Prijzen voor Hemel & Aarde, Holsterhof en Nazka

Het Utrechtse restaurant Hemel & Aarde is door Proefschrift bekroond met een award. Ook de eetgelegenheden Holsterhof in Posterholt en Nazka in Amsterdam ontvingen een prijs. De toekenningen zijn volgens de initiatiefnemer een beloning voor ‘onderscheidend vermogen’.
Proefschrift is een ‘onafhankelijke selectie van de leukste, bekendste en beste restaurants van het moment’. Het is in 2018 gelanceerd door The Wine and Food Association, dat jaarlijks ook awards uitreikt.
Hemel & Aarde
De prijs voor Restaurant van het Jaar is toegekend aan Hemel & Aarde in Utrecht onder leiding van chef René van der Weijden, sommelier Tom Appeldoorn en maître Marco Westra.
‘Het team staat als een huis en combineert grote mate van kennis, vakmanschap, creativiteit en passie voor het vak’, aldus Proefschrift. ‘Het resultaat is een aantrekkelijke eigentijdse zaak, die in de smaak valt bij een gemêleerd publiek.’
‘Uit de keuken komen gevarieerde, verrassende en altijd aangename gerechten, en de chef weet als weinig anderen hoe hij ‘naar een wijn toe’ kookt. De wijnkaart blinkt uit in eigenzinnigheid en bevat naast de nodige klassiekers vooral veel verrassende wijnen die je elders nauwelijks tegenkomt.’
Holsterhof
Bij restaurant Holsterhof in Posterholt werkt de Fromager van het Jaar. De prijs die hoort bij die titel, werd uitgereikt aan Tom Wolters. Tom was één van de vier finalisten. ‘Fromagers waar je als restaurantgast blij van wordt’, zo oordeelde de jury.
‘Tom heeft een duidelijke eigen stijl als het gaat om kaaskeuzes en wijn-kaasmatches. Met zijn enthousiasme, passie voor kaas (en wijn) en kennis is hij in staat om het slot van een lunch of diner een persoonlijke touche te geven en naar een hoger niveau te tillen.’
Nazka
Allesandro Tondini van restaurant Nazka in Amsterdam mocht van Proefschrift de award in ontvangst nemen die hoort bij de titel Sommelier van het Jaar.
‘De rijke Peruaanse keuken met zijn grote variatie aan ingrediënten en brede spectrum aan pittigheidsgradaties vraagt om een sommelier met kennis en ervaring’ zo schrijft de initiatiefnemer, die de in Zuid-Italië geboren Allesandro de juiste man op de juiste plaats noemt.
‘In nauwe samenwerking met de chef presenteert hij doordachte, mooi uitgebalanceerde wijn-spijscombinaties waarin de spicy tonen van de gerechten goed gepareerd worden.’
Via de website van Proefschrift kun je meer lezen over de drie met awards bekroonde restaurants.
Lees ook:
Nieuwe nummer 1 in de Lekker Top 100 voor 2025
Michelin 2025: dit zijn de nieuwe Nederlandse sterren
Michelin 2025: dit zijn de nieuwe Nederlandse groene sterren
ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne Tafelzuren, Bourgondisch Lifestyle, Chaîne des Rôtisseurs, Nice to Meat, Schmidt Zeevis, la Fève chocolade en desserts, Grape ‘N’ Green en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.