Blog

Vier verrassende eilandwijnen uit Italië

Eilanden hebben iets magisch. Bewoners zijn meer op elkaar aangewezen en hebben hun eigen cultuur. Zo ook in Italië, waar de wijnbouw op eilanden voor verrassende producten zorgt. Een overzicht met verrassende eilandwijnen uit Italië.

Wijnen van een eiland hebben iets unieks. Nergens is het terroir zo specifiek en eigen als op een eiland. En dan zijn er nog tradities, die door de veelal geïsoleerde leefwijze vaak lang in ere worden gehouden. Wie nu wijn maakt, doet dat op een manier zoals vroeger. Zeker in een land als Italië.

Italië heeft meerdere eilanden, van groot tot klein. Iedereen kent de ‘reuzen’ Sicilië en Sardinië. Maar er is ook een aantal kleine parels in de zee zoals bijvoorbeeld Capri, Ischia en Favignana. Allemaal eilanden met een eigen cultuur en gastronomie.

Hoogste tijd om onze Italië-kenner Laurent Smedts van Laurent Smedts Import te vragen naar vier verrassende eilandwijnen uit Italië. Geef toe, het liefst stap je zo snel mogelijk op het vliegtuig en in een boot om deze eilanden zelf te bezoeken.

Sardinië
De meeste wijnen uit Sardinië worden gemaakt van de druiven Vermentino en Cannonau. Dat zijn de druivenrassen die er al eeuwen groeien. De belangrijkste witte wijn is de Vermentino. De beste Vermentino komt uit de noordoostelijke streek Gallura en bezit een DOCG-status.

Deze frisse witte wijnen zijn rijk van smaak en hebben mooie aroma’s van fruit, bloemen en gras. Het is een klassieke viswijn, ideaal voor gerechten zoals gegrilde garnalen, zeebaars, tonijn en zwaardvis, tevens fantastisch bij vissoepen.

Salina
Salina is één van de Eolische eilanden gelegen aan de noordoostelijk kant van Sicilië. De belangrijkste wijn is de Malvasia delle Lipari, gemaakt van de lokale Malvasia-druif. Er worden prachtig naar sinaasappelbloesem geurende dessertwijnen van gemaakt, maar ook prachtige frisse witte wijnen en krachtige complexe amforawijnen (orange wine).

De witte wijnen zijn elegant, licht en fris en veelzijdig inzetbaar bij lichtere gerechten van salades en vis. De amforawijnen vragen gerechten van krachtigere vissoorten en lichtere vleesgerechten.

Pantelleria
Het eilandje Pantelleria behoort tot Sicilië en is ligt dichterbij de Tunesische kust dan bij Sicilië. Pantelleria is een vulkanisch eiland en daardoor beroemd om zijn kappertjes en zoete dessertwijn Passito di Pantelleria. Een bijzondere producent is het kleine biologische agrarische bedrijf Ferrandes.

De familie Ferrandes is van oorsprong een Spaanse familie welke ruim 600 jaar geleden het landgoed in bezit heeft. Salvatore Ferrandes heeft het werk van zijn voorouders voortgezet en richt zich op het verbouwen van kappertjes en de kleinschalige productie van de beroemde Passito di Pantelleria, waarvan jaarlijks slechts ongeveer 3.000 flessen worden geproduceerd.

De Passito wordt gemaakt van de Moscato di Alessandriadruif en heeft intense, fruitige aroma’s van gedroogde vruchten en een weelderige afdronk. Heerlijk om een diner mee te starten als aperitief of af te sluiten met een dessert van ‘Torta Caprese’. Zonder dessert is de Passito di Pantelleria puur en fenominaal.

Sicilië
Sicilië is vooral beroemd door de rode Nero d’Avola en de witte Grillo. Maar de minder bekende en typisch Siciliaanse druif Frappato vraagt absoluut om aandacht gezien het feit deze wijn zeer veelzijdig is en in alle seizoenen inzetbaar bij mooie wijnspijscombinaties. In de zomer is de wijn gekoeld tot 14 graden prachtig te combineren met gegrilde zwaardvis of tonijn.

Ook is de Frappato een uitstekende begeleider bij lichtere gerechten van kalf en gevogelte. Het smaakprofiel laat zich het beste omschrijven als een aromatische en soepele wijn met fruitige tonen van kersen, in de stijl van Pinot Noir. De wijn heeft een laag tanninegehalte, wat hem bijzonder aangenaam en makkelijk drinkbaar maakt.

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Laurent Smedts Import, één van de vrienden van ChefsFriends.nl. Voor meer informatie over Italiaanse wijnen kun je terecht op de website van Laurent Smedts Import. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Vlees van runderen die grazen op door Unesco beschermd gebied

Volgend artikel

Chef beste restaurant van de wereld gast Joris Bijdendijk

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.