Blog

Vijf kaashotspots die jij absoluut eens moet bezoeken

Wie gebaande paden verlaat, ontdekt bijzondere plekken. Omdat januari de maand is voor reisinspiratie, delen we met jou vijf bijzondere kaashotspots. Plekken die jij absoluut eens moet bezoeken. En aan wie kunnen we dat beter vragen dan aan specialist René Koelman, vriend van ChefsFriends en eigenaar van Bourgondisch Lifestyle.

René werkt op dit moment heel hard aan zijn eigen kaashotspot: Fort Zuidwijkermeer aan de Kanaalweg in Beverwijk. Het fort maakt onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam, UNESCO Werelderfgoed, en wordt op dit moment grondig gerenoveerd om het geschikt te maken als nieuw onderkomen voor Bourgondisch Lifestyle.

Fort Zuidwijkermeer
Bijzonder aan dit fort is dat zich onder beide keelkazematten kelders bevinden, die in het verleden dienst deden als opslagruimte voor vlees. Na de Tweede Wereldoorlog tot de tachtiger jaren was het fort een magazijn voor springstoffen voor het Nederlandse leger.

‘Ik had jullie graag al welkom geheten, maar we moeten nog even geduld hebben’, zo laat René ons weten. ‘We zijn bezig met het maken van duidelijke afspraken voor de omgevingsvergunning, zodat we er samen met de omwonenden een gezonde toekomst kunnen creëren voor iedereen in de buurt.’

Kaasboerderij
Als ik René vraag naar bijzondere hotspots, antwoordt hij dat dit in zijn ogen begint bij de boer. ‘Er zijn verschillende boeren die hun boerderij (vaak) openstellen of hun eigen boederijwinkel hebben. Absoluut het bezoeken waard.’

Biotel Achterhoek
Kaasmakerij boerderij Arink

Biotel Achterhoek
Zijn eerste hotspot is dan ook zo’n boerderij: Biotel Achterhoek in Lievelde van de familie Arink. Liana en John hebben met hun vier kinderen al 25 jaar een biologische boerderij. Zij bieden jou een biobed en laten je de biologische boerderij beleven.

Zwaluwgekwetter
Op de boerderij wordt door Hermiene Makkink de rauwmelkse Zwaluwgekwetter gemaakt. René: ‘Ik denk wel de beste witschimmelkaas van Nederland. Deze kaas en andere biologische producten worden geserveerd het hotel-restaurant.’ En is te koop in de eko-winkel.

Hoeve Waterrijk
Ook zijn tweede must see is een boerderij. Die van de familie Van der Poel, die op Hoeve Waterrijk in Rijpwetering al drie generaties lang kaas maakt. Op dit moment staan Marije en Hugo aan het roer, die met hun kinderen Anna, Menno en Lucas op de boerderij wonen.

Kagerplassen
Hoeve Waterrijk is gevestigd op een 70 hectare groot eiland temidden van de Kagerplassen. René: ‘Als je aankomt bij de parkeerplaats, moet je de roeiboot nemen naar de boerderij. Al vaart er tegenwoordig ook een veerpont. Bij aankomst word je opgewacht – meestal door Marije – voor het maken van een inspirerende ronde over de boerderij.’

Boeren Goudse
Als je aan het einde van de tour de kaas proeft, dan word je volgens René ‘stil en dankbaar. Ze maken de beste boeren Goudse van Nederland. Zeker de oude van 2,5 jaar oud. Het is het roeien meer dan waard. Zelfs als het regen en waait.’

Abraham Kef Amsterdam
Abraham Kef Amsterdam

Abraham Kef
Ben je in Amsterdam geboren, dan ben je volgens René ongetwijfeld opgegroeid met de kazen van Abraham Kef. Sinds 1953 al actief met Franse kaas.

‘Vroeger werd er kaas geserveerd op de Marnixstraat, sinds 2008 is de zaak in handen van Marieke van der Werff en zij heeft haar vleugels gespreid. Tegenwoordig kun je unieke kaasproeverijen doen in Amsterdam-Noord.

De Bokkedoorns Overveen
De Bokkedoorns Overveen

De Bokkedoorns
De laatste twee hotspots zijn restaurants, omdat ze er kaaswagens hebben waar je volgens René u tegen zegt.

‘De kaaswagen van De Bokkedoorns in Overveen is al vele decennia een begrip. Een prachtige, klassieke wagen met daarop wel veertig soort kaas en allemaal met de juiste rijpheid.’

Meneer Bruins
En die zijn in goede handen bij Meneer Bruins. ‘Hij bezit de kwaliteiten om bij al die kazen het juiste verhaal te vertellen en leert zijn team datzelfde te doen. Met als resultaat groeiende en bloeiende medewerkers. Een heerlijk glas erbij…. wat een genot. Daar laat ik graag een plekje in mijn maag voor over.’

Basiliek Harderwijk
Basiliek Harderwijk

Basiliek
Een variant hierop is de kaaswagen van Basiliek in Harderwijk. ‘In de hoek van de keuken van chef en eigenaar Rik Jansma wordt de gast uitgenodigd een keuze te maken uit de minimaal dertig soorten die er altijd op liggen. En je begrijpt het vast wel… zien is kopen. Als je de hoek eenmaal hebt bereikt, dan is er geen houden meer aan.’

Vleesvervanger
‘In de toekomst hoop ik in Fort Zuidermeer in Beverwijk zelf ook een bijzonder concept te kunnen neerzetten, waar jij als liefhebber kunt komen kijken en proeven. Ik denk dat kaas een heel goede vleesvervanger is en daarmee dus een ideale basis kan zijn voor een gezonde maaltijd. Kaas is nog te vaak onbemind en dus onbekend… de echte kaas dan ;-).

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Bourgondisch Lifestyle, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie over en/of het bestellen van de genoemde kazen kun je terecht in één van de winkels of op de website van de kaasspecialist. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Vlees als snoepgoed: zo herken jij de beste kwaliteit

Volgend artikel

Onbekende Italiaanse druifsoorten om in de gaten te houden

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.