Blog

Restaurant Zheng in Den Haag: vorstelijk dineren bij Keizer Han

China! Imposant op vele manieren. Ook culinair. Voor Ting en Han Ji reden hun sterrestaurant HanTing Cuisine in Den Haag om te toveren tot een eetgelegenheid waar vier (traditionele) Chinese keukens de hoofdrol spelen. ChefsFriends mag als een van de eersten aanschuiven voor een smakelijke avond vol rituelen en ceremoniën.

Stel: je hebt een goedlopend restaurant, krijgt veel positieve feedback en bent door Michelin ook nog eens bekroond met een ster. Logisch toch dat je het sluit om er een volledig nieuw concept te starten…

HanTing
Dat is exact wat Ting en Han Ji doen. Negen jaar exploiteren de ondernemers in de Prinsestraat in Den Haag met veel succes restaurant HanTing.

Als ze van start gaan met hun fusion-keuken, zijn ze een van de weinigen. Inmiddels niet meer en dus is het tijd voor iets nieuws.

China
De inspiratie voor dat ‘nieuws’ doet chef Han op in China, waar hij inmiddels een restaurant heeft geopend en waar hij veel van zijn tijd doorbrengt.

‘Han kan niet zo goed stilzitten en is daarom continu bezig met het opdoen van inspiratie en het ontwikkelen van gerechten’, zo vertelt zijn vrouw Ting ons aan tafel.

Keizerlijk banket
Het resultaat is Zheng (dat je uitspreekt als Tsung), een verwijzing naar het keizerlijk banket dat op de dag na Chinees Nieuwjaar werd geserveerd aan de belangrijkste ambtenaren. Een tafel met daarop tot wel 120 gerechten.

Han en Ting hebben gekozen voor zestig van die gerechten, die worden geserveerd in zogeheten Chapters. Daarvan zijn er twaalf en ze bevatten allemaal meerdere gerechten.

Vier Chinese keukens
Centraal staan de vier belangrijkste Chinese keukens. Die van Beijing en Shanghai en de Kantonese en Sichuan keuken. Gezondheid speelt daarbij een belangrijke rol, geheel volgens traditie.

Een avond Zheng is echter veel meer dan alleen eten. Niet alleen het bord staat centraal, maar de hele tafel. Het servies bijvoorbeeld, dat speciaal is gemaakt.

Lokale cultuur
Bovendien wordt ieder chapter begeleid door een kunstwerk, waarmee aandacht wordt gevraagd voor de lokale cultuur.

Een begeleidend schrijven is voorzien van een qr-code, die kan worden gescand voor meer informatie over het gerecht, de gebruikte kooktechniek, de culturele achtergronden en het kunstobject.

Rijstwijn
Wat wij allemaal eten tijdens ‘onze reis door China’? Acht chapters met daarin een keur aan gerechten.

We proeven in chapter 2 (Shanghai keuken) bijvoorbeeld een zwanenhalsmossel (geoduck) die is gemarineerd in rijstwijn en (daardoor) een positief effect heeft op het immuunsysteem, bloeddrukverlagend werkt en groei bevordert. De rijstwijn is geel, de kleur die enkel voorbehouden was aan de keizer.

Het bijpassende servies is gebaseerd op de fleskalebas, die onder andere symbool staat voor geluk en vruchtbaarheid, maar ook werd gebruikt voor transport en opslag van wijn.

Sichuan
In het ‘hoofdstuk’ daarna (Sichuan) worden we zeer positief verrast door een hotpot met daarin een werkelijk fantastische bouillon.

In de mond ontwikkelt zich een heel aangename pittigheid, maar de beide spiesjes (tonijn en lotuswortel & octopus en kombu) blijven prachtig overeind.

Heel bijzonder is de volledig andere smaak als je alleen de bouillon proeft. Verder onder andere ook een ceviche van geelvinmakreel.

Zeeslak
De abalone is de hoofdrolspeler in chapter 5 (Beijing). Een abalone is een grote zeeslak in een schelp en wordt ook wel zeeoren genoemd. Deze is au bain-marie bereid, goed tegen hartziektes, en heeft een gunstige werking op lever, nieren en schildklier.

De wierookbrander die op tafel komt, benadrukt de belangrijke rol van rituelen en de draak als symbool van status. Het servies is geel, niet voor niets wordt er gesproken over het keizerlijk hoofdstuk. Geel associeert met ‘macht, royalty, geluk en welvaart’.

Dimsum
Verder genieten we van krab, lam en Anjou-duif. De dimsum ontbreekt vanzelfsprekend niet. Wij dromen weg met krab en ganzenlever; tofu, paling, kaviaar en pompoencrème; en een salade van krab met zoetzure rettich.

Dessert
Het dessert verdient nog een aparte vermelding. Volgens de Chinese cultuur sluit je een diner namelijk niet af met een koud gerecht omdat dit de spijsvertering remt, terwijl een warme afsluiter dit stimuleert. Chef Han serveert een fruitbouillon, een Chinees fondue.

Thee
Uiteraard is een bijpassend drankarrangement beschikbaar. Wil jij je echt laten verrassen, kies dan – net zoals wij dat deden – voor de alcoholvrije variant. Waarom? Omdat je dan enkele fantastische en verrassende Chinese theeën drinkt.

Welke? De koude thee met shiso (met daarin een roos als teken van geluk) als begeleider van chapter 1. Gaaf! Of de oolong-thee van chapter 2. ‘Een rosé onder de thee’, zo wordt ons aan tafel verteld.

‘Wat zwaarder geoxideerd en thee die tussen groen en zwart in zit.’ Ook bijzonder: de ‘Golden Monkey’, waarvoor de puntjes van de theeblaadjes zijn gebruikt.

Alcoholvrij
Niet enthousiast over alleen maar thee? Niet getreurd, wij krijgen ook een drankje van gerookte zure pruimen en een op basis van sesam en tapioca-parels.

De eerste is mij overigens iets te heftig. Deze wordt in China geserveerd bij pittige gerechten en is bedoeld om het lichaam te verkoelen. Ben benieuwd wat jij ervan vindt als je deze hebt geprobeerd.

Interieur
Tot slot nog een compliment voor het interieur, dat perfect aansluit bij de Chinese rituelen en ceremoniën van en rondom het eten. Bij de entree is een kleine bar gerealiseerd, waar je als gast wordt ontvangen.

Daarna ga je door een automatisch openslaande deur en kom je terecht in een heel andere wereld. Een wereld vol verhalen, mystiek én…. voortreffelijk eten.

Toekomst
Ondernemers Ting en Han verdienen een groot compliment voor de stap die ze hebben gemaakt. Horeca is je hart volgen en dat doet het paar met deze keuze. Mijn advies: absoluut een keer gaan.

Overigens is Han al weer bezig met een toekomst na Zheng. Over een jaar of vijf verwacht hij nieuwe veranderingen. Vooroplopen, is niet voor niets zijn credo.

Zheng is gevestigd aan de Prinsestraat in Den Haag. Het is van dinsdag tot en met zondag vanaf 17.30 uur geopend. Reserveren kan via deze link.

Vorig artikel

Achttien Nederlandse chefs hebben plek op mondiale ranglijst

Volgend artikel

Vierde zaak sterchef Marcel van der Kleijn heeft Iberische keuken

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.