Blog

Thuis genieten van Wiedenlam met recepten en tips van Ramon Beuk

Komt de lente eraan, kunnen we weer genieten van lam, zijn de restaurants dicht. Wellicht komt daar binnenkort – rekbaar begrip – verandering in. Tot die tijd betekent dat thuis genieten. Om dat gemakkelijker te maken, heeft topslager Nice to Meat pakketten samengesteld met delen van het Nederlandse Wiedenlam. Inclusief recepten.

‘We gaan zo weer een aantal lammetjes uitsnijden’. Nice to Meat-directeur Mikel Pouw is blij met de grote vraag naar Wiedenlam, maar heeft er wel een dubbel gevoel bij. ‘Normaal gesproken leveren we aan onze mooie restaurants om gasten daar te laten genieten, maar nu is het voor de consumenten thuis. En voor partijen in het buitenland. Vanwege de Brexit is er een nieuwe markt ontstaan voor Nederlands lamsvlees.’

De Wieden
Deze lammeren leven in de Wieden, één van de mooiste ‘wetland’ in de kop van Overijssel. Piet van den Berg van Nice to Meat schreef er eerder een artikel over op onze site. Het valt Mikel dit jaar op dat de lammetjes wat zwaarder zijn.

‘Volgens de boer komt dat door het vrij warme voorjaar, waardoor de schapen eerder zijn gedekt. Normaal gesproken wegen ze tussen de 12 en 15 kilogram, dit jaar hebben we er veel die al 15 kilogram wegen.’

Het uitgestrekte laagveenmoeras waarin de Wiedenlammeren leven, biedt een grote variatie aan gras, wilde bloemen en kruiden. ‘In de laatste weken krijgen ze maïs bijgevoerd en dat vinden de dieren hartstikke lekker. Het levert mooi wit vet op en een lichte vleeskleur.’

Instructievideo’s
Natuurlijk doen veel restaurants aan takeaway en zul je via de chefs ook kunnen genieten van lamsvlees, maar Nice to Meat heeft tevens besloten kant-en-klare pakketten aan te bieden met daarin zo’n tien maaltijden voor twee personen. Het vlees is geportioneerd.

Om het Wiedenlam perfect te kunnen bereiden en ‘sterwaardig’ op tafel te kunnen serveren, heeft Nice to Meat hulp gevraagd van chef-kok Ramon Beuk. Hij legt in een aantal instructievideo’s uit hoe je een heerlijk gerecht met Wiedenlamsvlees op tafel zet. Ramon neemt je mee door de recepturen en laat zien hoe je de verschillende delen van het vlees kunt bereiden in je eigen keuken.

Daarnaast heeft de chef-kok ook een serie zeer smakelijke recepten met Wiedenlamsvlees ontwikkeld. Als je het lamspakket bestelt, ontvang je bovendien een korting van 10 euro op Ramons nieuwste kookboek Wayooh!. De code wordt meegestuurd met het pakket.

Mikel Pouw
Uiteraard hebben we Mikel ook even gevraagd naar zijn favoriete bereidingen met Wiedenlam. Komen ze…

Schouder met been. Deze aanbraden in een pan en daarna champignons, knoflook en ui toevoegen. Laten sudderen tot het vlees van het bot afvalt en dan genieten van de smaak.

Lamskotelet. Om en om braden tot een kern van 52 graden (niet lager).

Lamsbout in zijn geheel. Garen in de oven op 65 graden tot een kerntemperatuur van 48 graden. Vervolgens de Big Green Egg opstoken en het vlees roosteren met houtsnippers. Dat zorgt voor extra smaak aan de buitenkant. Voor het opdienen 10 minuten laten rusten.

Eet smakelijk!

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Nice to Meat, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie over en/of het bestellen van het Wiedenlampakket kun je terecht op de website Nicetomeatyou.nl. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Paasbox Hemingway heeft de lente als inspiratiebron

Volgend artikel

Favoriete delicatessenzaken in Overijssel van Jarno Eggen

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.