Home / Recept / Aardbeiendessert met gouden parels

Aardbeiendessert met gouden parels

Picture of Tom Lamers

Tom Lamers

Tom Lamers is chef-kok en mede-eigenaar van restaurant 't Raedthuys* in Duiven. Met ervaring bij sterrenzaken als Het Koetshuis en De Kromme Dissel brengt hij verfijning en seizoensgebonden creativiteit in de keuken. Sinds januari 2025 leidt hij samen met zijn vrouw Anoeshka het restaurant naar een nieuwe culinaire toekomst.

Dit spektakelstuk combineert romige wittechocolademousse, frisse aardbei en een luchtige sabayon. De gouden parels en suikerschotsen zorgen voor een wow-effect op het bord én aan tafel. Een feestelijk dessert dat smaakt én schittert.

Benodigdheden en bereiden wittechocolademousse

  •  150 gram witte chocolade, fijngehakt
  • 50 gram boter
  • 150 gram room
  • 100 gram eiwit
  • 75 gram suiker
  • 180 gram lobbige room
  • 2 blaadjes gelatine
  • Extra: siliconen bolmatje met 8 bollen, spuitzak

Kook de room en boter op en laat de gelatine hierin oplossen. Klop het eiwit en de suiker luchtig. Meng dit met de witte chocolade. Meng de room voorzichtig met de chocolade en spatel hier het eiwit door heen. Spuit het mengsel in de bollen.

Benodigdheden en bereiden aardbeienvulling

  • 200 gram aardbeienchutney of aardbeienjam
  • Extra: siliconen bolmatje met 8 bollen, kleiner dan die voor de mousse.

Spuit de chutney of jam in de bollen en zet ze in de vriezer. Eenmaal bevroren druk je ze in het midden van de chocolademousse.

Benodigdheden en bereiden vanillesabayon

  • 4 eidooiers
  • 1 ei
  • 250 gram Champagne (of witte wijn)
  • 100 gram suiker
  • 1 vanillestokje
  • 200 gram geslagen room

Meng de eierdooiers, het ei, de Champagne en de suiker au bain-marie met een garde. Haal het mengsel van de warmtebron, schraap de vanille uit het stokje en klop het mengsel met de vanille en geslagen room.

Benodigdheden en bereiden gouden parels

  • 500 gram cacaoboter
  • 1 liter water
  • 50 gram vegetal
  • Goudpoeder
  • Extra: keukenthermometer

Smelt de cacaoboter. Haal twee helften van de gevulde chocolademousse uit het matje en maak hier één bal van. Herhaal dit tot je drie parels hebt. Haal deze door de gesmolten boter en laat ze stollen. Kook dan het water met de vegetal en het goudpoeder. Laat dit afkoelen tot 60°C en dip de ballen erin. Je kunt ook eventueel 20 gram gelatine gebruiken in plaats van vegetal.

Benodigdheden en bereiden suikerschotsen

  • 1 zakje Napoleonsnoepjes
  • Extra: keukenmachine, bakmat

Verwarm de oven voor op 190°C. Draai de snoepjes tot poeder in de keukenmachine en verdeel ze over een bakmat. Bak het poeder 2 minuten in de oven, laat afkoelen en breek er schotsen van.

Benodigdheden en afwerking van het gerecht

  • 6 Aardbeien
  • Cake, zelfgemaakt of gekocht
  • Kristalsuiker
  • Pistachenootjes, grof gehakt
  • Extra: dessertring ter grootte van de chocolademoussebal, spuitzak

Snijd de aardbeien in vieren en marineer ze in de suiker. Steek drie plakken cake uit met de dessertring en leg deze midden op een bord. Leg daar de gouden parels op en dresseer de aardbeienpartjes langs de bollen. Spuit de vanillesabayon tussen de aardbeien, parels en cake. Steek de suikerschotsen speels in het dessert en strooi wat gehakte pistachenootjes over het geheel.

Wijntip: Cerdon rosé pétillant Bugey Domaine Alian Renardat-Fache

Gratis recepten in jouw mailbox? Schrijf je in!

Ontvang gratis onze inspiratiemail in je mailbox en mis niets!

Kijk rond in onze showroom

Onze showroom is gevuld met de leukste en lekkerste producten en diensten. Je kunt er terecht voor aanbiedingen, smakelijke kortingen en andere voordelen. Snuffel er eens rond en laat je inspireren. Als cadeau voor jezelf of om anderen mee te verrassen.

© Copyright ChefsFriends.nl – Een activiteit van R & R media en advies.