Home / Nieuws / Vijf trends volgens restaurantgids Lekker

Vijf trends volgens restaurantgids Lekker

In de zojuist verschenen Lekker 2017 lezen we diverse trends, waargenomen door de inspecteurs. Van voor de hand liggend tot verrassend. Niet in de laatste plaats ingegeven door irritatie. Een overzicht.

1) Beknopte menukaarten
Als eerste lezen we over beknopte menukaarten. De kaart bevat een omschrijving van slechts een paar ingrediënten en zegt feitelijk niets over het gerecht.

Gasten willen lezen wat er exact in is verwerkt en nog belangrijker, ze willen weten hoe het is gemaakt. Meer informatie maakt het keuzeproces eenvoudiger.

2) Lokale en regionale producten
Het werken met lokale en regionale producten in de keuken lijkt tegenwoordig een must. Rund van boer Hammink uit Markelo of spitskool van groenteteler Van Zijtveld uit de Noordoostpolder doen het niet alleen goed op de kaart, ze zorgen voor een meer lokale stempel op de zaak. Dat werpt vruchten af en is ook nog eens heel goed voor de food miles.

3) Terugval wijnarrangementen
Lekker constateert een terugval in wijnarrangementen. Waarschijnlijk omdat ze meestal te duur zijn, stelt het blad.

Zeker als er wordt vergeleken met de kwaliteit van het schenkgoed, dan is het soms beter om met z’n tweetjes een mooie fles van de kaart te nemen.

Daarnaast speelt een rol dat prijzen van wijnen door internet en allerlei handige apps steeds transparanter worden.

4) Europese wijnen
Als we kijken naar wijn, dan stelt Lekker dat we een beetje klaar zijn met wijnen uit de nieuwe wereld en dat restaurants weer vaker een fles uit de kelder halen uit de traditionele wijnlanden Frankrijk, Italië en Spanje. Daarnaast schenken restaurants steeds meer Duitse en Portugese wijnen.

5) Culinaire cafetaria
Tenslotte een trend die niet in het restaurant zichtbaar is, maar wel vanuit de chefs komt; de culinaire cafetaria. De afgelopen tijd hebben steeds meer chefs zich verdiept in de frietscene met als gevolg dat ze vaker actief zijn met frites en snacks.

Zo opent Sergio Herman een serie frietzaken in grote steden, bakt Niven ze al enige tijd bruin in Den Haag en opent Lars van Galen binnenkort een patatzaak in Hengelo.

Als we daar de kroketten van Valuas bij doen, dan zien we een heuse snackbartrend, constateert Lekker.

Benieuwd naar de Lekker Top 100. Klik op deze link om de lijst te bekijken.

Lees verder

Schrijf je in en mis niets!

Ontvang gratis onze inspiratiemail in je mailbox en mis niets!

De beste recepten van onze beste chefs

De beste chefs delen hun beste gerechten in onze recepturenbank. En nu denk je wellicht: die kan ik toch niet maken. Jawel hoor. De ingrediënten en benodigde apparatuur zijn afgestemd op de thuiskok, die in zijn eigen keuken graag bakt, grilt en stoomt.

De recepturenbank is gevuld met gerechten van diverse sterrenkoks, maar toegankelijk gemaakt voor de hobbykok. Lekker thuis koken met recepten van Martin, Michel en Hans.

Kijk rond in onze showroom

Onze showroom is gevuld met de leukste en lekkerste producten en diensten. Je kunt er terecht voor aanbiedingen, smakelijke kortingen en andere voordelen.

Snuffel er eens rond en laat je inspireren. Als cadeau voor jezelf of om anderen mee te verrassen.

showroom bonbons

© Copyright ChefsFriends.nl – Een activiteit van R & R media en advies.