Blog

Puro Beef: rundvlees zoals vlees écht is bedoeld

Puro Beef is duurzaam en verantwoord vlees. Op graslanden die UNESCO-erfgoed zijn, verblijven runderen op een zo natuurlijk mogelijke wijze. De kalfjes groeien op bij hun moeder en er wordt geen gebruikgemaakt van antibiotica. ‘Helemaal duurzaam is de productie van vlees nooit, maar dit komt wel heel dichtbij.’

De naam zegt eigenlijk alles: Puro Beef. Het staat voor puur natuur. Natuurlijk rundvlees zoals vlees écht is bedoeld. Directeur Mikel Pouw van topslager Nice to Meat in Almere, vriend van… ChefsFriends, realiseert zich dat de productie van vlees nooit volledig duurzaam is en kan. ‘Maar dit benadert het wel.’

UNESCO Werelderfgoed
Op de pampa’s in Zuid-Amerika grazen zo’n 100.000 koeien – Hereford en Angus – op vruchtbare graslanden. Dertig boeren zijn er verenigd in een coöperatie in Uruguay en hebben hun boerderijen staan in een gebied dat door UNESCO is uitgeroepen tot Werelderfgoed.

Geen medicijnen
‘De koeien van één boer blijven hun hele leven bij elkaar’, vertelt Mikel over het initiatief dat door Nice to Meat in het leven is geroepen. ‘Iedere kudde heeft een stier en die zorgt voor het nageslacht. De kalfjes groeien op bij hun moeder. Mijn broer Patrick verzorgt de import. Als de dieren rijp zijn voor de slacht, dan kopen wij ze van de coöperatie en zorgen wij ervoor dat ze kunnen worden geslacht. Ze hebben dan geen medicijnen of antibiotica gehad.’

Biodiversiteit
Dat het project is bekroond door de Animal Birdlife Alliance onderstreept het duurzame en natuurlijke karakter. De runderen dragen op een positieve manier bij aan de biodiversiteit en leefbaarheid voor vogels.

De natuurlijke cyclus doet zijn werk op de pampa’s. Door de regen groeit het gras, de koeien eten dat gras, de kruiden en de bloemen en produceren mest, de vogels halen de voedingsstoffen uit die mest en verspreiden de zaden die zorgen voor groei en bloei. ‘De CO2-uitstoot van de koe wordt hierdoor gecompenseerd.’

Volledig natuurlijk
‘Het eindproduct is niet gemanipuleerd’, legt Mikel uit. ‘Dit betekent vlees met een goede kwaliteit, maar wel van een koe wiens leven niet draaide om enkel het produceren van dat vlees. En omdat Puro Beef volledig natuurlijk is, is het tot wel vier maanden houdbaar zonder dat het inboet aan kwaliteit.’

Rumpsteak een icoon
Sterchef André Gerrits van restaurant ‘t Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht en Ronald van den Donk van hotel New York in Rotterdam zijn fan van Puro Beef. In de video’s in deze blog delen zij hun ervaringen.

Bij de horecagelegenheid in de Maasstad mag de rumpsteak gerust een icoon worden genoemd. Gasten zweren erbij en het gerecht met het vlees is een regelrechte hardloper.

Consument
‘De consument krijgt steeds meer oog voor kwaliteit en duurzaamheid’, merkt ook Mikel. ‘Mensen eten bewuster. Minder vaak vlees, maar dan wel een goed en smakelijk product. Dat is ook de standaard bij Nice to Meat. Puro Beeft heeft een wat hogere prijs, maar dan weet je dus wel dat je rundvlees eet zoals vlees écht bedoeld is.’

Nice to Meat is exclusief leverancier voor Nederland, maar zet Puro Beef ook af in andere Europese landen. Vooralsnog in de horeca en via de webshop voor de consument thuis, maar als het aan Mikel ligt op termijn ook in het retailkanaal.

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Nice to Meat, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie over en/of het bestellen van het Wiedenlampakket kun je terecht op de website Nicetomeatyou.nl. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Kaasfort Amsterdam: ambachtelijke kazen in UNESCO Werelderfgoed

Volgend artikel

De favoriete restaurants in Noord-Holland van Luc Kusters

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.