Een op en top Nederlandse groente speelt de hoofdrol in dit smakelijke gerecht. En voor wie Niven Kunz een beetje kent, is dit geen verrassing. De chef laat zien waarom pastinaak onterecht wordt beschouwd als een vergeten groente.
Ingrediënten
- 250 gram pastinaak, geschild
- 500 milliliter havermelk
- 1 vanillestokje, uitgeschraapt
- 70 gram kristalsuiker
- 2 eieren
- 2 eidooiers
- 200 gram kristalsuiker om te karamelliseren
Benodigdheden
- Blender
- Fijne zeef
- Garde
- Cocotte van 7 centimeter
- Steekring van 6 centimeter
Bereiding
Verwarm de oven voor tot 150° C.
Snijd de geschilde pastinaak in blokjes van 1 centimeter. Doe de blokjes in de blender en voeg de havermelk toe. Blend tot een gladde massa. Doe het in een steelpan en voeg de vanille toe. Breng aan de kook en haal de pan van het vuur. Druk door een fijne zeef. Voeg de suiker, eieren en eidooiers toe aan de overgebleven ‘pastinaakmelk’. Meng goed met een garde. Haal het mengsel nogmaals door de fijne zeef.
Maak nu de karamel. Doe de suiker in een pan en breng aan de kook tot de suiker bruin wordt. Giet in elke cocotte een klein laagje karamel.
Zet de cocotte in een diepe bak met koud water. Zorg dat het water tot circa drie vierde van de hoogte van de cocottes komt. Giet het pastinaakmengsel in de cocottes tot bijna aan de rand.
Zet de bakjes 45 minuten in de oven. De baktijd kan per oven verschillen. Voel even goed of de crème karamel voldoende stevig is als hij uit de oven komt. Het is de bedoeling dat hij niet meer vloeibaar is. Zet de bakjes minimaal 2 uur in de koelkast.
Maak voor het serveren met een klein mesje de zijkanten los van de cocotte en stort de crème karamel op een plaat. Steek vervolgens uit met een kookring zodat de randen mooi strak zijn en leg op een bord.
Niven Kunz is een van dé groentechefs van Nederland. Hij kookt volgens de principes van Dutch Cuisine, waarbij 80 procent groenten op het bord het uitgangspunt is. Hij is met zijn vrouw Virginie eigenaar van Triptyque in Wateringen en in het bezit van een rode én een groene Michelinster.
Dit recept komt uit ‘Simply good, koken voor elke gelegenheid’. Het kookboek van Virginie van Bronckhorst-Kunz en Niven Kunz met daarin recepten voor thuis voor elke gelegenheid. Van ontbijt tot borrel, en van gemakkelijke dagelijkse recepten tot chique gerechten. Voor slechts 35,99 euro online te bestellen (inclusief gratis verzending).
Meer recepten
-
Een klassiek dessert, maar dan gemaakt door één van onze beste chefs. Crème brûlée volgens…
-
Asperges in een verrassende vorm: als spaghetti, gecombineerd met zilte kokkels en kruidige coulis. Sousvide…
-
Sterrenchef Casimir Evens creëert een verfijnd nagerecht rond appel, met spannende texturen en gelaagde smaken…