Casimir Evens en Lotte Bloem groeien flink. Met sterrestaurant Odille in Sint-Oedenrode timmeren ze hard aan de weg. Sinds kort bestieren ze aan de overkant van de weg Petite Bistrot à Vin & EnSuite. En ze hebben meer plannen. Maar wacht, wie zien we daar in de keuken bij Petite?
Richard reist naar Sint-Oedenrode om de sfeer en de keuken te proeven. Wat opvalt, is dat het op deze zonnige zaterdagmiddag levendig druk is in het centrum van dit 20.000 inwoners tellende Brabantse dorp. Het marktplein is goed gevuld met (horeca)zaken en de terrassen zijn goed bezet. Gratis parkeren (blauwe zone) op het plein werkt extra uitnodigend.
Onze aandacht op het marktplein gaat uit naar Petite Bistrot à Vin & EnSuite, de jongste telg uit de koker van Casimir en Lotte. De bistro is gevestigd in een monumentaal pand, waar diverse winkels en bedrijven voorgingen. Nu is het het domein van een gastronomische bistro, waar wijndirecteur en manager Leon Aben ons hartelijk ontvangt.
Leon is er een waar de horeca er niet genoeg van mag hebben: spontaan, energiek, vakkundig en informeel. Passend bij wat je van een leuk horecabedrijf mag verwachten. De ontvangst is allerhartelijkst, warm en Brabants.
Casimir Evens
Een eerste blik in de zaak toont een stijlvol ingerichte eetgelegenheid en een halfopen keuken. In die keuken spotten we Johan van Groeninge, de bekende Brabantse SVH Meesterkok die furore maakte in diverse restaurants, waarvan Avant Garde Van Groeninge in het Philips Stadion in Eindhoven een van de bekendste is. Tegenwoordig scoort Van Groeninge in de keuken van Petite Bistrot à Vin & EnSuite, onder leiding van zijn voormalige leerling Casimir.
Wat volgt is een rondleiding door de zaak, waar een wijnbar als opvallende eyecatcher geldt bij binnenkomst. Boven het restaurant zijn twee moderne en royale suites ingericht voor gasten die na een culinaire avond willen blijven slapen. Ook is er een ruime vergaderruimte, want Sint-Oedenrode is een ondernemend dorp, dus is er vraag naar vergaderruimtes.
Tekst gaat door onder de video.
Sint-Oedenrode telt zo’n 400 ondernemers, stelt Casimir, die even is overgestoken van zijn sterrestaurant Odille naar Petite. ‘Dat is veel op een aantal van 20.000 inwoners. De ondernemersvereniging in deze regio telt al snel 1.200 leden. Dus je begrijpt dat hier veel potentieel zit qua zakelijke bezoekers.’
Op het zonnige terras voor de zaak starten we onze culinaire ervaring met een glas bubbels van champagnemaker Pierre Legras uit Chouilly, net onder bubbelstad Épernay. Daarbij brioche met streekpaling van kwekerij en rokerij Rijpelaal uit Helmond en een Zeeuwse oester met een tartaar van tonijn, aangemaakt met dashi ponzu en afgetopt met zeekraal. Deze start verraadt de culinaire vaardigheden in de keuken, waar Johan van Groeninge de koers van eigenaar Casimir Evens bewaakt en vertaalt in rake gerechten.
Odille
Johan is een ambachtsman die met weinig woorden tot grote culinaire daden komt. Hij kookte jarenlang op sterniveau en neemt een schat aan ervaring mee naar de keuken van Petite Bistrot à Vin & EnSuite. Een keuken die ook als een kweekvijver kan worden gezien voor buurman Odille. Wie zich bij Petite ontwikkelt, wordt klaargestoomd voor het grote werk bij Odille. Een slim opleidingstraject van Casimir om talenten te wegen en te kneden. En met mentor Johan is jeugdig talent in goede handen.
We gaan aan tafel voor een 3-gangenmenu met verbluffend lekkere gerookte boter van Het Zuivelbos in Sint-Oedenrode, voor bij het zuurdesembrood van Molen de Pegstukken in Schijndel. Lekker lokaal! In het glas een biologische Grüner Veltliner van het op een Oostenrijkse heuvel gelegen Schloss Maissau. Door de zonuren en de warmte en door de lichte ondersteuning van eiken heeft de wijn een volle stijl met frisse mineraliteit. De wijn matcht goed bij de krabcocktail van Noordzeekrab, met choronsaus, schuim van bisque, gebrande avocado en gepofte quinoa.
Biologisch
Het tweede gerecht is een rouleau van hoender op een bedje van parmentier-aardappelespuma, een jus van hoender, velouté van prei en een krokantje van aardappel. Als bijgerecht asperges met beurre blanc van wei, crème van pata negra afgetopt met kruidenolie, en purée aligot met verschillende oude Franse kazen, afgetopt met aardappelkaantjes. In het glas een Spaanse, fruitige rode garnatxa van het biologisch-biodynamische familiewijnhuis Herència Altés.
Als dessert een omgeslagen appeltaart van de oma van Casimir. Onderop advocaat, daarop een crumble van cacao en bruine boter, marsepein, gedroogde appel, vanille-ijs en biologische streekhoning Olland Royal van Imkerij De Linde in Sint-Oedenrode. In het glas een Barbeito Madeira met aardse en notige tonen, gemaakt volgens traditionele methode: de vaten liggen drie maanden op zolder, waar het bloedheet is, om extra vergisting op gang te brengen. Deze wijn-spijscombinatie is om door een ringetje te halen.
Petite Bistrot à Vin & EnSuite
De royale gerechten passen prima bij de bourgondische streek en het vakmanschap van koks als Casimir Evens en Johan van Groeninge. De losse bediening onder leiding van Leon Aben maakt een bezoek aan Petite Bistrot à Vin & EnSuite tot een buitengewoon prettige ervaring. Je kunt er niet alleen goed en lekker eten, het is ook een plek voor een goed glas Europese of Nederlandse wijn. Dat alles, gecombineerd met ambitieuze plannen om een hotel met 16 kamers te bouwen, maakt Sint-Oedenrode tot een culinaire bestemming waar Michelin zomaar eens met een Bib Gourmand zou kunnen gaan strooien.

Lees verder:
Foto’s van Odille in Sint-Oedenrode
Eerste beelden van Bomas in Sint-Oedenrode (video)
Odille wint prijs voor interieur
ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne Tafelzuren, Bourgondisch Lifestyle, Chaîne des Rôtisseurs, Nice to Meat, Schmidt Zeevis, la Fève chocolade en desserts, Grape ‘N’ Green en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar richard@chefsfriends.nl of rik@chefsfriends.nl.
Lees verder
-
Wie van wijn houdt, weet dat elke fles zijn eigen verhaal heeft. Maar heb je…
-
Restaurant Venus & Adonis aan de Prinsengracht in Amsterdam viert haar 10-jarig met een nieuwe naam: V&A…
-
Wie Wilco Berends zegt, zegt (ook) Oesterproeverij. Het is een absolute signatuur van de chef.…