Blog

Takeaway van François Geurds: soep en stamppot

Geen takeaway voor François Geurds in de eerste lockdown. Als zijn restaurants echter opnieuw moeten sluiten, kiest hij ervoor om toch te starten met het aanbieden van afhaalmaaltijden. Geen fine dining, maar stamppotten en soepen. Natuurlijk wel FG Style, en met een vleugje Joël Robuchon. Eat your hart out oma!

Weinig zo lekker als een winterse stamppot. Mij herinnert het in deze tijd van het jaar aan oudjaarsdag, dan was de boerenkool favoriet. Een goede bodem voor een lange en feestelijke avond, zullen we maar zeggen.

Andijvie
Tegenwoordig is het vooral de andijviestamppot die zo nu en dan terugkomt op de ‘menukaart’ thuis. Dat dit de twee zijn die we voor deze avond hebben besteld, is daarmee dan ook direct verklaard.

Op de kaart van François staan ook zuurkool en hutspot, maar die waren bij mij beide in mijn jongere jaren juist weer niet favoriet. Al zou dat dan weer een goede reden kunnen zijn geweest om juist die wel te bestellen. Dat moet ik een volgende keer dan maar doen.

FG Restaurant
François heeft gekozen voor stamppotten, omdat hij vindt dat de gerechten die je normaal gesproken geserveerd krijgt in één van zijn restaurants, niet passend zijn voor takeaway. Niet alleen vanwege de beleving, maar ook omdat ze dan feitelijk meer zouden moeten kosten dan in zijn beide zaken.

‘Bij FG Food Labs of FG Restaurants serveren we de gerechten op borden, nu moeten ze worden verpakt. En dan hebben wij ook nog gekozen voor biologisch afbreekbaar materiaal. De kosten die we daarvoor maken, moeten dan bij de prijs van het gerecht worden opgeteld.’

Soep
Uiteraard weet ook hij dat het zo niet werkt, maar het verklaart wel waarom de sterrenchef heeft gekozen voor een andere weg. De FG stamppotten zijn onderdeel van een driegangenmenu, al zijn ze ook separaat te bestellen, dat 21,25 euro kost.

Voor het voorgerecht heb je twee keuzes: pompoensoep ‘caribean style’ of snert met roggenbrood en spek. Het dessert bestaat uit macarons of bonbons.

Gehaktbal
En bij het hoofdgerecht kies je ook nog een ‘side dish’: een gehaktbal, sukade of gemarineerde tofu. Wij kiezen voor de gehaktbal. Ook dat associeert met vroeger. Gehakt eten we – uiteraard – nog steeds, maar eigenlijk nooit meer als ‘balletje’.

Aardappelen
In meerdere opzichten is deze stap van François een manier om zijn team van medewerkers enthousiast te houden. Om het menu te introduceren, zijn de mensen deur aan deur gaan flyeren en de aardappels die nodig zijn voor het maken van de puree, komen ongeschild binnen rechtstreeks van de boer.

Joël Robuchon
De puree is het resultaat van het beste van twee werelden. De wereld van FG en de wereld van Joël Robuchon. De in 2018 overleden Franse topkok is bekend om zijn fluweelzachte puree van vastkokende Ratte-aardappelen uit Frankrijk en met een hoog zetmeelgehalte.

Fluweelzacht is ook de versie van François. Het geeft echt een fantastisch mondgevoel. En een klein moment van ultiem geluk. Je herkent het vast: het duurt niet lang, maar is wel heerlijk. Natuurlijk ervaar je het iedere hap opnieuw, maar toch… het is juist die intensiteit van de eerste hap die het meeste bijblijft.

Mensen uit de buurt
Daarvoor hebben we echter al genoten van de soep. Mijn lief heeft gekozen voor de erwtensoep en ik smul van de pompoensoep. Voor alle gerechten geldt dat ze slechts in de magnetron hoeven worden opgewarmd.

Wat ik leuk vind om van François te horen, is dat de takeaway heel erg aanslaat bij zijn buren. ‘Ik heb nog nooit zoveel mensen uit de straat in het restaurant gezien en dat is harstikke leuk om te constateren. Sommigen komen hier bijna dagelijks.’

Stamppotweken
Tijdens mijn kop koffie met de bonbons en macarons schiet me de reclame over de stamppotweken van Lidl te binnen. Ja, ik weet het, het is een gekke gedachte, vraag me daarom ook niet hoe het kan dat ik hieraan denk.

Het gaat om de essentie van die reclame. Dagelijks stamppot eten. Voordat ik deze van François had gegeten, zou het geen optie zijn. Nu ben ik echter aan het twijfelen geslagen…. Misschien maar eens beginnen met een tweede bestelling.

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: WTOL-Academy.nlKesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatLaurent Smedts ImportReitsma Seafood en R&R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

WTOL Academy maakt je wegwijs in de wereld van wijn

Volgend artikel

Extra Vierge: recepten met olijfolie in de hoofdrol

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.