Soenil Bahadoer opent Gem: ‘Het wordt zó mooi’

Soenil Bahadoer opent in de zomer restaurant Gem in Gemert. De eetgelegenheid wordt gerealiseerd op het terrein van Kasteel Gemert, dat wordt verbouwd tot luxe hotel. Donderdag 1 mei is De Lindehof in Nuenen voor het laatst open. ‘Het wordt zó mooi!’
Wat een gaaf nieuws! Waarom deze stap?
‘Omdat de jas van De Lindehof te klein was geworden. In dertig jaar heb ik het opgebouwd van helemaal niets tot wat het nu is. Ik ben er enorm trots op, maar liep ook tegen dingen aan.’
‘Het restaurant ligt midden in een woonwijk en de parkeermogelijkheden zijn beperkt. Ik heb geen aperitief- of barruimte, waardoor we gasten die uitgebreid lunchen bij wijze van spreken de deur uit moeten jagen, omdat we alles klaar moeten maken voor de avond en we zelf ook moeten eten.’
‘Mijn medewerkers verdienen ook meer comfort en straks krijg ik een waanzinnig terras in een binnentuin, terwijl je in Nuenen uitkijkt op de straat en auto’s voorbij ziet komen.’
Hoe is dit nieuwe avontuur op je pad gekomen?
‘Bas van de Laar is een vriend van mij. Hij kocht de locatie om er appartementen te realiseren, maar vond uiteindelijk dat er een superior vijfsterrenplushotel moest komen. Met een restaurant en daarvoor benaderde hij mij.’
‘We hebben veel gesprekken gevoerd en ik heb het er ook veel en uitgebreid over gehad met mijn vrouw. In eerste instantie had ik wel wat twijfels, omdat het goed gaat met De Lindehof. Maar uiteindelijk realiseerde ik met dat het te mooi was om het te laten lopen.’
‘Het restaurant komt op hetzelfde terrein als het hotel, maar de exploitatie is van mij. Wel krijgt het hotel een bar, waarvoor ik de food ga verzorgen. En er komt in het hotel een restaurant, maar die invulling volgt.’
Wat kun je vertellen over Gem?
‘Het restaurant is vernoemd naar de eerste drie letters van Gemert en in het Engels betekent het juweel. Het wordt iets unieks. Om het hotel te bereiken, moeten gasten twee poorten door en mijn restaurant komt in het pand na de eerste poort.’
‘Vanwege het hotel kunnen gasten straks – op niveau – blijven slapen. Gemert is een hartstikke leuk dorp, er komen wellnessvoorzieningen en in het park kun je heerlijk wandelen.’
‘Dat park biedt mogelijkheden voor mijn foodtruck en wie weet, kan ik op termijn samenwerkingen aangaan met internationale chefs, die ik dan ook een overnachtingsmogelijkheid kan bieden.’
Hoe gaat het eruitzien?
‘Het pand wordt geschikt gemaakt voor een restaurant, want dat heeft er nog niet eerder ingezeten. Er komt een nieuwe keuken, ik krijg een ruimte voor private dining, Piet Boon – de beste interieurontwerper van Nederland – verzorgt de inrichting, de verlichting komt van Frederik Molenschot van Studio Molen en ik krijg de mooiste trap die jij je maar kunt voorstellen. Alles is tot in de puntjes verzorgd.’
‘Het wordt een mysterieuze zaak met een heel mooie beleving en ik ga er 35 tot veertig couverts draaien. Lunch en diner, alleen heb ik nog geen besluit genomen over de openingsdagen.’
Hoe ziet de planning eruit?
‘Ik hoop in juni open te gaan, maar ik heb geen haast. Alles moet kloppen als we starten, daarom gaan we eerst proefdraaien. Verloopt het allemaal volgens plan, dan verwacht ik in de loop van mei het reserveringssysteem te kunnen openen.’
En dan gaan de deuren van De Lindehof op slot?
‘In Nuenen draaien we donderdag 1 mei onze laatste shift. Dan is het tijd voor vakantie voor mijn medewerkers.’
Spannend allemaal?
‘Ach, niet per se spannend, want ik ben wel wat gewend. Het is fijn dat er nu duidelijkheid is, dat geeft wat meer rust. Gelukkig heb ik thuis iemand die mij heel goed beschermd!’

Lees ook:
Jermain de Rozario: ‘Soms kan ik brullen van geluk’
Martin Berkelmans tovert met groenten bij Pollevie
De out of the box-filosofie van restaurant 1857*
ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne Tafelzuren, Bourgondisch Lifestyle, Chaîne des Rôtisseurs, Nice to Meat, Schmidt Zeevis, la Fève chocolade en desserts, Grape ‘N’ Green en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar richard@chefsfriends.nl of rik@chefsfriends.nl.