Blog

Verdomd lekker eten bij The Gaia op Rembrandtplein in Amsterdam

Op één van de toeristische plekken van Amsterdam een horecazaak starten die een hotspot moet worden voor ‘locals’. Ferry van Houten durft het met The Gaia. Een restaurant, lounge en late night bar op het Rembrandtplein. Conclusie van ons eerste bezoek: een warme deken vanaf de start en verdomd lekker eten.

The Gaia op het Rembrandtplein in Amsterdam is een zaak met meerdere verhalen. Allereerst dat van Ferry van Houten, die liefst 37 jaar furore maakt met Het Bosch Waterfront aan het Nieuwe Meer in Amsterdam-Zuid.

Als eigenaar én als chef. Begin 2018 draagt hij de leiding over aan zijn zoon Danny. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en dus is er snel een nieuw idee.

Ayt Erdogan
Het tweede verhaal is het verhaal van chef-kok Ayt Erdogan en maître Robin van Stipriaan. ‘One to watch’, zo vertelt Alain Caron ons over Ayt, als we met hem een videoserie voor ChefsFriends aan het opnemen zijn.

Het duo heeft een verleden bij Tante Koosje in Loenen aan de Vecht en Alain voorspelt zijn voormalige rechterhand een mooie toekomst.

Robin start bij The Gaia met een cv waarop de Amsterdamse toppers Ciel Bleu, The Harbour Club en Bridges staan,

NH Schiller
En dan is er nog het verhaal over de locatie. In NH Schiller op het Rembrandtplein. Tot voor kort was daar de brasserie van het hotel gevestigd, ook nog eens lange tijd de plek waar RTL Late Night met Humberto Tan werd uitgezonden. Daarnaast een van dé toeristische locaties in de stad, en de plek die (veel) locals mijden.

Amsterdammer
Bij The Gaia restaurant, lounge en late night bar komen ze allemaal samen. Ferry wil er een hotspot van maken. Maar dan wel voor de Amsterdammer. Natuurlijk is iedereen er welkom, maar de extra uitdaging is het bereiken van de bewoners van de stad, die de plek zogezegd het liefst uit de weg gaan.

Ontvangst
Op de laatste zaterdagavond in maart mag ChefsFriends kennismaken. Het is een warme deken vanaf de start. Als we uit de tram stappen en het plein oversteken, ziet de portier (in dienst van het hotel?) ons zoeken naar de entree en neemt hij ons direct mee. Ook de deur houdt hij voor ons open.

Cocktail
Binnen zet die gastvrijheid zich naadloos door. We worden allerhartelijkst ontvangen door de gastvrouw, die ons ook nog eens twee prima cocktails adviseert.

Voor mijn tafelgenoot de alcoholvrije Smash op basis van lime en voor ondergetekende de Porn Star met Martini en grapefruit. Inclusief een klein glaasje prosecco.

‘Daarvan de eerste slok nemen en vervolgens af en toe tussendoor, zodat je de smaak van de grapefruit daarna weer goed proeft’, zo klinkt het advies. Doen we! We kijken elkaar gelukkig aan als we onze eerste slok hebben genomen.

Verrassingsmenu
Aan tafel krijgen we het verrassingsmenu geserveerd. Wij kiezen voor vier gangen. Een wijnarrangement wordt niet geserveerd, maar dat lijkt een kwestie van tijd als we de sommelier mogen geloven. Er is namelijk veel vraag naar.

Waarschijnlijk hebben wij hem met die opmerking getriggerd, want we krijgen bij iedere gang een bijpassende wijn. Met veel succes! Wat ons betreft kan het arrangement met een gerust hart worden geserveerd.

Amuses
De eerste amuse is een tosti van brioche met gerookte paling. Ik geniet van de brioche, die echt super smakelijk is. Die kwalificatie krijgt ook de tweede amuse: een combinatie van gele en rode curry.

Helemaal weg ben ik van de huisgemaakte hummus, die wordt geserveerd bij het eveneens in huis gemaakte flatbread. Prachtig! Met een heerlijk ‘frisje’ aan het eind. Als het brood op is, eet ik rustig verder. Wow!

Makreel en tonijn
Gang één draagt de naam Yin en Yang en bestaat uit gestoomde makreel en yellowfin tonijn, plus een krokantje gemaakt van inkt van de sepia-inktvis.

Daarbij geserveerd een soep van kokos met het vet van de makreel. Voor mij zijn de kokos en de makreel een verrassende combinatie, maar chef Ayt heeft heel goed in de gaten dat ze uitstekend samengaan.

De Duitse Riesling die we erbij geserveerd krijgen, is een prachtige begeleider van zowel de makreel als de tonijn. Dat komt vast door de ‘neutrale petroleumsmaak’, zoals de sommelier ons vertelt.

Oosterse keuken
Ayt kiest voor een mix tussen de Oosterse en mediterrane keuken, en vergeet daarbij zijn Turkse achtergrond niet. Dat laatste komt heel mooi naar voren in het tweede gerecht: hamachi met komkommer, yoghurt en haringkaviaar.

De smaak van de vis wordt op een heel mooie manier versterkt door de frisheid van de andere ingrediënten. Ook de begeleidende wijn, een Spaanse verdejo, helpt daarbij. Eveneens complimenten voor de opmaak: strak in het midden op een groot wit bord.

Kalf
Marlborough in Nieuw-Zeeland tekent voor de begeleiding van de derde gang. ‘Ik heb gekozen voor een niet te zware wijn, omdat de kalf die jullie krijgen dé smaak al heeft.’

Het vlees – wang en lende – is inderdaad zeer smaakvol. Met name de kalfswang tovert een grote glimlach op onze gezichten. Verder op het bord een lasagne van aubergine, kaviaar van aubergine en puree.

Dessert
We sluiten af met een dessert met daarin hoofdrollen voor mango en goji-bes. Een heerlijk fris eind van een avond vol verrassingen. De wijn-spijscombinatie wordt gecompleteerd door een Franse Malbec.

Bezetting
Tijdens de koffie constateren we dat de zaak goed gevuld is. De tafels in het restaurant zijn vol, de bezetting is divers: zo zien we bijvoorbeeld een gezin (twee kinderen) en iets verderop een groep vriendinnen. Ook aan de bar is het druk. Een mooie mix, die tegelijkertijd ook voor een uitdaging zorgt.

Muziek
Een dj, hij start rond de klok van acht uur, heeft de muzikale leiding inmiddels in handen genomen. Het volume is flink, maar – en daar had ik vooraf wel mijn vraagtekens bij – absoluut niet vervelend.

Sterker: de nummers zijn herkenbaar en we hebben onszelf erop betrapt dat we al vrij snel spontaan begonnen mee te zingen. En dat zegt alles….

Moeder der Aarde
Tha Gaia, in de Griekse oudheid de naam voor de moeder der aarde, is een restaurant, een lounge en een late night bar. Zoals gezegd een ambitieuze combinatie, die deze avond in maart met vlag en wimpel in de opzet slaagt.

Locals
Ook bij vertrek ervaren we opnieuw de warme deken. Het afscheid is allerhartelijkst en met een gevoel van bewondering lopen we richting het Centraal Station.

We mogen dan wel geen local zijn omdat we wonen in de buurt van Rotterdam, maar voor de zelfverzekerde Amsterdammer zijn we dat vast wel. En voor deze ene avond vind ik dat stiekem een klein beetje prima. Maar dat mag je niet verder vertellen….

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: WineTraining OnlineKesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to Meat en R&R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Nieuwe eigenaar voor sterrestaurant Wolfslaar in Breda

Volgend artikel

Eemshotel Delfzijl sluit zich aan bij Euro-Toques Nederland

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.