Nieuws

Volendams icoon Hotel Spaander gaat weer open

Het beroemde Hotel Spaander heropent op 1 mei 2021 haar deuren. Het hotel in het centrum van Volendam gaat onder leiding van de ervaren herbergier Albert Veerman en General Manager Mark Lankveld een nieuwe toekomst tegemoet. Hotel Spaander wordt niet alleen weer een thuis voor de nationale- en internationale reiziger, maar óók voor de Volendammers.

Hotel Spaander ligt in het centrum van het levendige Volendam, direct aan het water op de Volendammer dijk. Het hotel staat bekend om haar prachtige uitzicht over het Markermeer, en om de indrukwekkende verzameling schilderijen en andere kunstwerken. Het hotel wordt gekenmerkt door haar authentieke stijl in combinatie met haar diverse restaurantconcepten. 

Hotel Spaander is in 1881 gesticht door Leendert Spaander (1855-1955) aan de Haven in Volendam. Hij nodigde diverse kunstenaars van over de hele wereld uit om naar Volendam te komen om te schilderen. Vele van hen, waaronder een groot aantal Amerikaanse schilders, gaven gevolg aan zijn uitnodiging.

Kunstexposities
De Volendamse klederdracht, de zee en het landschap dienden als inspiratiebron voor deze schilders. Als dank schonken zij Spaander door hen vervaardigde schilderijen, die nu nog steeds te zien zijn in het hotel.

In 1919 nam Alida Spaander het bedrijf over van haar vader. Zij breidde de kunstcollectie verder uit. Hierdoor bezit het hotel een grote collectie van meer dan 1.400 kunstwerken. Het uitnodigen van kunstenaars in het hotel tegen ‘betaling’ met een schilderij zal weer worden hervat. Daarnaast zullen er in de nabije toekomst regelmatig (internationale) kunstexposities worden georganiseerd in de diverse prachtige ruimten waarover het hotel beschikt.

Het hotel heeft 78 kamers, waarvan meerdere een spectaculair uitzicht bieden over het Markermeer. De taveerne die Leendert Spaander aankocht en uitbreidde tot hotel is gerestaureerd en teruggebracht in originele staat. Naast de taveerne zijn er nog een aantal ruimtes die nagenoeg in originele staat verkeren.

Uitstekend restaurant
Zo is Kamer 1, de oude slaapkamer van Leendert en zijn gezin, sinds de 19de eeuw nauwelijks veranderd. Ook de originele decoraties, traditionele kenmerken en inrichting is behouden gebleven. Door een stap te zetten in Kamer 1 doet men een stap terug in de tijd.

Het hotel beschikt verder over een uitstekend restaurant (inclusief private dining), een traditionele hotelbar, wellness & binnenzwembad en over een eigen parkeerplaats.

Albert Veerman
Albert Veerman is als geboren en getogen Volendammer het gezicht van het nieuwe Spaander en kijkt ernaar uit om samen met zijn team nieuwe elan te geven aan het beroemde Spaander. Het hotel met haar authentieke herberg moet weer een plek worden waar de Volendammers graag komen en zich thuis voelen en waar de nationale- en internationale reiziger kennis kan maken met het hedendaagse en historische Volendam. Mark Lankveld is verantwoordelijk voor de commerciële zaken en neemt daarin zijn jarenlange ervaring als hotel manager voor onder andere Best Western Zaan Inn in Zaandam en Best Western Plus Hotel Amstelveen mee.         

‘Met twee ervaren gastvrijheidsmanagers aan het roer gaat Hotel Spaander een geweldige toekomst tegemoet’, zegt Stefan Dubbeling, Regional Director België & Nederland voor BWH Hotel Group. ‘De ervaring die Albert Veerman meeneemt uit onder andere Restaurant d’Vijff Vlieghen in Amsterdam en Mark Lankveld vanuit zijn hotels zorgt ervoor dat er een sterke basis staat. Wij kijken ernaar uit om met hen samen te werken.’

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: WTOL-Academy.nlKesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatLaurent Smedts ImportReitsma SeafoodNon+Ultra Coffee & More (gebruik de code CF20 en krijg 20 procent korting) en R&R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Johan van Groeninge naar Het Kasteel van Rhoon

Volgend artikel

Gerenoveerd Hotel Haarhuis eerste Crafted Hotel in Benelux

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.