Blog

Proef fit en fris Kaatje met gevarieerd amusemenu

Kaatje bij de Sluis is een begrip in culinair Nederland. Het restaurant heeft al sinds 1978 (op één jaar na) minstens één Michelinster. Richard reist af naar Blokzijl en kiest voor een 9-gangen amusemenu.

Blokzijl, in de kop van Overijssel, ligt in een waterrijk gebied tussen Steenwijk en Emmeloord. Het stadje telt een kleine 1.500 inwoners en nog een groot aantal boten, veelal voor de pleziervaart. Én het stadje heeft Kaatje, Kaatje bij de Sluis.

Kaatje bij de Sluis is een bekend restaurant met een roemrijk verleden. Het restaurant wordt in 1974 opgericht en schudt Blokzijl toeristisch wakker. Vanuit heel het land komen smulpapen naar het waterrijke stadje om te genieten van de Franse keuken.

Wie vandaag de dag op een zomerse avond door Blokzijl loopt, ziet een ruime haven afgevuld met boten. Het watertoerisme viert er hoogtij dagen en het barst er van de eetcafés en restaurants. Vanuit de haven door het Waterkeringpad kom je in enkele stappen bij de sluis. Links zie je het standbeeld Kaatje, een vrouw met een mand vol groenten en een dode eend. Van 1672 tot 1732 was ze er herbergier. Rechts zie je het bakstenen huisje waarin Kaatje bij de Sluis is gevestigd.

Harald Hovenkamp
De sluis wordt nog handmatig bediend en wie de sluis over gaat, ziet direct aan de linkerzijde Kaatjes Résidence. In dit witte pand uit 1860 is een kleinschalig luxe hotel gevestigd. Handig als je na een avondje kaatje wilt blijven slapen in Blokzijl.

Wij hebben gereserveerd op een zomerse zondagavond en gastheer Harald Hovenkamp heet ons van harte welkom. Hij geeft ons een mooie tafel met zicht op de keuken én de fameuze cartoonmuur. Bij Kaatje bij de Sluis wordt al sinds jaar en dag één keer per jaar een cartoondiner gehouden. De beste en bekende cartoonisten uit Nederland schuiven dan aan voor een culinaire middag, en betalen hun verblijf met een cartoon. De beste tekeningen krijgen een plekje aan de wand.

Verder heb je vanuit het restaurant een fabuleus uitzicht op de sluis, waar het water wordt verbonden tussen het Giethoornsche Meer en het Vollenhovenmeer. Vanuit het restaurant zie je de avond langzaam vallen.

We kiezen voor een amusemenu, bestaande uit 9 gangen. Ruim 3 uur verder hebben we ons geen minuut verveeld. Want de gerechten zijn verrassend, afwisselend, kwalitatief en spraakmakend. Niet voor niets heeft het restaurant een ster in de rode gids van Michelin.

Kaatjes olijven
De eerste amuse zijn meerdere een aperitiefhapjes met kaatjes olijven, macadamia-nootjes met citroen en appelstroop, een hoorntje met biet, paprika en avocado, en een shotje van tomaat met sjalot. Daarbij een alcoholvrije bubbel.

De tweede amuse is een tartaar van makreel, met rode peper, limoenblad en gember. Het pepertje en het vetje van de makreel zorgen voor een zacht en verrassend mondgevoel.

Dan komt paté met citrus en sauternes. Met op de paté een krokante cirkel en zonnebloempitjes. Daarbij nog een briochebroodje met uitgebakken spekjes. Het is één van mijn favoriete hapjes van de avond.

Bourgogne Mersault
De volgende amuse dient zich aan. Het is snoek, en misschien wel gevangen in één van de wateren in of om Blokzijl. Bij de snoek een mousse, tomaat, peterselie en uit. Bij mijn jonge tafelgenoten is dit misschien wel hun mooiste gerecht van de avond. Voor mij en mijn partner in het glas een fantastische Meursault uit de Bourgogne.

Het volgende gerecht is een royaal gerecht met een gefrituurd ei, met fijne pasta, basilicum en een saus van oude geitenkaas. Harald snijdt het ei aan tafel open waardoor het eigeel er licht uitloopt. 

Daarna staat ossenstaart op het menu, met amandel en bloemkool. Een subtiel gerechtje met een luchtige schuim én prima opmaak voor de hoofdamuse. Dit is tamme eend met wortel, dragon en sinaasappel én een fraai stukje gebakken eendenlever. 

Om het Kaatjefeest compleet te maken, volgen nog twee toetjesamuses. Eerst gegratineerde frambozen met pistache, vanille en sabayon. Gevolgd door polderkoninkjes, aardbeien uit de Noordoostpolder, met karnemelk, whitenie-brownie en vlierbloesem. Als echte afsluiter een kop espresso met een serie friandises. Het kan niet op, en toch ging het op.

Een avondje Kaatje bij de Sluis is een ontspannen avond met veel actie in het restaurant, de open keuken en op tafel. Gerechten die verfijnd en uitgesproken zijn. Met waardering voor het seizoen en de omgeving. Kaatje mag dan inmiddels al een dame op leeftijd zijn, op het bord is het optimaal jong van geest. 

Lees ook:
Wandelen op Schokland: ooit een eiland in gevecht met de Zuiderzee
Acht keer goed eten, goed drinken en goed slapen op de Waddeneilanden
Favoriete delicatessenzaken in Overijssel van Jarno Eggen

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: WTOL-Academy.nlKesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatLaurent Smedts ImportReitsma SeafoodNon+Ultra Coffee & More (gebruik de code CF20 en krijg 20 procent korting) en R&R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Champagnelunch bij De Burgemeester in Linschoten

Volgend artikel

Broederenklooster Zutphen: ‘Spannende combinaties en daverend ontbijt’

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.