Restaurant Judith zet Kasteel Engelenburg culinair royaal op de kaart
Restaurant Judith is de jongste bezienswaardigheid van Kasteel Engelenburg in Brummen. De nieuwe chef-kok Thomas Kooijman neemt restaurantgasten mee in een tijdreis, passend bij de rijke historie van het kasteel. Richard ervaart de nieuwe culinaire koers van het restaurant en drinkt een wel heel bijzondere wijn.
Judith is een restaurant met een verhaal. Dat begint ver terug in 1828, als de dan 48-jarige weduwe Judith van Lennep het kasteel ombouwt tot lustoord. Judith zorgt voor de grootste bouwkundige verandering in de 400-jarige geschiedenis van Kasteel Engelenburg. Op 19 maart 2025, als Kasteel Engelenburg 450 jaar oud is, krijgt ze een waardig positie in het horecabedrijf als naamgeefster van het restaurant.
Het hotelrestaurant heeft geen grote recente verbouwing achter de rug, maar wil zich met een eigen naam en eigen identiteit meer positioneren als een restaurant dat meer dan alleen voor hotelgasten is. Iedereen is welkom om te genieten van de vernieuwde culinair koers en menukaart aangevoerd door de nieuwbakken chef-kok Thomas Kooijman, die samen met Kelvin Haagen de keuken leidt.
Thomas is gul, gezellig en ontspannen. Iets wat we ook op de borden zien. Zijn basis is de Franse keuken. Vanuit Frankrijk schuift de culinaire koers in het voorjaar en in de zomer meer zuidwaarts, zelfs richting Spanje. En in de herfst en winter schuift de as meer noordwaarts, met invloeden van de Hollandse keuken en zelfs een vleugje ‘Nordic Cuisine’. Maar in de buik blijft de koers Frans.
Tekst gaat door onder de video
Gebrande makreel en wilde waddenoester
Het eerste gerecht dat we eten is licht gebrande makreel met een bouillon van komkommer met passiebes en Spaanse guindilla pepertjes, voorafgegaan door een kleurrijke gazpacho met tomaat en radijs. In het glas een droge riesling van Schloss Johannisberg Gelblack uit de Duitse regio Rheingau, volgens de verhalen de oudste rieslingwijngaard ter wereld. De malse en ietwat vettige makreel in combinatie met de droge riesling is een fraai begin van een royaal diner.
Het tweede gerecht is wilde waddenoester van Terschelling, met algen, mosseltjes, alikruiken en voor extra sappigheid zeebanaantjes. Daarbij een chalis van 100% chardonnay, van de jonge Franse wijnmaker Sébastien Dampt uit de Bourgogne. De wijn is strak en heeft mineraliteit zonder houtrijping. Weer een ragfijne pairing met het gerecht.
Wie Kasteel Engelenburg bezoekt, kan zich prima in en om het landgoed vermaken. Op het landgoed ligt bijvoorbeeld een fraaie 9-holes golfbaan. Maar wie een paar kilometer verderop gaat, kan zich vergapen aan de historische gebouwen in het centrum van de Hanzesteden Zutphen en Doesburg. Beide steden blinken uit qua decor en monumentale panden. Een stadswandeling langs historische bezienswaardigheden is zeker geen straf en past goed in combinatie met de historische sfeer die hangt bij Kasteel Engelenburg.
Spa en wellness
Intussen in het glas wederom een wijn uit de Bourgogne, deze keer net ten noorden van Macon. Het is een chardonnay van Domaine de la Verpaille uit 2022. Twaalf maanden houtrijping, dus lekker vettig en mondvullend met smaken van boter en een vleugje honing. Op het bord een stuk stevige zeeduivel met daarop flinterdunne en licht smeltende Italiaanse rugspek (lardo), en een jus op basis van groenten, een vinaigrette van madeira en daarbij kleine tomaten. De saus is een heerlijke ‘lip-plakker’ en scoort flink in combinatie met de vette chardonnay.
Wie verder wil ontspannen op het landgoed kan sinds kort gebruikmaken van de eigen wellness van Kasteel Engelenburg. Kasteel André Timmer geeft tekst en uitleg in de onderstaande video.
Tekst gaat door onder de video.
Asperges en Apostelhoeve
We maken ons op voor Hollands glorie, zowel op het bord als in het glas. Op het bord staan de eerste koude grond asperges van het jaar, uit het Limburgse Maasbree. Met daarbij krokant gebakken zwezerik met een vinaigrette van madeira en gestoofde waddenkokkels. In het glas een fruitig en frisse Cuvée XII uit 2023 van de familie Hulst van de Apostelhoeve in Maastricht, een blend van de druivenrassen Auxerrois, Muller Thurgau en Pinot Gris. Hup Holland Hup!
Tijd voor een lokaal geheimtip: Gallery Aaldering in Brummen. Zeker voor liefhebbers van oude auto’s een must om even binnen te wippen. Je kunt je er vergapen aan nostalgische merken als Jaguar, Corvette en Morgen. Verbaas je over de enorme collectie oldtimers en klassiekers van soms wel een eeuw oud. Gallery Aaldering ligt op nog geen 5 minuten rijden van Kasteel Engelenburg.
Nu we het toch over klassiekers hebben, op het bord in beurre noisette gestoofde morilles met een compote van cevennes uitjes, met daarop een krokant laagje zuurdesembrood en 36 maanden gerijpte comté. Ernaast een luchtige schuim van sherry. Daarbij de favoriete Verdejo van Johan Cruyff (vandaar oranje etiket): Belondrade y Lurton 2022, een van de beste wijnen uit de Rueda. Een magnifieke combinatie die scoort. Maar dat is logisch, zou de grootmeester zeggen.
Wijnkelder van Kasteel Engelenburg
Een van de meest bijzondere ruimtes van Kasteel Engelenburg is ongetwijfeld de wijnkelder. Wie door de glazen vloertegels van de kelder kijkt, ziet de eeuwenoude houten palen waar de fundering van het kasteel op rust. De palen mogen niet te nat en niet te droog worden, dus ‘eeuwen modern’ watermanagement met het aan- en afvoeren van water uit de gracht speelt hierbij een belangrijke rol om de vochtbalans in de grond optimaal te houden. Maar het wordt nog spectaculairder in de kelder. De sommelier trekt een fles Pedro Ximenez sherry van Bodegas Toro Albalé uit 1931 open, bijna honderd jaar oud! Mega-geconcentreerd en springlevend in het glas. The Holy Grail van Engelenburg. Wow, wow, wow!
Wie zoveel historie moet verwerken, kan een ontspannen wandeling over het landgoed of Posbank goed gebruiken. De Posbank is een uniek heuvelachtig heidegebied bij Rheden waar niet alleen wandelaars maar ook wielrenners en mountainbikers hun hart kunnen ophalen. Tegenwoordig is het deels autovrij, wat ervoor zorgt dat het gebied nog aantrekkelijker is voor liefhebbers van bijzondere natuurgebieden.
Van Domaine Raquillet Mercurey Les Carabys een 100 procent pinot noir in het glas. Authentieke en verfijnde rode wijn. Het is Judith in het glas, voegt de sommelier ons toe. Daarbij verschillende bereidingen van lam met artisjok, courgette-linten en een crème op basis van yoghurt voor de frisheid in het gerecht. Het royale gerecht en de verfijnde wijn zijn meer dan goede vriendjes, zo blijkt.
Ambitie, kwaliteit en elegantie van restaurant Judith
We maken ons op voor een toetje in twee delen. Eerst een pre-dessert van aardbei met citroen en een sabayon gemaakt van rosé-champagne. Gevolgd door een cremeux van aardbeien met rabarber vulling en een beetje kir royal met ijs van aardbeien, rabarber en rozen. In het glas een sparkling wine uit Sussex, zuidwest Engeland van wijnhuis Rathfinny. Een Britse bubbel uit 2019, die 36 maanden gerijpt is op de fles.
Met het dessert komt een eind aan de kennismaking met Judith, een begroeting die herinnering makend is. Het is storytelling op en naast het bord, met mooie diepe verhalen die vroeger en nu met elkaar verbinden. Het is ook het verhaal van ambitie, kwaliteit en elegantie die Kasteel Engelenburg vooruit beweegt. Het verlangen heerst om sterren te bemachtigen, zowel voor het hotel als voor het restaurant. Of het tot vijf hotelsterren en een Michelinster komt, zal de toekomst uitwijzen. Feit is dat Judith nu al trots mag zijn op de prestaties en ongetwijfeld ergens stiekem meekijkt wat de toekomst van Kasteel Engelenburg brengt
Lees ook:
Oud-hoofdkantoor KLM in Den Haag wordt hotel De Plesman
Wellness en exclusieve suite voor Kasteel Engelenburg in Brummen
Nieuw hotel brengt stukje Maastricht naar Den Haag
ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne Tafelzuren, Bourgondisch Lifestyle, Chaîne des Rôtisseurs, Nice to Meat, Schmidt Zeevis, la Fève chocolade en desserts, Grape ‘N’ Green en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar richard@chefsfriends.nl of rik@chefsfriends.nl.