Groenten in de hoofdrol in dit smakelijke tweesterrengerecht. Rode bieten zijn niet alleen gezond, mooi en erg lekker, ze zitten ook bomvol vitaminen en mineralen.
Risotto
Ingrediënten
- 1 sjalot
- 200 gram risotto
- 1 liter groentebouillon
- 1 glas witte wijn
- Olijfolie
Bereiding
Start in een brede pan met olijfolie, voeg hier een gesnipperd sjalotje aan toe en bak de sjalot rustig gaar.
Voeg de risotto toe en roer het goed door.
Voeg de wijn toe en laat dit helemaal reduceren.
Voeg nu de bouillon toe tot de rijst net onder staat.
Kook het voor 3 minuten, elke 3 minuten een beetje bouillon erbij tot de rijst gaar is.
Als het gaar is, roer je er een klont boter door en stort je dit op een bord om het zo snel mogelijk koud te krijgen.
Bietensap
- 2 liter bietensap
Kook het sap in tot een dikke siroop
Appel en krentenmix
Ingrediënten
- 1 Granny Smith-appel
- 100 gram krenten
- 100 gram water
- 100 gram suiker
- 100 gram balsamicoazijn
Bereiding
De krenten, het water, de suiker en de balsamicoazijn in één pan en aan de kook brengen.
Schil de appel en snijd deze in fijne kleine blokjes; voeg hier een gelijk deel gezeefde krenten aan toe.
Gepofte pompoenpitten
Ingrediënten
- 100 gram pompoenpitten
- 100 gram suiker
- 100 gram water
Bereiding
Kook alles samen in een pan.
Zeef de pitten.
Pitten in een pan onder een laagje zonnebloemolie.
Zet het vuur aan en frituur de pitten al roerend goudbruin.
Zeef de pitten en breng dit op smaak met een beetje zout.
Het gerecht afmaken
Ingrediënten
- crème fraîche
- verse tuinkruiden, tijm, bieslook, kervel, dragon
- Olijfolie
Presentatie
Doe het bietensap in een pan.
Voeg de risotto toe en roer deze weer warm in het bietensap.
Voeg de appel en de krentenmix toe.
Roer er nu een lepel crème fraîche door.
Schep de risotto op een plat bord en verdeel het over het hele bord.
Sprenkel wat olijfolie over de risotto.
Verdeel de pitten en de kruiden gelijkmatig.
Maak het geheel af met wat dotjes crème fraîche.
Wijntip van SVH Meestergastvrouw Cindy Borger Als wijn-spijscombinatie adviseer ik een aardse stijl pinot noir/spätburgunder. Licht gekoeld en in een lekker groot bourgondisch glas. |
Meer recepten
-
Een op en top Nederlandse groente speelt de hoofdrol in dit smakelijke gerecht. En voor…
-
Een klassiek dessert, maar dan gemaakt door één van onze beste chefs. Crème brûlée volgens…
-
Wie Wilco Berends zegt, zegt (ook) Oesterproeverij. Het is een absolute signatuur van de chef.…