Persoonlijk

Steven Klein Nijenhuis: ‘Er ontstaan spannende nieuwe dingen’

Wat drijft chefs en hoteliers? Wat doen ze om fit te blijven, waar eten ze zelf graag, wat hebben ze altijd in de koelkast liggen en wat is dé guilty pleasure die ze exclusief delen met ChefsFriends? In deze aflevering Steven Klein Nijenhuis van Herberg Onder de Linden in Aduard.

Wat is jouw guilty pleasure?
‘English breakfast. Als je de nacht daarvoor te veel gezopen hebt en in een hotel zo’n mega ontbijt met toast, gebakken eieren, worst en bonen in tomatensaus met dikke bult ketchup en tabasco krijgt. Heerlijk!!’

Thuis in mijn koelkast staat altijd…..
‘Een mooie geuze of Lambic. Ik ben gek op zure bieren.’

Wat doe je om fit te blijven?
‘Ik heb 3 jongens thuis en we gaan vaak zwemmen. Geen baantjes trekken, maar bommetjes maken en lekker ouwehoeren op de glijbaan en duikplank. Dat doen we sowieso één keer in de week en vaak zelfs twee keer. Is niet echt sport natuurlijk maar wel heel leuk. Tegenwoordig ben ik gestopt met snaaien na het werk. Ik werd beetje te dik. Zonder chips en chocolade ‘s avonds gaat weer de goede kant op.’

Welke muziek schalt er uit de luidsprekers tijdens de mise-en-place? Of hebben jullie met het keukenteam een ritueel?
‘Punkrock! En dan het liefst Bad Religion en dan heel hard mee zingen met zijn allen.’

Welk ingrediënt ontbreekt nooit op jouw kaart, en waarom?
‘Limoenblad, gember en sereh, vissaus en dashi. Deze dingen zitten altijd verwerkt in het menu en zijn de basis van mijn keuken.’

Vakantie. Ik ga graag naar, omdat……..
‘Lanzarote of Gran Canaria. Na de kerst is het daar 24 graden en dan in een mooi resort met cocktails aan het zwembad lekker niks doen.’ 

Als ik zelf uit eten ga, doe ik dat graag bij……
‘Binnenkort ga ik voor het eerst naar De Nieuwe Winkel in Nijmegen. Dat vind ik echt een baas en heb ik heel veel zin in. Verder is het natuurlijk leuk om bij sterrencollega’s te gaan eten, maar op zondagavond naar de Bistro Boys of naar Flo in Groningen is ook top. Het hoeft van mij juist niet altijd duur en luxe te zijn, als het maar klopt. Te pretentieuze zaakjes die het niet waarmaken en toch fors geld vragen, heb ik een hekel aan. Ik ga dus of naar een topzaak of een leuke simpele zaak met gewoon goed eten.’

Welke spannende plannen heb jij voor 2023?
‘We hebben altijd spannende plannen maar in 2023 zijn we nog wel druk met het koken zonder zuivel en grotendeels plantaardig. Dat is een weg die we zijn ingeslagen in 2022 en wat een hele hoop nieuwe creativiteit brengt en vraagt. Heel spannend wel maar naast dat het een duurzame keuze is, was ik wel een beetje klaar met altijd maar hetzelfde doen. Door onszelf te beperken en dingen anders te doen dan ik 25 jaar gedaan heb, ontstaan er hele spannende nieuwe dingen.’

Lees hier alle artikelen in de serie!

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatArditi Coffee (gebruik de code CF20 en krijg 20 procent korting), Info Food Labels & OnlinePrintWTOL-AcademyZeeuwsche ZouteSchmidt Zeevisla Fève chocolade en desserts en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Casimir Evens en Lotte Bloem openen Odille restaurant

Volgend artikel

Vijfde ster voor meer dan eeuw oude hotel Haarhuis Arnhem

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.