Home / Recept / Warme vruchten met honing, vanille-ijs en gepofte rijst

Warme vruchten met honing, vanille-ijs en gepofte rijst

Picture of Martin Kruithof

Martin Kruithof

Martin Kruithof is patron-cuisinier van De Lindenhof in Giethoorn, bekroond met twee Michelinsterren. Hij staat bekend om zijn verfijnde, seizoensgebonden keuken en gastvrije benadering. In zijn restaurant combineert hij topgastronomie met de rust en schoonheid van het waterdorp, verkozen tot mooiste dorp van Nederland.

Een feestelijk nagerecht waarin warme seizoensvruchten worden gecombineerd met huisgemaakt vanille-ijs en krokant gekarameliseerde rijst. De friszure frambozencoulis brengt balans in het zoete geheel. Een creatie van Martin Kruithof die het hele jaar door verrast door mee te wisselen met het fruit van het seizoen.

Benodigdheden

  • Poedersuiker
  • Haarzeef
  • Blender
  • IJsmachine
  • Koekenpan
  • Thermometer
  • Warme dessertborden

Vanille-ijs recept

  • 500 gram melk
  • 250 gram slagroom
  • 200 gram eigeel
  • 175 gram suiker
  • 1 vanillepeul

  • Kook de slagroom, melk, suiker en de geschrapte vanillepeul op.
  • Laat 1 uur trekken.
  • Kook de massa opnieuw op en gaar englaise op met de eigeel tot 82 graden.
  • Zeef de vanille-ijsmassa en laat de massa goed koud worden.
  • Draai de ijsmassa op in een sorbetiere.

Gekarameliseerde rijst recept

  • 30 gram water
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 50 gram gepofte rijst (zoals Kellogg’s of ontbijtgranen)
  • 5 gram roomboter

  • Doe het water samen met de suiker in een pan en breng aan de kook.
  • Wacht tot de suiker is opgelost.
  • Voeg de rijst toe en laat de rijst karamelliseren tot een mooie bruin kleur.
  • Doe de boter bij de rijst en roer nog even kort door.
  • Doe de rijst dan in een kom en roer tot de korrels van elkaar loslaten.

Verse frambozencoulis recept

  • 300 gram frambozen
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • Citroensap naar smaak
  • Eau de vie van framboos naar smaak
  1. Doe de frambozen samen met de suiker en citroensap in de blender.
  2. Blender tot het geheel mooi glad is.
  3. Zeef de frambozensaus en breng op smaak met eau de vie.

Warme vrucht recept

  • 8 stuks bramen
  • 8 stuks frambozen
  • 4 stuks grote aardbeien
  • 8 stuks grote blauwe bessen
  • 4 stuks getourneerde appel
  • 4 stuks getourneerde peer
  • 4 partjes kiwi
  • 8 halve druiven
  • 4 reepjes ananas
  • 100 ml witte droge wijn
  • 50 gram boter
  • 35 gram honing
  • 1 vanille peul
  • 125 gram fijne kristalsuiker

  1. Smelt de boter in een koekenpan samen met de geschrapte vanillepeul.
  2. Voeg de kristalsuiker mooi gelijkmatig aan de boter toe.
  3. Laat de suiker kristalliseren tot een goud gele kleur.
  4. Voeg dan de honing toe en 80 ml droge witte wijn.
  5. Als dat een geheel is geworden, voegen we eerst het harde fruit toe. Dat zijn de appeltjes en de peren.
  6. Als dat een beetje garing heeft gehad, voegen we de groene kiwi, druiven en ananas toe.
  7. Voeg dan het laatste droge witte wijn toe en laat het fruit een beetje garen.
  8. Als laatste alle rode fruit soorten. Dit laten we nog even garen. En dan maken we het dessert af.

Presentsatie dessert warme vruchten

  1. Verdeel alle fruitsoorten mooi over de borden.
  2. Het sap wat in de pan zit, ook lekker verdelen over het fruit.
  3. Verdeel dan de frambozensaus over het fruit.
  4. Dan een lekkere grote bol vanilleijs op het fruit.
  5. Maak af met de gekarameliseerde rijst en wat poedersuiker.
  6. Klaar om lekker van te eten. Eetsmakelijk!

Tip: Dit gerecht kan het gehele jaar door, verander het fruit met de seizoenen mee.

Gratis recepten in jouw mailbox? Schrijf je in!

Ontvang gratis onze inspiratiemail in je mailbox en mis niets!

Kijk rond in onze showroom

Onze showroom is gevuld met de leukste en lekkerste producten en diensten. Je kunt er terecht voor aanbiedingen, smakelijke kortingen en andere voordelen. Snuffel er eens rond en laat je inspireren. Als cadeau voor jezelf of om anderen mee te verrassen.

© Copyright ChefsFriends.nl – Een activiteit van R & R media en advies.