Nieuws

Thee Menu op basis van Chinese Geneeskunde bij HanTing Cuisine

In het met één Michelinster bekroonde restaurant HanTing in Den Haag wordt vanaf volgende maand een innovatief Thee Menu geserveerd. Bij iedere gang wordt een andere thee geschonken, die niet alleen goed combineert met het eten maar ook een positief effect heeft op het menselijk lichaam.

Het Thee Menu van HanTing Cuisine in Den Haag gaat volgens eigenaar en chef-kok Han Ji een stap verder dan tea pairing zoals we die nu kennen.

Chinese Geneeskunde
‘Bij elke gang is een thee geselecteerd, waaraan een mengsel van kruiden is toegevoegd gebaseerd op kennis en ervaring van de Traditionele Chinese Geneeskunde.’

Kruiden
Dit betekent dat de thee niet alleen wat betreft smaak is afgestemd op het eten, maar dat de kruiden in combinatie met het eten ook een positieve werking hebben op het menselijk lichaam.

Michelin
‘Door de combinatie wordt namelijk harmonie gecreëerd in het lichaam, aldus de door Michelin met één ster bekroonde Han Ji.

Medicijn
Hij laat weten dat thee door de Chinese Voedingsleer wordt gezien als voedingsmiddel én als medicijn.

‘Als een bepaalde thee bij een gerecht wordt gedronken, kunnen bovendien sommige nadelige effecten van een gerecht worden verminderd en positieve effecten worden versterkt.’

Wasabi
Bij een gerecht met verwarmende, activerende ingrediënten zoals wasabi of paling wordt bijvoorbeeld een rustgevende thee geschonken.

Rundvlees
Rundvlees daarentegen wordt gecombineerd met een thee die de enzymen versterkt, waardoor eiwitten beter kunnen worden verteerd.

Menselijk lichaam
‘De Chinese Voedingsleer kijkt naar de balans in het menselijk lichaam’, vervolgt de chef-kok. ‘Als we ons lichaam voeden op een manier die past bij ons lichaam en onze situatie, bijvoorbeeld klimaat en jaargetijde, dan zijn we in harmonie.’

HanTing Academy
Voor het samenstellen van de kruidencombinatie en het onderzoeken van de werking ervan, is nauw samengewerkt met de Shandong University of Traditional Chinese Medicine, partner van HanTing Academy. De smaak van de thee is van de hand van Kiona Malinka.

Het Thee Menu staat vanaf half juni op de kaart bij het sterrestaurant in Den Haag. ‘Het sluit aan bij de trend dat mensen bewuster en gezonder willen eten en drinken.’

JRE Nederlander
HanTing Cuisine is aangesloten bij restaurantvereniging JRE Nederland. De collega-leden hebben de eetgelegenheid gekozen tot Restaurant van het Jaar.

Vorig artikel

Topgastronomie organiseert opnieuw eigen restaurantweek; FIJNproeven!

Volgend artikel

Asperge Special all-in bij sterrestaurant De Leuf in Ubachsberg

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.