Expertblog

Opleidingsbehoefte in de horeca, MBO kan het niet alleen oplossen.

Expertblog – Het mbo doet het goed! Al jaren zijn de instroomcijfers in de horecaopleidingen stabiel of licht stijgend. Door het onderzoeksrapport ‘Arbeidsmarkt en Opleidingsbehoefte Horeca’ van de SVH en KHN, hebben we nu inzichtelijk dat het mbo het arbeidsmarktprobleem niet in zijn eentje kan oplossen.

Jaarlijks zijn er in totaal 11.000 jongeren die een mbo-horecadiploma halen: van kok niveau 2 tot manager ondernemer horeca niveau 4. Wanneer we dit afzetten tegenover de vraag naar arbeid, jaarlijks ruim 95.000 nieuwe medewerkers, dan is duidelijk dat het mbo deze vraag naar arbeid nooit kan oplossen.

Volgens Ricardo Eshuis, initiatiefnemer van het onderzoek en directeur SVH, moeten we werk maken van alternatieve opleidingsroutes naast de route van het mbo-diploma. Branchediploma’s zijn daarvoor de oplossing!

In dat licht spelen particuliere opleidingen een belangrijke rol in het opleiden van nieuwe vakbekwame medewerkers. Het bieden van opleidingsmogelijkheden voor deze specifieke horecafuncties om mensen voor de branche te behouden en het verhogen van de instroom van opgeleide, vakbekwame medewerkers zijn dé belangrijkste succesfactoren voor de horeca.

Technologische ontwikkelingen
Wijn is een van de SVH specialisatiepiramides en het komt voor in drie verschillende diplomapiramides, namelijk: SVH Meesterschenker, SVH Meestergastheer/-vrouw en SVH Wijnmeester.

De wereld om je heen verandert. Technologische ontwikkelingen gaan harder dan ooit. Oók de horecabranche kan hier niet achter blijven. Daar wordt gelukkig op ingespeeld.

We zien steeds meer online trainingen uit de grond komen en steeds meer cursussen die goed te combineren zijn met je (fulltime) baan. Perfect voor ambitieuze horecaprofessionals die meer willen leren over het vak of een bepaalde specialisatie en zich verder willen ontwikkelen.

Positief examenresultaat
Wijntraining Online (WTOL®) is daar een mooi voorbeeld van. De naam zegt het al, de training is gefocust op wijn. Na afloop van de training en na een positief examenresultaat ontvang je jouw branche-erkend SVH wijn diploma.

Wijntraining kan voor een belangrijk deel online. Het proeftechnische deel moet echt in de praktijk gebeuren. De leermethode van WTOL is zo ingericht dat online theorie en offline praktijk elkaar in een goede mix versterken.

Daarmee voorziet WTOL in een grote behoefte in de horeca: online leren waarbij medewerkers kort van de werkvloer zijn maar wel goed worden opgeleid en begeleid naar het examen SVH Wijn 2, Wijn 3 en SVH Vinoloog. Opleidingen met digitale leeromgeving, met praktijkgerichte opdrachten, studeren wanneer het voor de leerling uitkomt.

Wil je meer weten over Wijntraining Online opleidingen of via internet slim en handig een wijncursus volgen? Ga dan naar www.wijntraining-online.nl.

Ruud Weterings

Ruud Weterings is vinoloog en eigenaar van WijnTraining-Online.nl. Hij blogt maandelijks exclusief over wijneducatie. Ruud woont op Mallorca, waar hij ook wandeltochten organiseert. Naast wijntrainingen verzorgt hij ook wijnreizen.

www.winetraining-online.com/nl/pudvd | info@wijntraining-online.nl 

Vorig artikel

Lloyd Hotel krijgt Franse sterrenchef Gauthier op bezoek

Volgend artikel

Restaurant De Lindehof van Soenil Bahadoer vernieuwd

De auteur

Ruud Weterings

Ruud Weterings

Ruud Weterings is vinoloog en eigenaar van WijnTraining-Online.nl. Hij blogt maandelijks exclusief over wijneducatie. Ruud woont op Mallorca, waar hij ook wandeltochten organiseert. Naast wijntrainingen verzorgt hij ook wijnreizen.