Blog

Proeven met je ogen en oren

Ik ben inmiddels een echte social media-slurper. Dagelijks bekijk ik online smakelijke foto’s en filmpjes, en – vanwege mijn achtergrond – wijnen en etiketten. Niet zelden zie ik kunstwerken, die uitnodigen een reservering te maken in het betreffende restaurant. Maar proeven we niet te veel met onze ogen en oren?

Aan foto’s en video’s geen gebrek op sociale media. De ene na de andere mooie publicatie van een gerecht komt er voorbij. En ik zie ook veel wijnen en etiketten van wijnen. Kijk mij eens lekker eten en drinken…

Gerechten
Sommige foto’s van gerechten zijn zo simpel dat je geen uitgebreid recept nodig hebt om ze na te maken. Maar er staan soms ook heuse kunstwerken tussen die uitnodigen om bij het betreffende restaurant te gaan eten.

Wijnopleidingen
In mijn wijnopleidingen merk ik ook vaak dat mensen met hun ogen en oren proeven. Tijdens de instructieronde in de basistraining vraag ik daarom naar de voorkeur van wijn, druif of regio.

Bourgogne
In de meeste gevallen zijn de antwoorden bekende wijngebieden als Bourgogne, Rioja, Barolo en/of Chablis. Een enkeling noemt een specifieke druif. Soms viognier of pinot noir, maar meestal chardonnay.

Chardonnay
De eerste les start met een kenmerkende chablis in glas één en een dikke vette chardonnay uit Australië in het tweede glas. Twee uitersten, waarbij bodem, klimaat en wijnbereiding tegengesteld zijn van elkaar.

Druif
Een verrassing voor velen dat een en dezelfde druif zo verschillend kan smaken. Van fris droog met een hoge zuurgraad en tonen van groene appel tot dik vet lobbig met vanilletonen en hout.

Chablis
De deelnemers die altijd ‘chablis’ drinken, vinden de wijn vaak helemaal niet lekker. Sterker nog: wanneer ik in een zwart glas dezelfde wijn inschenk, gaat de fris fruitige chablis vaak door voor een rosé of een rode wijn. Wonderlijk toch?

Blind proeven
Ik moet bekennen dat het ook moeilijk is om wijnen blind te proeven en objectief te beoordelen. Proeven we wellicht te veel met onze ogen en oren?

Opleidingen
Gelukkig zijn er goede opleidingen die je hierbij een handje kunnen helpen. We zijn zover weggedreven van waar het toch eigenlijk om gaat…: smaak!

Meer weten over proeven en de daaraan gerelateerde opleidingen? Je vindt alle informatie op de website van de WTOL Academy. Als ‘vriend van…’ is deze bijdrage het resultaat van een samenwerking tussen ChefsFriends en WTOL Academy. Ook ‘vriend van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Sterrendiner Cook Like A Chef bij De Kookfabriek Amsterdam

Volgend artikel

Presentatie Michelingids en -sterren verplaatst naar maart

De auteur

Ruud Weterings

Ruud Weterings

Ruud Weterings is vinoloog en eigenaar van WijnTraining-Online.nl. Hij blogt maandelijks exclusief over wijneducatie. Ruud woont op Mallorca, waar hij ook wandeltochten organiseert. Naast wijntrainingen verzorgt hij ook wijnreizen.