Toprestaurants aan de slag met wilde gans in actieweek

Door een overschot aan wilde ganzen in Nederland mogen er veel ganzen worden geschoten. Omdat deze ganzen niet altijd de weg naar het bord vinden en om meer bekendheid te creëren rondom dit smaakvolle product, vindt de ‘Week van de Zomergans’ plaats van 13 tot en met 20 juli. Diverse toprestaurants doen mee.
In deze week zetten verschillende toprestaurants in de regio’s het Groene Hart en Laag Holland de wilde zomergans op het menu. Daarbij onder andere De Burgemeester in Linschoten, De Watergeus in Noorden en Le Garage in Amsterdam.
Gedurende de week van 13 tot en met 20 juli bieden verschillende restaurants in de regio’s het Groene Hart en Laag Holland en daarbuiten gerechten met de wilde zomergans aan. Om zowel de horeca als de bezoekers kennis te laten maken met dit bijzondere natuurproduct, zo laat organisator Els Wennekers van Laag Holland weten.
Gerenommeerde restaurants
Het vlees van de jonge wilde zomergans is mals en smaakvol en biedt een basis voor een heerlijk gerecht. Voorafgaand aan deze week hebben er proeverijen plaatsgevonden waarin chef-koks uit gerenommeerde restaurants met chef-koks in opleiding uit werden gedaagd om de gans in al haar facetten te bewerken tot culinaire creaties.
Vlees van de wilde gans is een puur en smakelijk product dat recht van eigen bodem komt. Het aantal wilde ganzen dat in Nederland broedt, is explosief toegenomen. Vooral de jonge zomergans is een topproduct dat speciaal moet worden uitgezocht door de poelier en vanwege een hoge kwaliteit erg goed te bereiden is.
Week van de Zomergans
Vanwege de schade die deze ganzen veroorzaken aan landbouw en natuur en vanwege het risico dat ze vormen rond bijvoorbeeld Schiphol, mogen er heel veel ganzen worden geschoten door de jagers. Om deze verspilling tegen te gaan moet het op het menu worden gezet, vindt de organisatie. Daarom wordt er met de ‘Week van de Zomergans’ bekendheid gecreëerd met wilde ganzenvlees met als doel om het enthousiasme rondom dit product te vergroten.
Deelnemende restaurants – 13 t/m 20 juli
LAAG HOLLAND
Restaurant As – Amsterdam
De Utrechtsedwarstafel – Amsterdam
Le Garage – Amsterdam
Casa 400/East 57 – Amsterdam
Het Schoolhuis – Amsterdam
Hemingway’s Beach – Bergen aan Zee
De Smaeckamer – Beverwijk
Restaurant Fortuna – Edam
Alles met Liefde – Middenbeemster
GROENE HART e.o,
Marnemoende – Ijsselstein
De Burgemeester – Linschoten
Bij Mette – Linschoten
De Schans – Montfoort
De Bruggemeester – Nieuwerbrug
De Watergeus – Noorden
Restaurant Joia – Oudewater
Abrona – Oudewater
Lumiere – Oudewater
Rootz at the Harbour – Scheveningen
Nieuwe Polderkeuken – Stolwijk
Van Rossum – Woerden
Kerckebosch – Zeist
De Heeren van Montfoort – Montfoort