Blog

Vijf bijzondere plekken waar kaas wordt gemaakt

We hebben in Nederland niet alleen heel goede kazen, maar ook speciale en onverwachte plekken waar deze worden gemaakt. In een bunker of midden in het bos bijvoorbeeld. Vijf bijzondere plekken waar kaas wordt gemaakt. ‘Bid en werk als lijfspreuk van de kaasmakers in de abdij.’

René Koelman hoopt zijn bedrijf binnenkort te verhuizen naar een van de forten die onderdeel uitmaken van de Stelling van Amsterdam. Een bijzondere move van de eigenaar van Bourgondisch Lifestyle.

Voor ons aanleiding op zoek te gaan naar bijzondere plekken waar kaas wordt gemaakt. We hebben er vijf geselecteerd.

Een monumentaal fort
René verdient een plek in dit overzicht. Als alles volgens plan verloopt, dan draait in Fort Zuidwijkermeer aan de Kanaalweg in Assendelft straks alles om kaas.

De Vriend van ChefsFriends hoopt er zijn bedrijf Bourgondisch Lifestyle in onder te brengen. Op dit moment is de gemeentelijke procedure in volle gang.

Het fort – een provinciaal monument – is onderdeel van de Stelling van Amsterdam, dat een plek heeft op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is een 135 kilometer lange verdedigingslinie op zo’n 20 kilometer van het centrum van Amsterdam. Er wordt straks weliswaar geen kaas gemaakt, maar wel gerijpt.

Een bunker
In de voormalige drinkwaterbunker van Vlieland wordt op een natuurlijke manier een aantal biologische bunkerkazen gerijpt. De bekendste is de Vlielander Zeewierkaas.

De bunker is gelegen diep onder de grond van het hoogste duin van dit Waddeneiland. Daar heerst een bijzonder microklimaat. Een hoge luchtvochtigheid in combinatie met een koele temperatuur zorgt voor het perfecte klimaat om kaas te rijpen. De elektriciteit die er nodig is, wordt opgewekt met eigen zonnepanelen.

Het bos
Midden in het Amsterdamse bos huisvest sinds oktober 1988 Geitenboerderij Ridammerhoeve. Het melk van de geiten wordt in de kaaskelder gebruikt voor onder andere het maken van kaas. In het assortiment ook ijs, kwark, karnemelk, yoghurt en yoka-drank. 

De ideeën voor de boerderij zijn ontstaan tijdens ontwikkelingswerk in Zambia en Pakistan. Doel is mensen weer bewust te maken van de oorsprong van voedsel. Inmiddels lopen er ook kippen, varkens, koeien en paarden rond.

Een abdij
Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeve in Berkel-Enschot heeft een eigen kaasmakerij. Monniken vervaardigen er toegewijd en op ambachtelijke wijze kazen op basis van biologische geiten- of koemelk, én met de verschillende trappistenbieren van La Trappe.

Aan de kaasmakerij ligt de lijfspreuk ‘ora et labora’ ten grondslag: bid en werk. De productie van de kazen geeft de monniken de gelegenheid om samen te werken en in gemeenschapszin op te groeien en eigenhandig unieke producten te vervaardigen.

Een oude zuivelfabriek
De voormalige zuivelfabriek van Veenhuizen is sinds 2010 ingericht voor de ambachtelijke bereiding van kaas. Gebouwd in 1903 en gerestaureerd in 2010. Een voormalige kolonie van de Maatschap van Weldadigheid, door UNESCO genomineerd als werelderfgoed.

Het biedt tegenwoordig onderdak aan een ambachtelijke kaasmakerij. Sinds april dit jaar heeft kaasmaker Kaaslust een nieuwe kaasmakerij in Oosterwolde in gebruik genomen. In de fabriek blijft een kleine productie plaatsvinden.

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Bourgondisch Lifestyle, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie kun je terecht in één van de winkels of op de website van de kaasspecialist. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Wilco Berends over olijfolie in de keuken van De Nederlanden

Volgend artikel

Afscheid in stijl directeur Peter Harkema van Château Neercanne

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.