Nieuws

Vakantie in eigen land: 10 keer UNESCO Werelderfgoed

Nederland heeft tien door UNESCO erkende werelderfgoederen. Deze zijn uniek in de wereld en vertellen op bijzondere wijze het verhaal op het gebied van waterbeheer, burgersamenleving en (land)ontwerp. Toen, nu en straks. Absolute must sees tijdens jouw dagje weg of vakantie in eigen land.

De tien door UNESCO op de werelderfgoederenlijst geplaatste Nederlandse gebouwen of plekken vertellen op bijzondere wijze het verhaal van Nederland en de Nederlanders op het gebied van waterbeheer, burgersamenleving en (land)ontwerp.

Tijdens onze ‘vakantie in eigen land’-maand stellen we ze graag nader aan je voor. Tien absolute must sees tijdens jouw ontdekkingsreis door ons mooie land.

Schokland en omgeving (1995)

Foto: Nanette de Jong/Copyright: Stichting Werelderfgoed Nederland

Het eerste UNESCO Werelderfgoed in ons land. Schokland is een voormalig eiland in de Zuiderzee, dat in 1859 werd ontruimd doordat de zee stukken van het eiland sloeg. Zo’n 635 ‘Schokkers’ verhuisden naar de vaste wal.

Het symboliseert de eeuwenoude relaties van de Nederlanders met het water en heeft sporen van menselijke bewoning die ruim 8000 jaar bewoningsgeschiedenis beslaat.

Sinds de drooglegging maakt Schokland deel uit van het vaste land. Een eiland op het droge, met een rijk en archeologisch bodemarchief.
www.schokland.nl

Stelling van Amsterdam (1996)

Foto: Nanette de Jong/Copyright: Stichting Werelderfgoed Nederland

De Stelling van Amsterdam is een cirkelvormige voormalige verdedigingslinie rondom Amsterdam. Deze is 135 kilometer lang, bevat 45 forten en is aangelegd tussen 1880 en 1914.

Het gebied buiten de stelling kon in tijden van gevaar onder water worden gezet met een verfijnd sluizensysteem. Het is een uniek monument van defensieve en waterstaatkundige techniek, maar nooit volledig in werking gezet.

Sluit je bezoek af met een romantisch diner bij Vuurtoreneiland. Combineer het met een verblijf in het Lloyd Hotel. Vanaf daar vaar je met het historische ‘IJveer XIII’ over het IJ naar Vuurtoreneiland.

De boottocht heen en terug, inclusief diner, duurt ongeveer 5 uur. Ter plekke is er ruim gelegenheid om het eiland, de natuur en het fort te beleven.
www.stellingvanamsterdam.nl

Molencomplex Kinderdijk-Elshout (1997)

Foto: Nanette de Jong/Copyright: Stichting Werelderfgoed Nederland

Nergens anders ter wereld kun je de complete geschiedenis van waterbeheersing op vergelijkbare manier ervaren. De windmolens – ze dienen in originele staat te blijven – en gemalen van Kinderdijk zorgen ervoor dat het overtollige water van de Alblasserwaard in de rivier de Lek terechtkomt via de Elshoutsluizen. Vervolgens voert de rivier het water af naar zee.

Volgens UNESCO is het uitgestrekte poldergebied met zijn dijken, boezems, molens en gemalen als ‘een bewijs van menselijke vindingrijkheid bij het droogleggen en beschermen van het land’. De zeventien boezemmolens zijn gebouwd tussen 1738 en 1740. Voor die tijd stonden er al poldermolens en daarvan zijn er twee overgebleven.

Bij hotel-restaurant Kinderdijk geniet je vervolgens van producten van ambachtelijke leveranciers die geworteld zijn in de Alblasserwaard. Rundvlees van koeien die grazen op nog geen vijf kilometer afstand, brood van de bakker om de hoek en bier van brouwerij de Blauwe IJsbeer uit Nieuwpoort.
www.kinderdijk.nl

Historische binnenstad Willemstad op Curaçao (1997)

Foto: Nanette de Jong/Copywright: Stichting Werelderfgoed Nederland

Vakantie in eigen land, maar dan een beetje anders. Hoofdstad van Curaçao en voormalige hoofdstad van de Nederlandse Antillen. De Nederlandse West-Indische Compagnie stichtte in 1634 een handelspost aan de Sint Annabaai op het eiland. De beschutte baai vormde een natuurlijke haven.

De stad ontwikkelde zich in de loop van 300 jaar aan weerszijden van de baai tot een Caribische havenstad, waarbij de invloed van veel verschillende culturen bepalend was. Kenmerkend is de bonte mix van architectuurstijlen en Caribische kleuren. Vanwege de ‘Hollandse’ architectuur soms wel ‘het Amsterdam van het westelijk halfrond’ genoemd.
www.curacaomonuments.org

Ir. D. F. Woudagemaal bij Lemmer (1998)

Foto: Nanette de Jong/Copyright: Stichting Werelderfgoed Nederland

Het Ir. D.F. Woudagemaal is het grootste stoomgemaal ter wereld ooit gebouwd. Het bevindt zich in Lemmer nabij Tacozijl in Friesland en functioneert nog steeds.

In 1920 geopend door koningin Wilhelmina met als taak om overtollig water vanuit Friesland in de Zuiderzee, later het IJsselmeer, te pompen. Bijzonder bakstenen gebouw, strak en sober van karakter en met kenmerken van Berlage’s rationalisme.

Twee maal per jaar staat het ‘onder stoom’ om het bedienende personeel op te leiden en de bedrijfsvoering te kunnen garanderen. De eerstvolgende keer is deze week: van dinsdag 28 februari tot en met donderdag 2 maart tussen 10.00 en 17.00 uur.
www.woudagemaal.nl

Droogmakerij De Beemster bij Purmerend (1999)

Foto: Nanette de Jong/Copyright: Stichting Werelderfgoed Nederland

De Beemster neemt met ruim 7200 hectare grond een bijzondere plaats in. Het is een schoolvoorbeeld van hoe Nederlanders grote delen van hun land hebben drooggelegd. Deze 17e eeuwse droogmakerij is opgezet om het bedreigende binnenwater De Beemster om te zetten in vruchtbare en winstgevende landbouwgrond.

Om het woeste water kwam een stevige dijk van 42 kilometer en daaromheen werd een ringvaart gegraven. Vervolgens begonnen de 43 windmolens met het  leegpompen van het meer. In 1612 viel De Beemster droog en kon de inrichting van de polder beginnen. Dit alles gebeurde volgens een ordelijk en strak geometrisch patroon. Aan deze rationele verkaveling heeft De Beemster zijn roem te danken.

De Beemster in de 21e eeuw is een eigentijdse, agrarische gemeenten die haar ontstaansgeschiedenis en haar status als bijzondere droogmakerij met stolpboerderijen en historische kernen koestert. Struin rond langs over marktjes en geniet van de vele lokale producten. Eindig bij Poterne Restaurant in Fort Beemster, aangesloten bij Euro-Toques Nederland.
www.bezoekerscentrumbeemster.nl

Rietveld Schröderhuis in Utrecht (2000)

Foto: Nanette de Jong/Copyright: Stichting Werelderfgoed Nederland

Het Rietveld Schröderhuis is een door Gerrit Rietveld in 1923-1924 ontworpen woonhuis – zijn eerste – in de stad Utrecht. In opdracht van de eigenzinnige Truus Schröder.

Het architectonische meesterwerk is volledig uitgevoerd volgens de ideeën van de kunstbeweging De Stijl. Huis aan de rand van de stad met een driedimensionale, asymmetrische compositie.
www.rietveldschroderhuis.nl

Waddenzee (2009)

Foto: Nanette de Jong/Copyright: Stichting Werelderfgoed Nederland

Uniek in de wereld en vorig jaar november door de Nederlanders verkozen tot mooiste natuurgebied van Nederland. Nergens anders kom je zo’n uitgestrekt en gevarieerd gebied tegen, ontstaan onder invloed van eb en vloed en waar de veranderingen dagelijks merkbaar zijn.

Mosselbanken, voedselrijk slikwad, uitgestrekte kwelders, witte zandstranden en duinen, en hier en daar wuivende zeegrasvelden. Bovendien een onmisbare tussenstop voor miljoenen vogels tijdens hun trektocht en een thuis voor meer dan 10.000 vaak zeldzame plant- en diersoorten.

In 2014 is ook het Deense deel bijgeschreven, waardoor de Waddenzee nu compleet op de Werelderfgoedlijst staat. Kies je favoriete Waddeneiland voor een heerlijk verblijf, ga Wadlopen, stap in een mossel- of oesterboot en ga op garnalen vissen.
www.beleef-de-waddenzee/bezoekerscentra/

Grachtengordel van Amsterdam (2010)

Foto: Nanette de Jong/Copyright: Stichting Werelderfgoed Nederland

In de 17e eeuw groeide Amsterdam uit haar voegen en het stadsbestuur maakte daarom een uitbreidingsplan dat de stad vijf keer zo groot zou maken. De grachtengordel telt 14 kilometer gracht en tachtig bruggen. Het is een stedenbouwkundig, waterbouwkundig en architectonisch meesterwerk.

Het gebied was door de systematische aanplant van bomen langs de grachten en de aanleg van prachtige tuinen meteen een heel groene stad. Tot ver in de 19e eeuw als voorbeeld gediend over de hele wereld.
www.amsterdam.nl/werelderfgoed

Van Nellefabriek in Rotterdam (2014)

Foto: Nanette de Jong/Copyright: Stichting Werelderfgoed Nederland

Het jongste werelderfgoed, in juni 2014 door UNESCO op de lijst geplaatst. De tussen 1925 en 1931 gebouwde voormalige koffie-, thee- en tabaksfabriek van Van Nelle is een van de meest uitzonderlijke iconen van industriële architectuur in de wereld uit het begin van de 20e eeuw.

Het complex met de karakteristieke gevels van staal en glas en betonnen draagconstructies vormt de uitdrukking van de ‘ideale fabriek’, met daglicht dat aangename werkomstandigheden biedt. Het markeert de bijdrage van Nederland aan het ontwerpen van industriële productieprocessen.

Ook getuigt het van de lang geschiedenis van invoer, verwerken en verhandelen van tropische producten in Nederland, en in de Rotterdamse haven in het bijzonder. De restauratie in en herbestemming van de fabriek sinds 2000 is met grote zorgvuldigheid uitgevoerd, waarbij de authenticiteit volledig behouden is gebleven.
www.vannellewerelderfgoed.nl

Vorig artikel

Blog Nice to (M)eat: de Ocean Beef-brisket

Volgend artikel

Company Cooqing; het smakelijkste relatie-event van Nederland

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.