Blog

’t Kalkoentje in Rhenen koppelt goed koken aan oprecht enthousiasme

Restaurant ’t Kalkoentje in Rhenen is één van de stabiele bakens in de Nederlandse topgastronomie. Al dertig jaar geleid door Nico Klaver, die heel goed koken koppelt aan oprecht en aanstekelijk enthousiasme. En dan is een prachtige avond gegarandeerd, zo weet Rik na een smakelijk diner met partner en vrienden.

Het is even goed op je navigatie letten als je ’t Kalkoentje in Rhenen nadert. Of op de vlaggen die er hangen, want de parkeerplaats voorbij rijden kan je zomaar gebeuren. Het restaurant van Nico Klaver ligt aan de doorgaande weg en doemt ‘ineens’ op.

Nico Klaver
Vanwege die ligging kan het dus ook lastig zijn de weg weer op te komen. Dat weten Nico en zijn medewerkers en daarom word je als gast keurig geholpen bij vertrek, ook als dat rond de klok van elf uur ‘s avonds is. Hoe netjes en goed is dat!?

Rijn
Vanaf het moment dat je het pad naar het restaurant oploopt, herinnert niets meer aan die weg. Je kijkt uit op de Rijn en het ‘Nico Klaver-strandje’ (zoals hij het zelf heeft genoemd) en waant je midden in de natuur.

Terras
Wat moet het hier heerlijk zijn als de zon schijnt en je als gast op het terras kunt lunchen of dineren. Ach, hebben we een goede reden om nog eens terug te gaan, denken we al voordat we binnen zijn.

Het bezoek aan Rhenen op deze zaterdag in maart is vanwege ons jaarlijkse diner met goede vrienden.

Menu
Terwijl we genieten van bubbels van het huis – dank daarvoor – komt de chef zelf aan tafel het Menu Dégustation voor de maand maart presenteren: vijf gangen, desgewenst uit te breiden met een extra gang of terug te brengen tot vier gerechten. En, zo staat erbij: de ooievaars zijn terug (op het nest in de achtertuin).

Smakelijk
Het enthousiasme waarmee dat gebeurt, doet het water al in de mond lopen nog voordat we één hap hebben gegeten. Stuk voor stuk zo smakelijk gebracht dat we het niet in ons hoofd halen om een gang te laten vervallen.

Overigens staat het uitgeschreven menu ook op de kaart op onze tafel. Inclusief een smiley met daarbij de tekst ‘helemaal lekker’ aan het eind van het dessert. Dit kan niet anders dan een geslaagde avond worden….

Wijn en spijs
Een begeleidend wijnarrangement is – uiteraard – beschikbaar. Omdat er twee chauffeurs aan tafel zitten, incluis ondergetekende, besluiten zij de BOB-glazen te delen. Daardoor hebben we wel de gelegenheid om de wijn-spijscombinaties te proeven.

Queen crab
Na de bruisende start en enkele amuses zijn de smaakpapillen geactiveerd en klaar voor de eerste gang: queen crab met avocado, zoetzuur, komkommer, kroepoek, piccalilly en radijs. Geserveerd op een prachtig servies.

Ja, het gaat om smaak, maar het oog wil ook wat. En dat oog wordt eveneens verwend met het kleurrijke gerecht. Verrassend van smaak, met het zuurtje als mooie toevoeging.

Italië zorgt voor de begeleidende wijn. Een 2017 Bianco di Custoza ‘Vigne Alte’ van Bardolino. Een erg geslaagde combinatie.

Dorade
De queen crab staat zijn (of haar) plaats af aan de dorade, de hoofdrolspeler in het tweede gerecht. Hoisin, sesam, schorseneer, gepofte emmertarwe en tom kha kai maken er een ingespeeld geheel van.

En dankzij de wijn in het glas – een 2017 Chardonnay/Viognier ‘Didier Joubert’ uit de Pays d’Oc in Frankrijk – kunnen we spreken van een succesvolle combinatie. Opnieuw een compliment voor de servieskeuze.

Culinaire verrassing
Waar je op hoopt, daarin slagen Nico en zijn team: de spanning in het menu opbouwen, waardoor je eigenlijk niet kunt wachten op het volgende gerecht.

Als het glas wordt gevuld met een 2017 Jimenez-Landi ‘Bajondillo’ uit Toledo in Spanje, dan weten we dat de volgende culinaire verrassing op komst is.

Sukade
En wat voor één, zo ontdekken we na een paar happen. De gekarameliseerde ganzenlever bovenop is zó lekker!

Daarbij ook nog truffel, dus dan weet je het wel… Verder sukade, mousseline en een saus ‘fameuze’. We zijn er allemaal stil van.

Zwart varken
Ook in gang vier iets om extra naar uit te zien: zwart varken. Bereid op de Ofyr en begeleid door calvados, paddenstoelen, chutney, knolselderij en sugar snaps. Het zoetje is een mooie toevoeging aan het vlees, dat prachtig mals is.

De begeleidende rode wijn krijgt de handen eveneens op elkaar, en dan valt het – hoe verstandig en logisch ook – stiekem toch tegen dat het glas is gevuld volgens de BOB-normen en dat we delen. In het glas een Franse wijn: 2017 Carrignan ‘Le jour en la nuit’ van Aude.

Soufflé
Voordat we afsluiten met een soufflé – voor de mensen die Nico kennen, geen verrassing – wordt ons een pre-dessert geserveerd: ‘verbrande’ witte chocolade, die daardoor bruin is.

De soufflé is een signatuur van de chef, die vorig jaar november vierde dat hij dertig jaar actief is met ’t Kalkoentje.

Altijd in het menu, aangepast aan het seizoen en op ambachtelijke wijze gemaakt. Het ijs van bloedsinaasappel wordt aan tafel in de warme soufflé gestopt.

Dessertwijn
De begeleidende dessertwijn is niet alleen erg lekker, maar ook heel verrassend. Het is een Cape Muscat ‘Cogmanskloof’ uit Zandvliet in Zuid-Afrika.

Waar vaak het zoete element overheerst, is hier gekozen voor toevoeging van een klein zuurtje. Een erg goede match met het afsluitende gerecht.

Koks
Terwijl we genieten van de afsluitende koffie met friandises, hebben we het onder andere over de vele koks die we gedurende de avond aan tafel hebben gezien bij het uitserveren of afmaken van de gerechten.

Onderdeel van de filosofie van de chef en eigenaar, die wil dat de witte brigade de keuken uitkomt en die erin gelooft dat dit bijdraagt aan de ontwikkeling van het individu. ‘We koken niet voor de gasten aan tafel 12, maar voor meneer en mevrouw Jansen’, zo legt hij uit in een video op zijn website.

Rust
Wat daar ook staat over ’t Kalkoentje? Dat het een plek is waar het leven even heerlijk tot rust kan komen. Dat is gelukt, maar Nico en zijn team maakten het ons wel moeilijk. Als je na een gerecht niet kunt wachten op de volgende, dan word je daar niet per definitie rustiger van….

Lunch en diner
Nieuwsgierig? Restaurant ‘t Kalkoentje in Rhenen is van maandag tot en met zaterdag geopend voor diner. Lunchen kan van maandag tot en met vrijdag.

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: WineTraining OnlineKesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to Meat en R&R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Roel Oostrum nieuwe chef Blooming Hotel in Bergen

Volgend artikel

Hotel Pulitzer Amsterdam introduceert Rembrandt Package

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.