Chef Wouter van Laarhoven en gastvrouw Malou Hagenaars, bekend van sterrestaurant Alma in Oisterwijk, hebben Alma Bistro in Breda geopend. De gastronomische bistro is na sterrenrestaurant Alma Fine Dining en Alma Bodega in Oisterwijk de derde zaak van het paar.
Alma Bistro is gevestigd in het uit omstreeks 1785 stammende monumentale pand ‘den Bonten Osch’ aan de Ginnekenstraat 88 in Breda. De zaak biedt plaats aan 40 gasten. Het pand telt twee verdiepingen, heeft een open keuken, een bar en een romantische binnentuin.
Gastronomische bistro met ambitie
De menukaart staat voor de signatuur van Wouter van Laarhoven. ‘Alma Bistro is een gastronomische bistro zonder drempels, maar wel met ambitie. En zit qua niveau tussen de bodega en het sterrenrestaurant in. We koken ambachtelijk met kwalitatief hoogwaardige en verse producten en dat uit zich in gerechten met rijke, pure smaken, lekkere sauzen en niet te veel poespas op het bord’, aldus Van Laarhoven.
De à la carte kaart is tijdens de lunch en het diner beschikbaar en bevat gerechten als marbré, langoustines, Bresse-kip, op de graat gebakken tarbot en op de huid gebakken zeebaars. Voor- en tussengerechten variëren van 18 tot 35 euro, en hoofdgerechten van 29 tot 36 euro. Aanvullend is er een lunchkaart met luxe salades en gerechten als steak tartare en okonomiyaki.
Chef van de bistro is Paul Ruiten. Hij werkte onder meer bij restaurant Vista in Willemstad en De Blauwe Camer in Oosterhout. De afgelopen maanden heeft hij in de keuken van Alma Fine Dining ervaring opgedaan. Ruiten zal in Alma Bistro koken volgens de Alma-principes.
Verticale keuken bij Alma Bistro
Op de begane grond bevinden zich de restaurantruimte en de bar. En op de verdieping is een ruimte voor private dining. Uniek is de zogenaamde ‘verticale keuken’. Via de open vide hebben gasten vanaf beneden zicht op de keuken die zich op de bovenverdieping bevindt.
Malou Hagenaars: ‘Het pand is met respect voor de historische waarde gerenoveerd en ingericht. Strakke moderne elementen vormen een mooi contrast met de eeuwenoude houten balken. Tafels en wanden zijn voorzien van microtopping en voor de afwerking van de bar en de wasmeubels in de toiletten is open travertin gebruikt. Daarnaast is walnotenhout gebruikt voor de stoelen en voor een deel van de tafelbladen. Voor het interieurontwerp hebben we weer gekozen voor ZOUT Ontwerphuis uit Oisterwijk en zij hebben gezorgd voor een harmonieus samenspel tussen de 18e eeuw en het heden.
We zijn ook erg blij met de binnentuin, die is voorzien van prachtig meubilair van Borek en die een onverwachte oase is achter de drukke winkelstraat.’
Wijnkaart & cocktails
Als bedrijfsleider en maître-sommelier is Jasper Verhagen aangetrokken, die ervaring heeft bij onder meer Inter Scaldes in Kruiningen en Amarone in Rotterdam. Zijn rechterhand is assistent-sommelier Ynze Peters, die overkomt van het Rotterdamse The Millèn.
Op de wijnkaart van Alma Bistro staan ruim 200 wijnen. Dat aantal groeit de komende tijd. De gast heeft daarnaast keuze uit minimaal 12 open wijnen, waaronder topwijnen uit de Bourgogne. Champagneliefhebbers kunnen hun hart ophalen met drie champagnes per glas, waaronder Laurent-Perrier Brut Rosé en Ruinart Blanc de Blancs. Daarnaast kan de gast kiezen uit creatieve cocktails, zowel met als zonder alcohol.
Donderdag tot en met maandag open
Alma Bistro is geopend van donderdag tot en met maandag voor lunch en diner. Op termijn zal nog een extra openingsdag worden toegevoegd. In de directe omgeving is ruime parkeergelegenheid en zijn diverse hotels.
Over Wouter van Laarhoven en Malou Hagenaars
Chef Wouter van Laarhoven (44) kookte het voormalige restaurant De Molen in Kaatsheuvel naar een Michelinster. Vervolgens zette hij restaurant Wynwood in Eindhoven op de kaart, waar hij samenwerkte met restaurantmanager Malou Hagenaars (30).
Samen openden de levenspartners in 2019 Alma Bodega en Alma Fine Dining in Oisterwijk. In 2021 werd de bodega door Michelin bekroond met een Bib Gourmand en in 2022 ontving het fine-dining-restaurant een Michelinster. Eveneens in 2022 werd Malou door Michelin onderscheiden met de Sommelier Award.

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne Tafelzuren, Bourgondisch Lifestyle, Chaîne des Rôtisseurs, Nice to Meat, Zeeuwsche Zoute, Schmidt Zeevis, la Fève chocolade en desserts, Grape ‘N’ Green, Nederlandse Streekwijnen en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.
Lees verder
-
Amsterdam krijgt er een nieuw fine-dining restaurant bij. Begin april opent sterchef Luc Kusters de…
-
Restaurant Venus & Adonis aan de Prinsengracht in Amsterdam viert haar 10-jarig met een nieuwe naam: V&A…
-
Restaurant De Librije in Zwolle heeft een topnotering gerealiseerd in de jaarlijkse ranglijst van de…


