Nieuws

The Best Chefs plaatst dertien Nederlanders bij mondiale top

Liefst dertien Nederlandse chefs behoren volgens The Best Chef Awards tot de mondiale culinaire top. Tot en met 2023 stelde de organisatie van dit initiatief een ranglijst samen, waarin plek was voor twee Nederlanders, dit jaar is gekozen voor een classificatie op basis van één, twee of drie messen.

Vorig jaar november bestond The Best Chef Awards uit een top 100 met daarin ‘slechts’ twee Nederlandse chefs: Jonnie Boer van De Librije stond op plek 50 en Joris Bijdendijk van Rijks en Wils in Amsterdam vond zichzelf terug op positie 84.

Ranking met messen

Voor de editie van 2024 heeft de organisatie besloten de chefs messen toe te kennen. De absolute top krijgt er drie en daaronder staan chefs met twee messen of één mes. In totaal hebben 550 chefs uit 61 landen een van bovengenoemde erkenningen gekregen (97 keer drie messen, 177 chefs met twee messen en 276 vermeldingen met één mes).

Zij zijn door een jury bestaande uit chef en professionals uit verschillende sectoren (o.a. foodjournalisten en gastronomie-experts) beoordeeld op basis van hun impact en vaardigheden.

Jonnie Boer

Jonnie is de enige Nederlandse chef met drie messen achter zijn naam. Joris, die vorig jaar dus eveneens een plek had in de top 100, is nu opgenomen met twee messen. Datzelfde geldt voor Soenil Bahadoer van De Lindenhof in Nuenen.

Ook ‘Nederlanders in buitenlandse dienst’ Richard Ekkebus van Amber in Hongkong en Syrco Bakker van Syrco Basè in Indonesïe maken onderdeel uit van dat gezelschap.

Jan Sobecki

De chefs uit ons land met één ster zijn Jan Sobecki van Tribeca in Heeze, Jarno Eggen van De Groene Lantaarn in Staphorst, Jeroen Achtien van Inter Scaldes in Kruiningen, Erik en Juliën van Loo van Parkheuvel in Rotterdam, Michael van der Kroft van Très in Rotterdam, Robin van de Bunt van De Leuf in Ubachsberg en Tim Golsteijn van Bougainville in Amsterdam.

Lees ook: Michael van der Kroft: ‘Creativiteit is iets ongrijpbaars’

Nederlander Marco Prins hoort daar ook bij. Hij staat in de keuken van Chef’sTable at Brooklyn Fare in de Verenigde Staten.

Rasmus Munk

Uit de lijst met chefs met drie messen is wel een top 3 samengesteld. De eerste plaats is voor Rasmus Munk van Alchemist in Denemarken. Op plek twee staat Albert Adrià van Enigma in Spanje. Eric Vildgaard van Jordnaer in Denemarken is de nummer drie.

Lees ook: Juliën van Loo treedt bij Parkheuvel in voetsporen vader Erik

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatSchmidt Zeevisla Fève chocolade en dessertsGrape ‘N’ Green en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Albus Hotel Amsterdam vernieuwd: ‘Boutique hotel-sfeer’

Volgend artikel

Michelin voegt drie restaurants toe aan Nederlandse gids

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.