Blog

Restaurant Bentinck: culinair genieten in voormalige paardenstal

Restaurant Bentinck is fantastisch gelegen op landgoed Amerongen. Als gast heb je uitzicht op een prachtig kasteel en raak je direct in vakantiestemming. Maar om succesvol te zijn, is meer nodig! Een goede keuken bijvoorbeeld. ChefsFriends ontdekt tijdens een lunch dat ook daarmee helemaal niets mis is.

Eigenlijk is het niet eerlijk: ChefsFriends uitnodigen voor een lunch in een restaurant waarvoor je op de weg er naartoe de Utrechtse Heuvelrug door mag – ook nog eens op een stralende dag – dat is gelegen op een landgoed met een prachtig kasteel en waar je wordt ontvangen aan de rand van een door rust en ruimte omgeven moestuin. Maar Peter-Paul Swijnenburg doet het wel, op een warme woensdag in juni.

Kasteel Amerongen
Peter-Paul is de initiatiefnemer van restaurant Bentinck, dat is gerealiseerd in de voormalige paardenstallen van Kasteel Amerongen in de gelijknamige plaats. Hij huurt de bijgebouwen op het landgoed.

Fine dining
In februari opent restaurant Bentinck op de plek waar tot aan dat moment een grand café huisvest. Het fine dining-concept past bij de allure van de omgeving en de locatie, én er zijn in de directe nabijheid niet of nauwelijks gelegenheden die actief zijn in het hogere segment. Een kans dus!

Landgoed
De oorsprong van het landgoed gaat terug tot 1286. In de moestuin op het terrein staan nog kassen die stammen uit de zeventiende eeuw. Die moestuin speelt een belangrijke rol bij de totstandkoming van de gerechten en de menu’s.

Moestuin
Groenten die ’s morgen worden geoogst, liggen nog dezelfde dag op het bord. Er wordt gewerkt met de producten die op dat moment groeien. Het restaurant is niet volledig zelfvoorzienend, omdat het aantal plaatsen (70) daarvoor te hoog is.

Het onderhoud van de tuin is in handen van vrijwilligers in opdracht van een stichting. Bentinck neemt de groenten af tegen groothandelsprijs. ‘Een betere kwaliteit dus tegen een marktconforme prijs’, aldus Peter-Paul.

Tommy Jansen
Die groenten worden in de keuken verwerkt tot gerechten door een team onder leiding van Tommy Janssen (27). Hij geeft zijn baan als souschef bij sterrestaurant De Burgemeester in Linschoten op voor deze – naar eigen zeggen – unieke kans.

Kookstijl
Op mijn vraag hoe hij zijn kookstijl omschrijft, antwoordt hij: ‘Een lichte keuken, met veel groenten en groentesauzen. De producten uit de moestuin zijn de basis, maar deze is niet volledig zelfvoorzienend.’

Tommy is verantwoordelijk voor de keuken van Bentinck. De evenementen die culinair worden verzorgd, zijn in handen van executive chef Simon Verkerk.

Cocktail en amuses
Niet gek dus dat de ontvangst bij de moestuin is. Onder het genot van een heerlijke alcoholvrije cocktail van vlierbloesem en munt (het recept delen we in onze nieuwsbrief, meld je gratis aan via deze link) genieten we van een aantal ‘snacks’.

We proeven een ‘platte Zeeuwse oester met PX, zilte groenten en watermeloen’, ‘carrot cake met bospeen, gember en dai dai’, ‘Hollandse scheermes met komkommer en koriander’, ‘postelein met Hollandse nieuwe, kuit en Oost-Indische kers’, ‘een macaron met kapucijners en sereh’ en ‘gerookte babybiet met limoen en zuurdesem’.

Lunch
Onze smaakpapillen zijn wakker en dus lopen we over het prachtige landgoed, via het kasteel, naar het restaurant. We lunchen binnen, omdat we op die manier een betere indruk krijgen van Bentinck.

De naam is een eerbetoon aan Godard Graaf van Aldenburg-Bentinck, die zich in 1879 op het kasteel vestigt. Hij brengt het opnieuw tot bloei en steunt de bevolking van Amerongen onder andere met agrarische projecten.

Monumentaal pand
Als we plaatsnemen, zien we de paardenogen op ons gericht. Niet gek, aangezien deze ruimte een verleden heeft als stal. Vanwege de monumentale status van het pand, kunnen niet alle interieurwensen worden vervuld.

Het verwijderen van de tussenschotten bijvoorbeeld. Dat mag niet. Maar geluk bij een ongeluk blijkt dat nu een perfecte zet. Heel veel gasten vragen om een tafel tussen de schotten bij een reservering.

Nieuwe vloer
Er is een nieuwe vloer aangebracht en dat zorgt voor een mooi effect: de schotten zijn nu lager en dat geeft een prachtig overzicht als het restaurant gevuld is. Ook mooi: op sommige plekken kun je de oude vloer met plasgootjes nog zien.

Keuken
Tommy en zijn mensen werken in een keuken waar ze volop ruimte hebben. Deze is gerealiseerd in de ruimte die vroeger dienst deed als garage (inclusief smeerput). De keuken is verhoogd en er is één wand weggehaald om er één geheel van te maken.

Het resultaat is een open keuken, maar wel een die iets verder afligt van het restaurant. Op de bovenverdieping is een prachtige chefs table gerealiseerd. Vanuit je stoel kijk je door de grote ramen uit op de keuken. Echt heel gaaf!

Sommelier
Aan tafel volgen nog twee amuses. Een ‘vloeibare bonbon met granny smith-appel, yuzu en kokos’ en een ‘eitje met peultjes, eidooier en rettich’. Sommelier Jan-Jaap Altenburg schenkt er een prima passende Alma Negra ‘Brut Nature’ Sparkling Malbec uit Zuid-Afrika bij.

Jan-Jaap is sinds 1 juni in dienst. Hij is opgeleid door Peter Klosse, WSET-gecertificeerd en overgekomen van het Pullmann Hotel in Eindhoven. Jan-Jaap ondersteunt restaurantmanager Arnoud Pot, die voorheen in dienst was bij het met één Michelinster bekroonde restaurant De Nederlanden in Vreeland.

Ceviche-bereiding
De viergangenlunch start met zeebaars ceviche bereid, oude jenever, verkruimelde rogge(brood), yoghurt en tarwegras. Een meer dan prima aftrap door Tommy en zijn team. De rogge zorgt voor een mooi smaakelement en de ceviche-bereiding is zeer geslaagd.

Complimenten ook voor Jan-Jaap, die als begeleider kiest voor een Winter ‘Dittelsheim’ Kalkstein Riesling 2014. ‘De zilte en aardse smaak van het gerecht komt terug in de terroir van de wijn’, zo legt hij zijn keuze uit.

Vis
De ‘zee’ speelt ook de hoofdrol in de tweede gang: ‘zeeduivel, kokkels, venkel, saffraansaus en een krokantje van satékruiden’.

De saus is heerlijk én combineert volgens Jan-Jaap ‘fantastisch met de begeleidende wijn’, een Sigalas Santorini, Assyrtiko 2014. Ik bevestig al snel na het proeven dat hiervan geen woord is gelogen.

Ook deze wijn is gekozen vanwege de terroir. De druiven hebben gegroeid op een vulkaanstenenbodem en dat geeft ’m mineraliteit.

Zuiglam
De Portugese Montecastro, Tinto Fino, Ribera del Duero uit 2014 komt op tafel om het hoofdgerecht optimaal tot zijn recht te laten komen. Tommy serveert ‘zuiglam met knolselderij, zwarte knoflook, gerookte amandel en lavas’.

Kersen
Met een dessert met kers in de hoofdrol sluiten we onze lunch af. Op het bord ‘kersen (winegum), zoetzure magnolia, karamelchocolade en een granité van vlierbloesem’.

De door Jan-Jaap geserveerde wijn is uitgekozen, omdat deze mooi in balans is met de granité vanwege het gekonfijte fruit (met name abrikozen) en het zuurtje in de afdronk.

Koffie met friandises
Onze kennismaking sluiten we af met een kop koffie en drie smakelijke en op leuke wijze gepresenteerde friandises: ‘citroentaart’, een ‘bonbon van gezouten karamel’ en een ‘macaron van Darjeeling-thee’.

Oase van rust
Als we tussendoor ook nog de andere ruimtes zien die door Peter-Paul worden gebruikt, mag de conclusie zijn dat hier iemand zijn nek uitsteekt. Het landgoed – en dus het restaurant – is goed bereikbaar en toegankelijk. Na de entree beland jij echter direct in een oase van rust.

Eten, drinken, reizen en slapen
Een mooi voorbeeld van goed eten, goed drinken, goed reizen en goed slapen. Ja, ook slapen! Al moet je daarvoor wel naar een bed and breakfast. Maar niet getreurd: die is aan de overkant van de weg (naast de parkeerplaats).

Restaurant Bentinck is van dinsdag (geen diner) tot en met zondag geopend voor lunch, afternoon tea, borrel en diner. Vanaf 1 september kun je ook op maandag terecht.

Bib Gourmand
Een Bib Gourmand van Michelin is de ambitie. Dit betekent dat je drie gangen kunt eten voor minder dan 37,50 euro (37 euro in dit geval). De gerechten kies je van de à-la-cartekaart.

Het (verrassings)menu van de chef is beschikbaar in vier (45 euro), vijf (52 euro) of zes gangen (59 euro).

Vorig artikel

Chef2Chef Restaurant ONE: Edwin Soumang en Lotte Sanders

Volgend artikel

Diner met kreeft en champagne bij ’t Nonnetje in Harderwijk

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.