Nieuws

Topnotering voor De Librije in mondiale ranglijst

Restaurant De Librije in Zwolle heeft een topnotering gerealiseerd in de jaarlijkse ranglijst van de Amerikaanse website Opinionated About Dining. De volgorde is gebaseerd op de resultaten van reviews van ruim 6.000 geregistreerde recensenten wereldwijd. De nummer 1 is Alchemist van Rasmus Monk in het Deense Kopenhagen.

Het driesterrenrestaurant van Thérèse en Jonnie Boer staat op positie 9 in de Europese lijst voor 2024. Dat is zelfs nog een positie hoger dan een jaar eerder. Het is daarmee de enige Nederlandse eetgelegenheid in de top 100. In de volledige lijst, die liefst 555 restaurants telt, staan zestien Nederlandse zaken.

Ranking op basis van recensies

Het Amerikaanse Opinionated About Dining (OAD) werkt met publieke recensenten, die frequent restaurants bezoeken. Dat zijn er volgens de website meer dan 6.000.

Zij hebben allemaal een ranking en hoe hoger die ranking is, hoe meer impact zij of hij heeft op de score van restaurants. De namen van tweehonderd ‘top reviewers’ zijn zichtbaar op de website.

Zestien Nederlandse restaurants

De Europese lijst voor 2024 bestaat uit liefst 555 restaurants. Daarvan zijn er zestien Nederlands. Naast De Librije zijn dat Meliefste in Wolphaartsdijk (114), Noor in Groningen (155), Spectrum in Amsterdam (193), 212 in Amsterdam (298), Pure C (345), De Nieuwe Winkel in Nijmegen (408), Tribeca (409), Yamazato in Amsterdam (436), Très in Rotterdam (483), Zarzo in Eindhoven (490), Brut 172 in Reijmerstok (497), Voltaire in Leersum (525), Kasteel Heemstede in Houten (527), Perceel in Capelle aan den IJssel (533) en Vermeer in Amsterdam (533).

Helemaal vlekkeloos zijn de Nederlandse vermeldingen niet. De Nieuwe Winkel heeft Amsterdam als vestigingsplaats achter de naam, Kasteel Heemstede Capelle aan den IJssel en Perceel Amsterdam. Bovendien is Pure C gesloten en huisvest daar nu Demain, terwijl het wel een vermelding heeft in de lijst, en wordt Chris Naylor nog vermeld als chef (opgevolgd door Tjaco van Eijken).

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatZeeuwsche ZouteSchmidt Zeevisla Fève chocolade en dessertsGrape ‘N’ GreenNederlandse Streekwijnen en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Vijf redenen om in de buitenlucht te koken

Volgend artikel

Jurgen van der Zalm: in 6 maanden van 0 naar 2 sterren

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.