Van pleisterplaats tot gastronomische bestemming: Holsterhof van Kaj Landman bloeit op

Aan de rand van het Midden-Limburgse landschap, verscholen in de rust van Posterholt nabij de Duitse grens, ligt Restaurant Holsterhof. Chef-kok Kaj Landman en zijn team combineren lokale ingrediënten met internationale invloeden, wat resulteert in verfijnde gerechten en een warme gastvrijheid. Hier draait alles om smaak, beleving en duurzame ambities.
Holsterhof, gerund door chef-kok Kaj Landman en zijn partner en gastvrouw Lissa Landman-Ten Berge, heeft zich ontwikkeld van een pleisterplaats voor fietsers tot een fine dining-restaurant met een duidelijke signatuur. ‘We koken hoog op smaak,’ vertelt Kaj, ‘met een Franse basis en invloeden uit de Aziatische en Zuid-Amerikaanse keuken. Onze sauzen zijn echt een sterk punt.’ Die ontwikkeling bleef niet onopgemerkt: een vermelding in de gids van Gault & Millau bevestigde de kwaliteit die hier op het bord komt en medewerker Tom Wolters behaalde de titel Fromager van het Jaar bij Proefschrift.

De ligging, tegen de Duitse grens en te midden van het Limburgse platteland, speelt een essentiële rol in de keuken. ‘Onze asperges komen uit het dorp, honing van imkers uit de buurt en wild halen we uit de Eifel. Als we het kunnen, halen we het zo lokaal mogelijk’, legt Kaj uit.
Op de kaart staan herkenbare gerechten met een verrassende twist, zoals heilbot met ingelegd zeewier en ratatouille, of de signature dish: krokant gebakken zwezerik met een lak van cabernet sauvignon, saus van gerookt spek, gepofte quinoa en ingemaakte prei.
Duurzaamheid en bewust ondernemen
Duurzaamheid is een speerpunt in de bedrijfsvoering. ‘We zijn volledig van het gas af en gebruiken 160 zonnepanelen en een palletkachel om alles te verwarmen. Verspilling minimaliseren we; ik ben daar heel streng op’, zegt Kaj. Dat bewust omgaan met ingrediënten vertaalt zich ook naar de menukaart, waarin seizoensproducten de hoofdrol spelen.
Maar een restaurant draait niet alleen om eten. De sfeer en service zijn minstens zo belangrijk. Holsterhof biedt een totaalbeleving: meer ronde tafels voor een intieme setting, een warme boerderijstijl in het interieur en tafelbereidingen die de ervaring interactiever maken. ‘We willen dat gasten zich welkom voelen en een onvergetelijke avond beleven’, zegt Kaj, die het vak leerde bij Hans Kinkartz in ‘l Atelier in Gulpen. ‘Vanaf het eerste aperitief en de amuses tot het laatste hapje moet alles kloppen.’

Betrokkenheid bij de gemeenschap
Naast de culinaire prestaties heeft Holsterhof ook een sociale functie binnen de gemeenschap. ‘We sponsoren lokale evenementen en werken met statushouders in de afwas. Eén van hen was kapper en bouwvakker, en heeft een indrukwekkend verhaal. Het is mooi om te zien hoe goed het functioneert’, vertelt de geboren Sittardenaar.
Voor de toekomst liggen de ambities hoog, maar de groei blijft gecontroleerd. ‘We willen ons blijven ontwikkelen en verfijnen. Er is nog zoveel mogelijk, maar altijd op een gezonde manier. Een Michelinster is geen doel op zich, maar als we elk jaar blijven stijgen in waardering, zou dat fantastisch zijn.’ Daarnaast speelt Kaj met het idee om een groepsaccommodatie over te nemen, zodat gasten langer kunnen genieten van alles wat de regio te bieden heeft.
Wat Kaj zijn gasten vooral wil meegeven? ‘Een ervaring die hen bijblijft. Van het moment dat ze de onverharde weg inslaan tot het laatste hapje van de avond. Smaakexplosies, aandacht en topgastvrijheid. Want in essentie is horeca entertainment: mensen meenemen in een verhaal en ze een geweldige avond bezorgen.’
Lees ook:
Hans Kinkartz over 25 jaar Atelier in Gulpen: ‘ster als ultieme erkenning’
Martin Berkelmans tovert met groente bij Pollevie
Nuchtere Cees Kramer zet vis in the picture bij De Boet in Urk
ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne Tafelzuren, Bourgondisch Lifestyle, Chaîne des Rôtisseurs, Nice to Meat, Schmidt Zeevis, la Fève chocolade en desserts, Grape ‘N’ Green en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.