Blog

Voor hét vakantiegevoel: koffiezetten met de percolator

Trends komen en gaan. Neem nou filterkoffie. Vroeger dronken we niet anders, maar door de revolutie in de wereld van de koffie hebben we kennisgemaakt met heel veel smakelijke alternatieven. Nu is filterkoffie echter bezig aan een revival. Robert Heida licht één zetmethode uit.

We zitten midden in de zomer en daarom wil Robert in deze blog de nadruk leggen op het zetten van koffie met een percolator. Een percolator bestaat uit drie onderdelen: de onderste kamer, het filterbakje en de bovenste kamer.

Koffiefilter
De onderste kamer wordt gevuld met water, daar wordt de filterbak gevuld met koffie bovenop gezet en vervolgens komt daarop de bovenste kamer, waarin de espresso wordt opgevangen.

Als de percolator op het fornuis wordt geplaatst, stijgt de temperatuur in de onderste kamer en gaat het water koken. Door de druk die hierbij ontstaat, trekt het kokende water door de gemalen koffie en wordt het opgevangen in de bovenste kamer.

Vakantie-koffie
‘Het resultaat is echte vakantie-koffie’, legt Robert een link met de tijd van het jaar. ‘Het versterkt je vakantiegevoel. Een van onze tevreden klanten, Danny Moons, gebruikt onze Italiaanse koffie om te experimenteren met zijn ‘koffiefonteintje’ en is naar eigen zeggen erg enthousiast over de resultaten.’

Arabica en robusta
Hij werkt met twee soorten koffie: Arditi 100 procent arabica en Golden Brasil Black (80 procent arabica en 20 procent robusta). En dit is hoe Danny zijn koffie het lekkerst vond, aldus Robert.

  • Maal de koffie vers en nét iets grover dan wordt aanbevolen;
  • Gebruik heet water in plaats van koud water in de percolator;
  • Druk de koffie niet aan in de koffiehouder;
  • De relatief korte doorlooptijd zorgt ervoor dat de frisse tinten heerlijk naar voren komen, terwijl de volle body ook aanwezig is.

Wat is jouw favoriete zetmethode? Laat een reactie achter onder dit bericht en maak kans op een heerlijk koffiepakket.

Espresso
O ja, probeer ook eens een tonic/espresso. Pak een groot wijnglas, één flesje premium tonic, ijsklontjes en (maak) een espresso. Doe het ijs en de tonic in het glas en schenk de espresso er vanuit een klein kannetje bovenop. ‘Look what happens and enjoy the taste!’

Non+Ultra Coffee & More levert niet alleen de smakelijkste Italiaanse koffie, maar is voor jou als volger van ChefsFriends ook nog eens extra voordelig. Als je bij het bestellen de code CF20 gebruikt, krijg je namelijk een korting van 20 procent.

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Non+Ultra Coffee & More, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie en/of het bestellen van koffie, kun je terecht in de webshop. Als je de code CF20 gebruikt, krijg je 20 procent korting. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuut een e-mail maar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Zeven keer Bib Gourmand in de provincie Utrecht

Volgend artikel

Jonnie & Thérèse openen een derde vestiging van Brass Boer op het Blue Bay Resort op Curaçao

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.