Nieuws

Spuntino Kookboek van het Jaar, De Veldkeuken wint publieksprijs

Spuntino is donderdag 12 november uitgeroepen tot Kookboek van het Jaar 2014. Het boek van Russell Norman is ‘een culinair avontuur door de straten van New York’. De Gouden Garde – de publieksprijs – werd uitgereikt aan De Veldkeuken. De titel Meest Duurzame Kookboek was voor ‘Liever lokaal, 365 dagen per jaar.’

Voor de negende keer werd donderdag 12 november het Kookboek van het Jaar bekendgemaakt.

Zes boeken in de finale
Initiatiefnemer Fusina Verloop had Fellini in de Rotterdamse Markthal uitgekozen als locatie voor het uitreiken van de prijzen.

Zes kookboeken werden genomineerd voor de finale: De Veldkeuken, Un Buku, World Granny’s Kookboek, De Japanse Keuken, Peru en Spuntino.

Vakjury
De vakjury koos voor Spuntino van Russell Norman. De Nederlandse vertaling wordt uitgegeven door Karakter Uitgevers.

De auteur won in 2013 met zijn boek Polpo ook de Kookboek van het Jaar-prijs. Destijds gekozen door een andere vakjury.

Meet & Greet
De prijs voor het boek komt op een mooi moment. Russell Norman wordt woensdag 18 november (vanaf 18.00 uur) geïnterviewd bij Boekhandel de Vries in Haarlem.

Er zijn nog kaarten, zo werd verteld tijdens het in ontvangst nemen van de prijs. De kosten bedragen 32,50 inclusief drankje en bestellen kan door het sturen van een mail naar info@staalhaarlem.nl.

Gouden Garde
De Gouden Garde werd uitgereikt aan de makers van De Veldkeuken, een boek dat in eigen beheer wordt uitgegeven.

Wat begon met een mobiele minikeuken in een bakfiets, is in zestien jaar tijd uitgegroeid tot De Veldkeuken, één van de meest geliefde en karakteristieke plekken van Utrecht om te eten.

Uit eigen tuin
Alles wat het omringende landgoed Ameliswaard aan lekkers te bieden heeft, komt er op tafel. Biologisch geteelde groenten, kruiden, bloemen en fruit uit de eigen moestuinen.

Auteur en fotograaf is Femke de Winter Wens, ze kreeg hulp van René van der Veer.

Meest duurzaam
De Youth Food Movement Award voor het meest duurzame kookboek van 2015 was voor ‘Liever Lokaal, 365 dagen per jaar van Annette van Ruitenburg en René Zanderink.

Voor meer informatie over de genomineerde boeken en de wedstrijd Kookboek van het Jaar kun je kijken op de website Kookboekvanhetjaar.nl. Daar zitten ongetwijfeld geschikte cadeaus voor de feestdagen tussen.

Vorig artikel

Overdekte foodmarkt met veertien restaurants in Amersfoort

Volgend artikel

Restaurant Dorset gaat eten in Avia-tankstation verzorgen

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.