik dan altijd nieuwe borden bij. En als er iets nieuws op de markt komt, dan wil ik het hebben. Het liefst in de kleur blauw.’

Bilderberg
Topman Dries van der Vossen vertelde dat ‘samenwerken met bekende chefs iets is dat we meer gaan doen bij Bilderberg. Restaurant The Park inspired by Erik van Loo in het Parkhotel in Rotterdam is een groot succes en nu hebben we ook Amsterdam afgerond. De Kersentuin moet weer de huiskamer van de buurt worden.’

Op dit moment worden de hotels in Apeldoorn, Oosterbeek en Scheveningen onder handen genomen en ook daar komt de nadruk te liggen op het restaurant. ‘Food & beverage is meer dan de helft van de omzet en daarmee profileren we ons ook.’

Michelin
Niet in alle hotels wordt gekozen voor een samenwerking met een door Michelin bekroonde chef. ‘Rotterdam en Amsterdam spreken voor zich, maar verder laten we het afhangen van de locatie. Bovendien is het ook niet altijd nodig. Restaurant De Kromme Dissel in Heelsum heeft bijvoorbeeld zelf al 44 jaar een Michelinster (chef-kok is Tonny Berentsen, red.).’

Menukaart met tussengerechten
Stefan, Wessel, Michel en hun keukenteam serveerden een walking diner aan de ruim 200 genodigden. De gerechtjes geven een indruk van de kaart, maar waren aangepast aan de omstandigheden.

De nieuwe menukaart bestaat uit gerechten met de grootte van een tussengerecht en kosten 15 euro of 20 euro. Drie of vier zijn voldoende voor een geslaagd(e) lunch of diner.

Zeebaars
De oesters van David Hervé openden de avond, geserveerd in twee varianten: zilt en romig. Gevolgd door gemarineerde en geroosterde zeebaars met croutons en sinaasappels, en sashimi van tonijn met wasabi-mayonaise.

Krab en kreeft
Na het officiële deel volgden gedroogd Spaans rundvlees met een vulling van paddenstoel, een terrine van krab en truffel, een cannelloni van kreeft, guageme-paddenstoel en gamba gefrituurd in tempura-deeg.

Twee vleesgerechten sloten het diner af: lamsstoof met citroen en gepofte knoflook en dun gesneden entrecote en een saus van rode wijn.

Gastheerschap
Het gastheerschap is in handen van Wouter Rink en zijn team. En ook dat was donderdag 10 september dik in orde.

Exact volgens de filosofie van (ook) Stefan: vriendelijk, spontaan, enthousiast, vrolijk en met een lachend gezicht. Helaas waren zij nog hard aan het werk, nadat het diner was afgerond. Daarom ontbreken zij in het foto-overzicht.

Pure producten
Wat een veelbelovende start van De Kersentuin 3.0, zoals ze het bij Bilderberg noemen. De geserveerde gerechten waren allemaal zeer smakelijk en heel puur van smaak.

Precies zoals Stefan en Wessel het voor ogen hebben, aldus de laatste tegen ChefsFriends. ‘We kiezen voor pure producten, echte smaakbommen.’

Lunch en diner
Dat lukte gisteravond helemaal. Onze conclusie: geschikt. De Kersentuin in het Bilderberg Garden Hotel aan het Dijsselhofplantsoen is zeven dagen per week geopend voor lunch en diner.

Reserveren kan via telefoonnummer (020) 570 56 66 of de website van Couverts.

Vorig artikel

16,09344 kilometer genieten tijdens Kolibrie Ten Miles

Volgend artikel

Proef de Nordic Cuisine op Ameland tijdens Nobel in de Sterren

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.