Blog

Restaurant MARREES: internationale allure in Weert

Patricia en Jan Marrees stopten meer dan twintig jaar hun ziel en zaligheid in restaurant Bretelli in Weert. Donderdag 6 december trapten ze hun nieuwe avontuur af: een gloednieuwe eetgelegenheid één kilometer verderop. ChefsFriends mocht als één van de eersten kijken (‘Wat gaaf!’) én proeven (‘Wat lekker!’) bij Restaurant MARREES.

Aan moed ontbreekt het Patricia en Jan Marrees niet. Ze serveren hun allereerste lunch in Restaurant MARREES aan de Stadhuispassage in Weert aan een gezelschap van een kleine vijftig personen.

Familie, bestuursleden van JRE-Nederland (waarbij Jan is aangesloten), partijen die betrokken zijn geweest bij de realisatie van de nieuwe eetgelegenheid en pers mogen dit bijzondere moment meemaken.

Restaurant Bretelli
Wat dan helpt, is de ervaring van het echtpaar. Samen werkten ze ruim twintig jaar bij Bretelli aan de Hoogstraat, eveneens in Weert. Eerst als chef-kok (Jan) en medewerker in de bediening, vanaf 2010 als eigenaren.

Michelinster
Jan heeft dan al een Michelinster ontvangen (2006) en een jaar na de overname slaagt hij voor zijn Meesterproef en krijgt hij de titel SVH Meesterkok. Een tweede voordeel: alle medewerkers zijn meegegaan naar de nieuwe locatie en dat betekent dus een brok aan ervaring in keuken en restaurant.

Caesar Salade
De lunch start met een Caesar Salade ‘nieuwe stijl’. In het kommetje romaine-sla, een kwarteleitje, tomaat en een heerlijke schuim van Parmezaan. De smakelijke amuse doet het heel goed bij de Pommery Champagne Brut Zilver.

Kingfish
In gang één speelt de Kingfish de hoofdrol. Gekweekt in Zeeland, vis van eigen bodem dus. In combinatie met de diverse structuren van avocado, bleekselderij, miso en gepofte rijst echt fantastisch. Zeer smaakvol, heerlijk fris en met smaken die prachtig matchen.

De enthousiaste reacties aan tafel ondersteunen mijn mening. De wijn-spijscombinatie wordt compleet gemaakt met een Italiaanse Dolimiti Bianco IGT T uit 2017.

Tarbot
Ook in het volgende gerecht draait het om vis. Jan en zijn keukenteam serveren gegrilde tarbot met een ravioli van spinazie, jus van geroosterde ui en paddenstoelen.

De ravioli verdient een speciale vermelding. Een echte smaakbom. Prachtig. In het glas een Chianti Colli Senesi Poneri del Paradiso 2016 uit het Italiaanse Sienna.

Culinaire reis
In het afsluitende dessert neemt de chef ons mee naar India. Hij liet zich culinair inspireren tijdens een reis door het land en dat zien we terug op het bord: ijs van garam masala, schuim van rozemarijn, gekarameliseerde walnoot, yoghurt en een compote van ananas.

Opnieuw een gerecht dat mooi in balans is en waarbij het ijs en de schuim het verdienen om apart te worden benoemd. Met een kopje Buscaglione-koffie sluiten we het allereerste servies af.

Interieur
Niet alleen de lunch maakt enthousiast, dat geldt ook voor het nieuwe restaurant. Eyecatchers zijn de grote foto aan een van de wanden (Patricia, Jan en dochter Liza wandelen door een wijngaard), de lampen van oesterschelpen en de blauwe banken. Dankzij de grote raampartijen is er bovendien veel lichtinval.

Moderne locatie
Bij Bretelli waren Patricia en Jan uit hun jasje gegroeid. In combinatie met de behoefte aan een nieuwe uitdaging heeft dat geleid tot Restaurant MARREES.

Gerealiseerd op een moderne locatie, ‘waar de creativiteit wordt gestimuleerd. Wat ons gelukkig maakt, geven we graag door’, aldus Jan, die de uitstraling warm, zakelijk en met internationale allure noemt.

Natuurlijke producten
De basiskleuren zijn bruin, wit, donkerblauw en koper. De inrichting is modern met veel natuurlijke producten als kurk, hout en koper. Bijzonder is het akoestische klimaatplafond, dat bij geen enkel ander Europees restaurant te vinden is (en zijn werk heel goed doet, zo blijkt deze middag).

Geen gas
Restaurant en keuken zijn gasloos, er is plek voor vijftig gasten (in het seizoen staat een terras voor de deur met dezelfde capaciteit). Naast het pand huisvest een (ondergrondse) parkeergarage waar je voor weinig lang je auto kwijt kunt. Bovendien sta je min of meer voor de entree van de eetgelegenheid als je de garage verlaat.

Filosofie
‘Wat ons gelukkig maakt, geven we graag door aan onze gasten’, zo klinkt de filosofie van de ondernemers. ‘Dit gevoel willen we laten weerspiegelen in een eigentijds restaurant, waar je zelf bepaalt hoeveel gangen je bestelt.’

Op de menukaart staan bar bites voor bij het aperitief of de borrel, of op het terras. Patricia: ‘We serveren koude en warme gerechten en desserts met een kleinere portionering. Allemaal afzonderlijk te bestellen, maar ook als menu.’

Verrassingsmenu
De specialiteiten van de sterchef ontbreken uiteraard niet. Er is een verrassingsmenu van vijf gangen beschikbaar met daarin de mooiste producten uit het seizoen.

Dezelfde filosofie gaat op voor de wijnen. ‘We hebben een mooi assortiment open wijnen, variërend in prijs en lekker per glas te bestellen.’ Restaurant MARREES is zes dagen per week geopend (woensdag gesloten) en op vrijdag en zaterdag doorlopend geopend vanaf 12.00 uur.

Vorig artikel

De favoriete restaurants in Brabant van Ludo de Jong

Volgend artikel

Euskadi brengt authentiek Baskenland naar Rotterdam

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.