Home / Recept / Crème brûlée

Crème brûlée

Herman den Blijker creme brulee
Picture of Herman den Blijker

Herman den Blijker

Herman den Blijker is Nederlands bekendste en meest succesvolle tv-kok. Hij is ook ondernemer, in Rotterdam exploiteert hij restaurant Goud. Hij heeft zijn eigen biografie, waarin hij terugblikt op zijn 50-jarige loopbaan als chef-kok.

Een klassiek dessert, maar dan gemaakt door één van onze beste chefs. Crème brûlée volgens recept van tv-kok en ondernemer Herman den Blijker, die recent met een biografie vierde dat hij liefst 50 jaar in het vak zit.

Voor 4 personen
Bereidingstijd: 60 minuten + 24 uur opstijven

Ingrediënten

  • 3 vanillepeulen
  • 250 milliliter melk
  • 250 milliliter slagroom
  • 150 gram suiker
  • 5 eidooiers
  • 4 eetlepels rietsuiker

Bereiding

Snijd de vanillepeulen in de lengte door en verwijder het merg.

Doe het merg samen met de melk, slagroom en 75 gram van de suiker in een steelpan en breng op middelhoog vuur tegen de kook aan.

Klop in een kom de eidooiers met de overige 75 gram suiker. Giet vervolgens langzaam de helft van het warme melkmengsel door het opgeslagen eimengsel. Roer alles goed door met een garde.

Giet dit mengsel al kloppend met de garde terug in de steelpan. Breng het geheel langzaam aan de kook, zodat het mengsel gaar wordt. Let op dat het geen roerei wordt. Blijf goed roeren, zodat de eidooiers de compositie binden. Het mengsel is gaar als je de spatel er doorheen haalt en je het van de spatel met je vinger af kunt schuiven.

Verwarm de oven voor tot 90 °C.

Pak 4 schaaltjes en giet het warme mengsel erin. Vul de schaaltjes niet hoger dan 1,5 cm. Zet de schaaltjes in de oven en laat in 43 minuten garen.

Haal de schaaltjes uit de oven en laat afkoelen. Zet ze vervolgens in de koelkast en laat 24 uur verder opstijven.

Haal de crème brûlée enige tijd voor het serveren uit de koelkast en dep met keukenpapier voorzicht aanwezig vocht eraf.

Bestrooi de schaaltjes met rietsuiker en neem een gasbrandertje. Zet de blauwe vlam op de rietsuiker en beweeg deze langzaam heen en weer, tot de suiker mooi goudbruin karamelliseert.

Gratis recepten in jouw mailbox? Schrijf je in!

Ontvang gratis onze inspiratiemail in je mailbox en mis niets!

Kijk rond in onze showroom

Onze showroom is gevuld met de leukste en lekkerste producten en diensten. Je kunt er terecht voor aanbiedingen, smakelijke kortingen en andere voordelen. Snuffel er eens rond en laat je inspireren. Als cadeau voor jezelf of om anderen mee te verrassen.

© Copyright ChefsFriends.nl – Een activiteit van R & R media en advies.