Blog

Oosterscheldekreeft: uniek, lokaal en niet te versmaden

Oosterscheldekreeft. Wat ons betreft de allerlekkerste kreeft, en gewoon uit eigen land. Een perfecte smaak, en dat met nauwelijks food miles. ‘Het is een uniek Zeeuws product.’ Waarom is deze zo lekker, wat maakt ’m zo bijzonder en hoe serveer je deze thuis op zijn best?

Iedere liefhebber van Oosterscheldekreeft had zich het seizoen van deze smakelijke delicatesse anders voorgesteld. Tot 15 juli – de start is altijd op de laatste donderdag van maart – mogen de kreeften worden gevangen en dan kun je er nog van genieten zolang er voorraad is.

Online bestellen
Op dit moment zijn de deuren van de restaurants echter gesloten en dat betekent dat je er buitenshuis niet van kunt genieten. Wat wel kan, is thuis Oosterscheldekreeft bereiden.

Reitsma Seafood
‘Er zijn voldoende bedrijven die het product online aanbieden en door het hele land bezorgen’, zo hoor ik van Marja Reitsma. Zij is eigenaar van Reitsma Seafood en Visspecialiteiten Reitsma Seafood, beide gevestigd in Tilburg. Zelf levert ze Oosterscheldekreeft in de winkel enkel op reservering.

Seizoen
‘Normaal gesproken wordt er per seizoen gemiddeld 16.000 kilo gevangen. Dat aantal gaan we dit jaar niet halen. De afspraak is sowieso dat drachtige vrouwtjes en kreeften met een kopmaat kleiner dan 9 centimeter worden teruggezet. Als er nu minder wordt gevangen, dan zal de selectie kritischer zijn en daar hebben we dan volgend seizoen profijt van.’

Gerrit Greveling Oosterscheldekreeft
Oosterscheldekreeft met asperges en marshmallows van gember, met een Rieslingsaus; Gerrit Greveling.

Europese kreeft
De Europese kreeft en de Oosterscheldekreeft hebben veel vergelijkingen, maar uit onderzoek is gebleken dat Oosterscheldekreeft een andere DNA-structuur heeft dan de Europese variant.

Donkerblauw
‘En dat maakt het tot een uniek en Zeeuws product’, weet Marja. ‘De overeenkomst is dat ze beide een donkerblauwe, bijna zwarte kleur hebben. En waarin ze ook verschillen: de Oosterscheldekreeft heeft witte vlekken die je ook nog ziet na het koken. De Europese kreeft heeft die niet.’

Oosterschelde
Voor de oorsprong van dat unieke karakter moeten we terug naar 1868, het jaar waarin de Zeekrak – de zeetong – tussen Zuid-Beveland en Noord-Brabant is gedicht. Tot die tijd werden kreeftenlarven door de zeestromingen meegevoerd naar de Zeeuwse wateren.

Schelde
Normaal gesproken overleefden deze larven niet vanwege het zoete water uit de Schelde, waardoor het water onvoldoende zout was. Na realisatie van deze zeetong stopte de toevoer van dat zoete water en konden larven dus overleven. Door deze isolatie ontstond de Oosterscheldekreeft, die dus ook maar in een bepaald gedeelte van de Oosterschelde leeft.

Oosterscheldekreeft

Delicatesse
Normaal gesproken kun je voor het eten van Oosterscheldekreeft enkel terecht in restaurants. Nu deze in de strijd tegen het coronavirus verplicht gesloten zijn, is deze delicatesse ook beschikbaar voor thuis.

Bewaren
Heb je Oosterscheldekreeft besteld, dan is deze volgens Marja gekoeld vier dagen houdbaar. De kooktijd voor een kreeft van zo’n 500 gram – de gemiddelde portionering – is zes tot acht minuten.

Kreeft thermidor
Hoe je deze serveert? Een suggestie: ‘Snijd de kreeft open en leg deze in twee helften zes minuten in de oven op 180 graden en op de grillstand met de schaal naar beneden.’

Een klassieker is kreeft thermidor. Een Frans gerecht dat bestaat uit een romig mengsel van gekookt kreeftenvlees, eigeel en cognac, gevuld in een kreeftenschelp.

‘Of met kaas. Giet een boterachtige saus over het vlees en leg daar kaas overheen. In de oven plaatsen en wachten tot er een gebruinde kaaskorst zichtbaar is.’

Wijn
Marja adviseert een soepele witte wijn. ‘Vroeger moest dat een blanc de blancs zijn, maar van die zure smaak zijn we af. En gebruik de wijn die je drinkt ook in je saus. Eet smakelijk!’

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Reitsma Seafood, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie en/of het bestellen van Oosterscheldekreeft, kun je terecht op de website van Reitsma Seafood. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Stalorders: Waar komt prijsverschil supermarkten vandaan?

Volgend artikel

Aspergejournaal (1): de teelt

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.