Van Oys Maastricht Retreat is open voor gasten. In het voormalige Kasteel Oost in Eijsden, gelegen op een landgoed van zo’n 2,5 hectare, is een hotel gerealiseerd dat de status vijf sterren superior heeft en beschikt over restaurants die onder leiding staan van Guido Braeken en Pascal Jalhay.
Het idee voor Van Oys Maastricht Retreat komt uit de koker van de broers Michel en Léon Maes. Zij transformeerden het eeuwenoude gebouw tot een bestemming met goed eten, goed drinken en goed slapen onder één dak.
Hotel
Het hotel staat onder leiding van Marc Alofs en Stephanie Stulens en beschikt over 81 kamers en suites, die zijn verdeeld over drie gebouwen.
Nog voor de opening werd het uitgeroepen tot vijf sterren superior, de hoogst mogelijke status in Nederland, en trad het toe tot de organisatie Leading Hotels of the World.
Marc Alofs
De naam is een verwijzing naar het Middeleeuwse riddergeslacht dat er leefde, zo vertelde Marc eerder aan ChefsFriends. ‘Door deze naam te kiezen, benadrukken we het vele respect dat we hebben voor de lokale historie.’
‘Maastricht Retreat verwijst naar de ligging in het buitengebied, met een knipoog naar de noordelijk gelegen grote broer met internationale herkenning.’
Guido Braeken
Voor de exploitatie van de twee aan het hotel verbonden restaurants is flink uitgepakt. Guido Braeken, die twee Michelinsterren kookte bij het inmiddels gesloten Julemont in Wittem, leidt Create by Guido Braeken.
Guido vertelde eerder aan ChefsFriends dat zijn eetgelegenheid vier dagen in de week open is voor lunch en diner, zowel menu als à la carte. Daaromheen doet het team evenementen, four hands diners en dergelijke.
Pascal Jalhay
Pascal Jalhay is aangetrokken als culinair directeur én chef-kok van Maes, cuisine du terroir. Maes is aangesloten bij het zogeheten cittaslow-netwerk, het internationale keurmerk dat staat voor kwaliteit van leven, duurzaamheid en het bewaken van authenticiteit.
Voor het restaurant betekent dat werken met lokale ingrediënten, promotie van streekproducten en een traditionele en eerlijke keuken.
Wijnbar
Daarnaast kunnen gasten ook terecht in wijnbar César, streekproductenwinkel Maison du Terroir, wijnkelder Atelier du Vin, kookstudio Atelier du Terroir en de wellnessfaciliteiten van Nature Spa (beschikbaar in het vierde kwartaal van 2025). Voor vergaderingen, evenementen en bruiloften zijn verschillende ruimtes beschikbaar.

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne Tafelzuren, Bourgondisch Lifestyle, Chaîne des Rôtisseurs, Nice to Meat, Schmidt Zeevis, la Fève chocolade en desserts, Grape ‘N’ Green en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar richard@chefsfriends.nl of rik@chefsfriends.nl.
Lees verder
-
Ghylaine Hoeben (30) is vanaf 1 juni 2025 de nieuwe directeur/gastvrouw van het Kruisherenhotel Maastricht.…
-
Camille Oostwegel heeft aangekondigd dat het Kruisherenhotel in Maastricht gaat uitbreiden. Het gaat om spectaculaire…
-
Den Haag krijgt er met Townhouse Designhotel een goed slapen-plek bij. Het concept is onderdeel…