Blog

Vlees van runderen die grazen op door Unesco beschermd gebied

Vlees met een verhaal! Is dat niet waar het om gaat? Puro Beef uit Uruguay heeft zo’n verhaal. De runderen grazen op door Unesco beschermd gebied, leven van voedzame grassen en een diversiteit aan kruiden, en zijn daardoor nooit ziek. Ook positief: het is goed voor de lokale werkgelegenheid.

Weten waar je vlees vandaan komt. In het verleden vooral een toegevoegde waarde, tegenwoordig een must. Track & trace, zoals dat zo mooi heet.

Storytelling
Puro Beef is vlees dat hier perfect op aansluit. In Nederland verkrijgbaar bij Nice to Meat, dat me meenam in dit verhaal. Een mooi voorbeeld van storytelling.

Puro Beef is vlees dat afkomstig is van runderen die grazen op door Unesco beschermde pampa’s in Uruguay.

Pampa’s
Pampa is de naam voor een subtropisch natuurlijk grasland, dat voorkomt in Zuid-Amerika (om precies te zijn in Uruguay, Paraguay, Brazilië en Argentinië). Het bestaat uit vruchtbare vlakten, het is er warm en vochtig, en er staat altijd een aardige wind.

Voedingsbodem
Daardoor zijn ze de ideale voedingsbodem voor onder andere grasetende runderen. De jaarlijkse regenval ligt tussen de 600 en 1200 millimeter en de temperaturen schommelen tussen de 12 en 19 graden in de winter en tussen de 28 en 33 graden in de zomer.

Puro Beef Nice to Meat

Gras
Het vochtige ecosysteem van de pampa vormt een van de best te begrazen vlaktes ter wereld. Met weinig moeite kunnen de dieren aan mals gras komen. Ook omdat ze niet op stal worden gezet, maar alle vrijheid krijgen.

Smaak
Dat proef je in de smaak. ‘De dieren leven van voedzame grassen en een diversiteit aan kruiden en bloemen’, aldus directeur Mikel Pouw van Nice to Meat. ‘Zoals het vanuit de natuur bedoeld is.’

Moedermelk
Dat natuurlijke menu heeft een positieve invloed op de gezondheid van de dieren. ‘De kalfjes blijven zes maanden bij hun moeder en krijgen dan alleen moedermelk. Daardoor zijn ze niet vatbaar voor de meest voorkomende dierziekten en hoeven ze geen antibiotica en geen medicijnen. Hormonen zijn helemaal uit den boze.’

Als ze vet genoeg zijn – meestal na een periode van 20 tot 24 maanden – komt de cowboy. Die pikt de beste runderen eruit en dat vlees wordt getransporteerd naar Nederland.

Puro Beef
Puro Beef wordt geproduceerd in samenwerking met een coöperatie in Uruguay en draagt daarmee dus ook bij aan de lokale economie en de lokale werkgelegenheid. Bij de coöperatie zijn dertig duurzame boeren aangesloten.

Samen hebben zij zo’n honderdduizend Hereford- en Angus-runderen, die opgroeien in alle rust en met ruimte. Extra bijzonder: de pampa’s zijn door Unesco beschermde gebieden.

Duurzaam
Mikel spreekt van het voorbeeld van enorme duurzaamheid. ‘Gasten willen weten waar het eten vandaan komt en hoe het dier leeft en opgroeit. In het geval van Puro Beef kunnen we tot op het niveau van de boer zeggen waar het rund vandaan komt.’

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Nice to Meat, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie over en/of het bestellen van Puro Beef, kun je terecht op de website van de (horeca)slager. Wil je er thuis mee aan de slag, bestel dan jouw vlees via www.nicetomeatyou.nl. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Ride, run en yoga bij hotel Pulitzer Amsterdam

Volgend artikel

Vier verrassende eilandwijnen uit Italië

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.