Blog

Rutger kookt in Mexico dankzij wedstrijd Chaîne des Rôtisseurs

Talentvolle koks een podium bieden. Dat is het idee achter de kookwedstrijd Jeunes Chefs Rôtisseurs van Chaîne des Rôtisseurs. De 2022-editie is gewonnen door Rutger van der Hoeven, souschef bij Bridges Amsterdam. Wat zijn zege extra mooi maakt, is dat hij in oktober in Mexico strijdt in de internationale finale.

Jeunes Chefs Rôtisseurs is bedoeld voor jonge koks met ambities. Zij koken in wedstrijdvorm een menu van drie gangen en worden beoordeeld door een professionele jury. De keukenjury bestond dit jaar uit Claudia Braxhoofden en Tim Middag. De tasting jury werd gevormd door Yolanda van der Jagt, Michel Sturkenboom, Liz Boers en Ted Janssen.

Gerenommeerde restaurants
De 2022-editie vond plaats bij de Culinaire Academie Nederland in Beverwijk. De souschefs van vijf gerenommeerde restaurants – De Mandemaaker in Spakenburg, Hotel Landgoed Het Roode Koper in Ermelo, Landhuidhotel De Bloemenbeek in De Lutte, Landgoed Hotel Carelshaven in Delden en Sofitel Legend The Grand in Amsterdam – streden er om de hoogste eer.

Bridges Amsterdam
De titel ging naar Rutger. De souschef van Bridges, het restaurant van Sofitel Legend The Grand, serveerde als voorgerecht ‘gepekelde en gerookte roodbaars met een crème van oester, sousvide gegaarde asperges en een dressing op basis van geroosterde visgraten’.

In zijn hoofdgerecht speelde krokant gebakken zwezerik de hoofdrol. Daarbij een crème van aardappel, gepofte ui, aardappelkrokant, salade van doperwt en saus soubise.

Zijn nagerecht was een cremeux van aardbei, compote van rabarber en aardbei, gelei gemaakt van lekvocht van de rabarber, crumble van witte chocolade, ijs van rozemarijn en rabarber sousvide gegaard in rode wijn.

Het voorgerecht: gepekelde en gerookte roodbaars met een crème van oester, sousvide gegaarde asperges en een dressing op basis van geroosterde visgraten.

Internationale finale
Door zijn overwinning vertegenwoordigt Rutger Nederland in oktober in de internationale finale. Van 5 tot en met 8 oktober strijdt hij in Mexico-City tegen negentien andere souschefs van bij Chaîne des Rôtisseurs aangesloten restaurants.

Hij wordt daar begeleid door Sander de Vette van restaurant De Mandemaaker uit Spakenburg, de winnaar van de nationale van vorig jaar.

De Nederlandse wedstrijd is mede mogelijk gemaakt door Sligro, Culinaire Academie Nederland, Hurricane, Chaud Devant, Rungis, Koppert Cress, Carl Siegert, Pabst&Hagedoorn en Weusthof.

Wereldwijd 25.000 leden
Chaîne des Rôtisseurs is een vereniging met een goede smaak en heeft als doel om gezamenlijk culinair te genieten op een vriendschappelijke wijze.

Wereldwijd heeft het bijna 25.000 leden, verdeeld over tachtig landen. Wie lid is, luncht of dineert in de betere restaurants in het land.

Proeverijen
Donderdag 26 mei – Hemelvaartsdag – houdt de vereniging een ginproeverij bij Noordman Wijnen in Leiden. Leden leren meer over de geschiedenis van gin en proeven cocktails. Twee weken later (9 juni) is de eerste editie van Grand Chapitre, een vierdaags evenement met als thema ‘Beleef het rijke landleven’.

Maandag 20 juni is de tweede Nederlandse editie van de Jeunes Sommeliers Competitie. Deze wordt gehouden bij restaurant Bridges in Amsterdam. Donderdag 20 juni ten slotte staan witte wijnen uit de Bourgogne-streek centraal tijdens een proeverij in Leiden.

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Chaîne des Rôtisseurs, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie kun je terecht op de website van deze leuke eetvereniging. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Hotel Nassau in Bergen maakt plaats voor ‘prachtig strandhotel’

Volgend artikel

Documentaire over brand bij De Treeswijkhoeve in Waalre

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.