Nieuws

Restaurant Elea opent deuren aan Noordeinde in Den Haag

Met Elea is Den Haag een toprestaurant rijker. Half februari openden gastvrouw Bibi Kuyp en chef Takis Panagakis er de deuren van hun fine-dining-restaurant, dat eerder in Rijswijk gevestigd was. Op steenworp afstand van Paleis Noordeinde laten zij Den Haag kennismaken met hun creatieve, moderne keuken met subtiele Griekse invloeden.

De nieuwe locatie op het adres Noordeinde 142 is 300 m² groot. Het restaurant biedt plaats aan 55 personen en beschikt over een open keuken en een chef’s table. Restaurant Elea staat bekend om de creatieve en innovatieve Franse keuken met subtiele Griekse invloeden, die verwijzen naar de Griekse afkomst van chef Takis Panagakis. Zo combineert hij langoustine met Griekse suneli-specerijen, geeft hij een subtiele Griekse touch aan uit Nederland afkomstige yellowtail kingfish en serveert hij als dessert een lichtzoete variant op tzatziki.

Palux-keuken
‘Op deze prachtige locatie kunnen we op veel fronten groeien, ook voor wat betreft het culinaire niveau. We beschikken over een nieuwe gasloze Palux-keuken en een aparte voorbereidingskeuken op de benedenverdieping. Mijn souschef is Afroditi Lamprianidou. Zij kwam over van sterrenrestaurant Fine Fleur in Antwerpen en werkte al eerder bij me. Niels van der Zwan is mijn junior souschef’, aldus Takis Panagakis.

Op gastronomisch gebied valt er veel te kiezen bij Elea. De kaart bestaat uit een seizoensmenu van vijf, zes en zeven gangen (80 tot 110 euro), dat ook in een vegetarische variant verkrijgbaar is. Beide menu’s zijn uitgeschreven, zodat de gast vooraf weet wat er op het bord komt. Verder kent de chef’s table een eigen menu en is er een à la carte-kaart. Op zaterdag en zondag wordt er een lunchmenu van drie (52,50 euro) tot vier gangen (62,50 euro) geserveerd.

Santorini
Het interieur wordt omschreven als tijdloos en licht, en ademt een serene sfeer en is uitgevoerd in natuurtinten zoals beige en zacht-olijfgroen. ‘Net als in de gerechten hebben we in het interieur subtiele verwijzingen naar Griekenland toegepast. Olijfboompjes verwijzen naar de naam Elea, dat in oud-Grieks ‘olijf’ betekent. Eyecatchers zijn de authentieke glas-in-loodramen in het plafond, de akoestische olijfvormige wandpanelen en het werkstation met een Grieks rechtlijnig meander-patroon’, aldus Bibi Kuyp.

‘Naast wijnen uit landen als Frankrijk, Italië en de Nieuwe Wereld, telt de wijnkaart evenzoveel Griekse wijnen. Allemaal kwaliteitswijnen afkomstig van de absolute top van Griekenland. Een heel bijzondere wijn is gemaakt van Assyrtiko-druiven, geoogst op het eiland Santorini en vervolgens vijf jaar lang op fles gerijpt in de zee bij Santorini’, meldt Bibi Kuyp, die onder meer werkte bij het toenmalige De Zwethheul in Schipluiden en restaurant Mazie in Den Haag.

Zie video van opening -> https://www.facebook.com/PaluxNL/videos/957840478541543

Restaurant Elea is geopend van donderdag tot en met maandag vanaf 18.30 uur voor diner en op zaterdag en zondag vanaf 12.30 uur voor de lunch.

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatArditi Coffee (gebruik de code CF20 en krijg 20 procent korting), Info Food Labels & OnlinePrintWTOL-AcademyZeeuwsche ZouteSchmidt Zeevisla Fève chocolade en desserts en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Dit Amsterdamse hotel treedt toe tot mondiale elite-collectie

Volgend artikel

Erik de Mönnink: 'Tompoezen eten na weddenschap'

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.