Blog

Proeven bij Grand Café Krasnapolsky van Jacob Jan Boerma

Een Cake Room met patisserie uit eigen keuken, een Hors d’Oeuvre Bar en driesterrenchef Jacob Jan Boerma als culinair eindverantwoordelijke. Midden oktober opent in het NH Collection Grand Hotel Krasnapolsky op de Dam in Amsterdam het geheel vernieuwde Grand Café Krasnapolsky. ChefsFriends mocht aanwezig zijn bij de culinaire preview.

Het in het hart van Amsterdam gelegen NH Collection Grand Hotel Krasnapolsky was en is al geen verkeerde plek om te verblijven, maar wordt vanaf midden oktober nog meer de moeite waard.

Driesterrenchef
Over ongeveer een maand, een exacte datum is nog niet gegeven, opent Grand Café Krasnapolsky onder de culinaire vlag van Jacob Jan Boerma, eigenaar van De Leest in Vaassen.

Hij is sinds mei ‘consulting chef’ bij het prachtige hoofdstedelijke vijfsterrenhotel. Dat betekent dat de driesterrenchef verantwoordelijk is voor alle culinaire activiteiten, ook de banqueting.

Fine dining-restaurant
In de loop van volgende maand opent Grand Café Krasnapolsky en begint volgend jaar komt daar fine dining-restaurant The White Room bij.

Jacob Jan staat zelf niet in de keuken, de dagelijkse leiding is in handen van executive chef Scott Valentine en souschef Mattia Pedroni. Een internationaal driemanschap en die diversiteit komt ook terug op de menukaart. Daarover verderop meer.

Een select gezelschap – waaronder ChefsFriends – mag maandag 14 september proeven in het grand café, waar nog hard wordt gewerkt.

Patisserie uit eigen keuken
De geheel vernieuwde locatie bestrijkt de gehele voorzijde van het hotel, dus met uitzicht op de Dam, en biedt straks plaats aan 120 gasten.

Een van de blikvangers wordt de zogeheten Cake Room bij de entree. Een glazen ‘winkel’ met patisserie uit eigen huis in alle soorten en maten.

Niet te missen, zelfs als je dat zou willen. Geloof mij, dat betekent dat het straks een heel lastige opdracht wordt om geen gebak te bestellen bij je kopje koffie of thee.

Het is tijdens mijn bezoek nog niet eens volledig klaar en ik kan de verleiding nu al niet weerstaan.

Hors d’Oeuvre Bar
Andere opvallende verschijning wordt de Hors d’Oeuvre Bar. Gasten kunnen er in gesprek met de chefs, die in het zicht verse salades en kleine maaltijden bereiden.

Jacob Jan kiest voor klassieke gerechten zoals die voorkomen in grand cafés over de hele wereld en voegt daar zijn zuren aan toe.

Menukaart
De culinaire preview wordt in de lobby afgetrapt met vier prachtige amuses: (1) meloen, biet en komkommer, (2) zalm, (3) soep van tom kha kai en pompoen en (4) gamba, lemongrass en curry.

Daarna verplaatsen we ons naar dat gedeelte van het Grand Café dat al – zo goed als – klaar is. We proeven een aantal gerechten, dat – iets groter geportioneerd – een plek krijgt op de nieuwe menukaart.

Ook nu volstaat het woord prachtig om uit te leggen hoe ze smaken (en eruit zien). Maar ja, dat is de driesterrenchef ook wel toevertrouwd.

Wijnkaart
De wijnen zijn speciaal voor deze gelegenheid uitgekozen door Kim Veldman, de andere helft van het succesvolle duo dat in Vaassen restaurant De Leest exploiteert.

Aan de wijnkaart van het grand café wordt nog hard gewerkt. Of dat de keuzes van deze middag zijn, is nog niet bekend.

We trappen af met kort aangezette oosterse tonijn met gemengde salade, gedroogde groene appel, aceto balsamico en basilicum.

Italiaanse invloeden
Het tweede gerecht is een ravioli van Parmezaan en ricotta met paddenstoel en bonenkruid. Een co-creatie van Mattia Pedroni en Jacob Jan.

Als ik heb geproefd, weet ik het: dit is het beste van twee werelden. De Italiaanse touch van de souschef en de drie sterren van Jacob Jan.

Forel en kabeljauw
De forel uit gerecht drie komt uit Emst in de buurt van Vaassen. Deze wordt begeleid door licht gerookte aardappel, beurre noisette, groene mosterd en geitenkaas.

Ook de vierde gang is vis: kabeljauw met laurier, texturen van wortel en specerijen. Geen vlees deze middag, maar op de kaart van het grand café straks wel.

Kalamansi
De afsluiter, het eerste dessert dat ze in de vernieuwde eetgelegenheid gaan serveren, is kalamansi crémeux met mango en vitamine C-sorbet.

Als we koffie geserveerd krijgen, mogen we de Cake Room in voor een bijzondere friandise. ChefsFriends kiest voor een bokkenpoot.

Hotelgast, toerist en Amsterdammer
General manager Herman Klok vertelt dat het vernieuwde grand café de plek is voor hotelgasten, veelal internationaal, maar ook de Amsterdammer en de toeristen in de stad.

Laagdrempelig
‘Dat was in het verleden al zo en zal zo blijven. Krasnapolsky is zeer laagdrempelig, ook met het vernieuwde grand café. Iedereen heeft of kent wel een verhaal over een bezoek aan ons hotel.’

Geduld is nog even nodig. Midden oktober gaan de deuren officieel open en kan iedereen gaan genieten van de gerechten op de kaart, die tot stand gekomen zijn onder signatuur van Jacob Jan. ChefsFriends kan niet wachten.

Jacob Jan Boerma en gm Herman Klok over Grand Café Krasnapolsky

ChefsFriends proefde niet alleen van de nieuwe kaart, maar haalde ook Jacob Jan Boerma en general manager Herman Klok voor de camera om te spreken over het geheel vernieuwde Grand Café Krasnapolsky.

Vorig artikel

Vakantie vieren in bungalow Landal kan nu ook op Vlieland

Volgend artikel

Vincent van Gogh Experience in Amstel-hotel Amsterdam

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.