Blog

Vlees als snoepgoed: zo herken jij de beste kwaliteit

Voor het eerst sinds 2009 is de consumptie van vlees gestegen. Parallel hieraan is er een toename van de groep met zogeheten bewuste vleeseters. Consumenten die het belangrijk vinden dat het dier een goed leven heeft gehad en dan pas wordt geslacht. ‘Vlees wordt snoepgoed.’

Uit cijfers van de Wageningen Universiteit blijkt dat de consumptie van vlees in 2018 voor het eerst sinds 2009 is toegenomen. Per hoofd van de bevolking eten we iets meer dan 77 kilo, ruim een halve kilo boven het verbruik in 2017.

Bewuste vleeseter
Tegelijkertijd is de opkomst zichtbaar van de bewuste vleeseter. Consumenten die niet langer gaan voor het goedkoopste stukje vlees, maar het belangrijk vinden dat het dier een goed leven heeft gehad, buiten leeft, de tijd krijgt om te groeien en daarna pas wordt geslacht.

Dierlijke eiwitten
Minder vlees dus, maar (ook) beter. Directeur Mikel Pouw van Nice to Meat in Almere, vriend van… ChefsFriends, legt uit hoe je de beste kwaliteit herkent.

‘Vlees is niet oneindig, daar moeten we ons met zijn allen bewust van zijn. Maar ik geloof niet dat we ooit stoppen met het eten van vlees. Dierlijke eiwitten worden het gemakkelijkst opgenomen door het menselijk lichaam. Bovendien worden we er ook gewoon sterker van.’

Kwaliteit
Eet je minder vlees, kies dan wel voor kwaliteit. Meent Mikel. ‘Kies bijvoorbeeld voor drie dagen vlees, twee dagen vis en twee dagen vegetarisch. Als slager zijn wij dé oplossing voor het wél eten van vlees. Vlees wordt snoepgoed en daarbij is het belangrijk om het uit de anonimiteit te halen. Voor ons is het een kans om de mooie producten die we verkopen, nog beter voor het voetlicht te brengen.’

Kwaliteit vlees Nice to Meat

Herkomst
Kijk dus goed naar de herkomst, is de eerste tip. ‘Waar komt het vlees vandaan? Is daar voldoende aandacht voor dierenwelzijn. Heeft het dier een goed leven gehad? Gelukkig zijn de regels met betrekking tot tracering vele malen strenger geworden. Nice to Meat levert die kwaliteit en beschikt over alle informatie over de herkomst. Het is de rol van slagers om daarop in te springen.’

Ras
Ook belangrijk is het ras. ‘Sommige rassen hebben het talent om lekker vlees te creëren. Vraag naar het smaakprofiel. Hoe natuurlijker beesten zijn opgegroeid, hoe beter dat profiel is.’

Vet
Laatste aandachtspunt is het vet. ‘Vet geeft smaak aan vlees. Zijn dieren graan- of maïs-gevoerd, dan heeft het vet een zoete smaak. Hebben beesten alleen maar buiten gelopen, dan heeft het vet een veel bittere smaak.’

Heeft het vet een wat gele kleur en is het vlees dieprood, dan heb je te maken met gerijpt vlees. ‘Is het vlees lichter van kleur en is het vet wit, dan is het jonger vlees.’

Alternatief
Zoek je een vegetarisch alternatief, dan heeft Mikel ook nog een tip. De werknemers van Nice to Meat kregen een jaar lang iedere vrijdag alleen vegetarische producten geserveerd. Vega Friday noemden ze dat.

Op de vraag wat voor hen het grootste succes was, antwoordden ze unaniem: SPARC Kitchen. ‘Zij werken op basis van groenten en maken echt de lekkerste vegetarische burgers, döner en ‘kip’.’

Het vlees van Nice to Meat is niet verkrijgbaar in de supermarkt, maar wel online te bestellen via Nicetomeatyou.nl en te proeven in tal van de betere restaurants en (restaurants van) hotels in ons land.

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Nice to Meat, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie over en/of het bestellen van kwaliteitsvlees, kun je terecht op de website Nicetomeatyou.nl. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Waarom online leren belangrijk is

Volgend artikel

Tante Koosje in Loenen aan de Vecht zoekt chef de rang

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.