Nieuws

Toprestaurants aan de slag met wilde gans in actieweek

Door een overschot aan wilde ganzen in Nederland mogen er veel ganzen worden geschoten. Omdat deze ganzen niet altijd de weg naar het bord vinden en om meer bekendheid te creëren rondom dit smaakvolle product, vindt de ‘Week van de Zomergans’ plaats van 13 tot en met 20 juli. Diverse toprestaurants doen mee.

In deze week zetten verschillende toprestaurants in de regio’s het Groene Hart en Laag Holland de wilde zomergans op het menu. Daarbij onder andere De Burgemeester in Linschoten, De Watergeus in Noorden en Le Garage in Amsterdam.

Gedurende de week van 13 tot en met 20 juli bieden verschillende restaurants in de regio’s het Groene Hart en Laag Holland en daarbuiten gerechten met de wilde zomergans aan. Om zowel de horeca als de bezoekers kennis te laten maken met dit bijzondere natuurproduct, zo laat organisator Els Wennekers van Laag Holland weten.

Gerenommeerde restaurants
Het vlees van de jonge wilde zomergans is mals en smaakvol en biedt een basis voor een heerlijk gerecht. Voorafgaand aan deze week hebben er proeverijen plaatsgevonden waarin chef-koks uit gerenommeerde restaurants met chef-koks in opleiding uit werden gedaagd om de gans in al haar facetten te bewerken tot culinaire creaties.

Vlees van de wilde gans is een puur en smakelijk product dat recht van eigen bodem komt. Het aantal wilde ganzen dat in Nederland broedt, is explosief toegenomen. Vooral de jonge zomergans is een topproduct dat speciaal moet worden uitgezocht door de poelier en vanwege een hoge kwaliteit erg goed te bereiden is.

Week van de Zomergans
Vanwege de schade die deze ganzen veroorzaken aan landbouw en natuur en vanwege het risico dat ze vormen rond bijvoorbeeld Schiphol, mogen er heel veel ganzen worden geschoten door de jagers. Om deze verspilling tegen te gaan moet het op het menu worden gezet, vindt de organisatie. Daarom wordt er met de ‘Week van de Zomergans’ bekendheid gecreëerd met wilde ganzenvlees met als doel om het enthousiasme rondom dit product te vergroten.

Deelnemende restaurants – 13 t/m 20 juli

LAAG HOLLAND

Restaurant As – Amsterdam

De Utrechtsedwarstafel – Amsterdam

Le Garage – Amsterdam

Casa 400/East 57 – Amsterdam

Het Schoolhuis – Amsterdam

Hemingway’s Beach – Bergen aan Zee

De Smaeckamer – Beverwijk

Restaurant Fortuna – Edam

Alles met Liefde – Middenbeemster

 

GROENE HART e.o,

Marnemoende – Ijsselstein

De Burgemeester – Linschoten

Bij Mette – Linschoten

De Schans – Montfoort

De Bruggemeester – Nieuwerbrug

De Watergeus – Noorden

Restaurant Joia – Oudewater

Abrona – Oudewater

Lumiere – Oudewater

Rootz at the Harbour – Scheveningen

Nieuwe Polderkeuken – Stolwijk

Van Rossum – Woerden

Kerckebosch – Zeist

De Heeren van Montfoort – Montfoort

Vorig artikel

Restaurant Wolf Atelier in Amsterdam volledig vernieuwd

Volgend artikel

Korting bij Duin & Kruidberg vanwege jubileum directeur

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.