Blog

Spetterend jubileummenu van Michel van der Kroft bij ‘t Nonnetje

Michel van der Kroft is 10 jaar SVH Meesterkok. Daar hoort een meesterlijk menu bij. ChefsFriends.nl schoof aan en proefde de klassiekers van Michel. Het topmenu is tot 19 december te boeken bij ’t Nonnetje in Harderwijk.

In 2006 kwam Michel over van De Kersentuin in Amsterdam naar ’t Nonnetje in Harderwijk. De Noord-Hollander, getrouwd met een Portugese dame en vader van een dochter, behaalt snel een Michelinster en vorig jaar volgt de tweede.

Michel is een gevoelskok. Zijn kookstijl is Frans klassiek met veel moderne twisten en zichtbare Portugese invloeden. Hij is literair onderlegd, leidt de keuken met zachte hand en denkt en droomt in smaken, structuren en technieken. Het maakt hem een geliefde ‘emo-kok’ binnen en buiten ‘t Nonnetje.

Vischmarkt
Zijn dagelijkse autorit van woonplaats Hoorn naar werkplaats Harderwijk, en vice versa, vormt zijn warming-up en cooling down om tot grootse keukenprestaties te komen. Want dagelijks liggen ze bij ’t Nonnetje ‘met het smoel op het stuur’ om voor elke gast een feestje te maken, licht eigenaar Robert-Jan Nijland toe.

Michel werkt met één uitgangspunt: de liefde moet van het bord spatten. Zijn omvangrijke kennis, geconcentreerde inzet en innige vriendschap met Robert-Jan vormen de basis voor dagelijkse topprestaties in deze knusse sterrenzaak aan de sfeervolle Vischmarkt in een fraai, oud stukje Harderwijk.

Zuurkoolsoepje
Het menu begint met een reeks van gevarieerde amuses waarin Van der Kroft gasten verblijdt met verrassende smaken en combinaties. Zo zijn er Parmenzaansekoekjes met pompoenpuree en is er een dim sum van Ibericoham. De knaller is een luchtig zuurkoolsoepje. Absolute top!

Verder een ravioli met Portugeze schapenkaas, vis uit blik en een flinke Gillardeau oester. Na deze amusedans begint het menu met klassiekers van Michel, maar niet voordat we eerst nog genieten van een gedemonteerde huzarensalade. Briljant!

Terrine
Als eerst proeven we een terrine van ganzenlever en gerookte paling met verschillende structuren van biet en 25 (!) jaar gerijpte aceto balsamico. Onverslijtbaar en smaakvol, dit topgerecht. Daarbij schenkt de vlotte, jeugdige bediening een Franse chenin blanc van Chateau la Roche, Cuvée Sophie, Touraine 2012.

Nog maar net bijgekomen van de terrine komt de volgende knaller: een carabineiro met bacalhau, artisjok en chorizo-olie. De diepzeegarnaal (carabineiro) die voor de kust van Zuid-Portugal en Zuid-Spanje wordt gevangen moet helemaal leeg worden gezogen. De Portugeze stokvis (bacalhau) geeft pit aan het gerecht. Erg mooi met een slok Niepoort, Navazos, palomino fino uit Jerez in Zuid-West Spanje. De wijn is afkomstig uit 2009.

Fazantenhen
Als pièce een heerlijk mals reepstuk van fazantenhen met rolletjes witlof met Parmaham, crème van aardappel en Epoisses, appel en jus met calvados. Daarbij wederom een Niepoort. Nu een tinto Rótulo, touriga nacional/jaen/alfrocheiro Dao uit Portugal. De koud geschonken wijn uit 2013 komt letterlijk uit de achtertuin van de geboortegrond van Michel’s vrouw. Prachtig verhaal, prachtige wijn!

Als afsluiter komt Dessert Exotique op tafel. Een nagerecht met tropisch fruit met zwarte sesam, koriander en ijs van Thaise curry. Niet alleen een prachtig plaatje, maar ook een prachtige smaaksensatie. Vooral het gekruide ijs maakt tongen los aan tafel. Daarbij een Franse wijn uit 2013; Domaine Delesvaux, cuvee Passerillé, chenin blanc, Coteaux de Layon.

Wie dit exclusieve menu ook wil proeven, kan tot 19 december terecht bij Alliance-lid ’t Nonnetje in Harderwijk. Met bijpassende wijnen, champagne van Ruinart, amuses, bronwater en koffieservies met friandises is dit recht-uit-het-hart-all-in arrangement te boeken voor 115 euro per persoon.

‘Derde Michelinster’
Na afloop greep gastronomiekenner Constant Fonk het woord en sprak de woorden: ‘Je hebt twee sterren, maar je bent drie sterren. Tussen nu en 6 jaar valt hier de derde Michelinster’.

Vorig artikel

Luxe strandhuizen van Landal op strand van Hoek van Holland

Volgend artikel

NY Basement is nieuw restaurant in Hotel New York in Rotterdam

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.