Restaurant Lt. Cornelis Amsterdam scoort met Hollandse Meesters
Restaurant Lt. Cornelis in Amsterdam is Nederland(s) in optima forma. Aan de muur, op het bord en in het glas is het woord aan de Hollandse Meesters. ChefsFriends mag een avond ‘Dutch food’ ervaren, in een pand met sfeer en historie in de Voetboogstraat.
Het is de basisles voor iedere toerist. Voor de authentieke restaurants verlaat je de hoofdwegen en duik je een zijstraat in. Dat is exact wat je moet doen om terecht te komen bij Lt. Cornelis in Amsterdam.
Internationaal publiek
Niet gek dus dat er veel internationaal publiek is. Wij horen Frans, Duits, Engels en iets dat Scandinavisch klinkt. ‘Buitenlandse gasten die bijvoorbeeld na een dag cultuur verkennen een comfortabele en kwalitatieve Hollandse culinaire beleving willen’, zo klinkt het. Overigens wordt om ons heen ook Nederlands gesproken. Een mooi divers publiek dus.
Bijzondere locatie
Het restaurant huisvest in de Voetboogstraat, een zijstraat van het Spui. Tot zo’n twee jaar terug een (studenten)café met de naam De Schutterij. De locatie is bijzonder, omdat de straat ooit een schietveld was voor voetboogschutters.
Dutch food
Eigenaar Kaji But wil gasten een ‘Dutch food’-ervaring meegeven. De traditie van Hollandse gerechten in ere houden, maar er wel een moderne jas overheen doen. Zoals bijvoorbeeld onze eerste gang: de eigen variant op de Huzarensalade.
Ook in het interieur keert die combinatie van geschiedenis en moderne tijd terug. Aan de muren hangen werken van Hollandse meesters.
Schilderijen
Wij dineren bijvoorbeeld onder een schilderij dat zo’n 5 meter breed is en een hoogte heeft van ongeveer 2 meter, en die tevens dienst doet als geluidsdemper.
In een van de andere vertrekken zien we onder andere de moderne uitvoering van het Melkmeisje van Johannes Vermeer hangen. Door gebruik van een bepaalde techniek stroomt de melk ook daadwerkelijk uit het kannetje. Gaaf!
Pand met etages
Volgend jaar maart huisvest Lt. Cornelis twee jaar in het pand, dat stevig onder handen is genomen voordat het restaurant van start gaat. De entree is op de begane grond, eten doe je op de eerste verdieping.
Nog een etage hoger is een ruimte voor private dining, gezelschappen en vergaderingen. De trap die beide verdiepingen verbindt, is in oorspronkelijke staat teruggebracht nadat deze tevoorschijn komt tijdens de verbouwing.
Cocktail
We beginnen onze ‘Hollandse avond’ met een cocktail. Mijn tafelgenoot kiest voor de Ginger met Amsterdam vodka, ik neem de Lowlander IPA gin fizz met sinaasappelsap, V2C gin en Lowlander IPA.
Het aanbod is ruim en spannend. Op de kaart onder andere signatuurcocktails met namen als drop, stroopwafel en appeltaart. Met sterke dranken die – zo goed als – allemaal Nederlands zijn. Datzelfde geldt voor het aanbod bieren.
Nederlandse wijn
Ook op de wijnkaart aanbod uit eigen land. ‘Zo’n 15 procent is van Nederlandse bodem’, vertelt bedrijfsleider Ruud Vlogman.
De amuses die op tafel komen, zijn een ‘soepje’ van biet en komkommer, een kaasvlinder en filet Americain. Een smakelijke ontvangst.
Huzarensalade
We krijgen deze avond een verrassingsmenu van vier gangen geserveerd en starten, zoals reeds vermeld, met de eigen interpretatie van de Huzarensalade. Deze wordt begeleid door een Cuvée XII van de Apostelhoeve uit Maastricht.
Een prachtige combinatie, omdat beide smaken heel mooi overeind blijven en elkaar begeleiden en versterken. Dubbele punten vanwege de keuze voor Nederlandse wijn en de geslaagde combinatie.
Ossenstaart
Het tweede gerecht is ossenstaart. Die is ‘geplukt’ en vervolgens gestoofd in een eigen jus. Ook nu is de wijn Nederlands: een Belvinage van Wijnerij de Belaeving in Egchel.
In het voorjaar van 2015 zijn ze daar gestart met het planten van wijnstokken in een kas. De eerste oogst is in september een jaar later.
Spaanse, Duitse en Franse druivenrassen zijn de basis voor eigen Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay en Riesling. Sinds juni 2017 zijn ze onder de noemer Belvinage verkrijgbaar.
Utrechts rund
De wijn die wordt geserveerd bij de derde gang komt uit de Portugese Algarve, maar heeft Nederlandse roots aangezien deze komt van wijngaard Edd’s Estate van de geboren Achterhoeker Edwin Opstelten.
Op het bord een entrecote afkomstig van runderen die leven op de Utrechtse heuvelrug. Verder onder andere schorseneren.
En paradijszaad. Een van de eerste verscheepte specerijen in de tijd van de VOC, zo vertelt de medewerker nadat hij de borden heeft geserveerd. ‘Onze manier om de geschiedenis te eren.’
Peer
In ons dessert speelt peer de hoofdrol. Gestoofd en gepocheerd. Verder op het bord hangop, marsepein en advocaat. Heerlijk fris! Dit keer geen Hollandse Meester in het glas, maar een Bimbadgen uit Australië.
Concept
We sluiten de avond Nederlands af met een kopje Canal Coffee. Mooi om te zien dat het idee achter het concept ook zo goed wordt doorgevoerd. Iets bedenken is één, de tweede stap is om het vervolgens consequent uit te voeren.
De locatie is mooi symbolisch. Amsterdam als uithangbord van Nederland, waar allerlei culturen en nationaliteiten samenkomen – ook in het restaurant – en waar in een steeg met historie de Hollandse traditie hoogtij viert.
Menu
Benieuwd? Het verrassingsmenu Lt. Cornelis is beschikbaar in drie (35 euro), vier (43,50 euro) of vijf gangen (49,50). Een begeleidend wijnarrangement heb je voor 19,50 euro (3 gangen), 25,50 euro (4 gangen) of 33,50 euro (5 gangen).
Daarnaast is er een (beperkte) à-la-cartekaart met daarop – op dit moment – drie voorgerechten (13,50 euro), drie hoofdgerechten (17,50 – 22,50 euro) en drie desserts (10,50 – 13,50 euro).